Φωτιά στο Ηράκλειο: Υπό μερικό έλεγχο το μέτωπο – Χωρίς ρεύμα οικισμοί

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή των Άνω Ακρίων του Ηρακλείου - Μήνυμα του 112 για εκκένωση τεσσάρων οικισμών.

Νέος συναγερμός στο Ηράκλειο για φωτιά στην περιοχή των Άνω Ακρίων του δήμου Γόρτυνας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν τις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας σε αγροτοδασική έκταση κινητοποιώντας τις Πυροσβεστικές δυνάμεις, εναέριες αλλά και επίγειες.

Λίγο μετά τις 17.30 ήχησε το 112 καλώντας τους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή να απομακρυνθούν.

Συγκεκριμένα εκκενώνονται τα χωριά Άνω Άκρια, Κάτω Άκρια, Μοριά, και Ατσιπάδες και καλούνται οι κάτοικοι να απομακρυνθούν προς Ασήμι.

Καλύτερη η εικόνα – Χωρίς ρεύμα χωριά

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας 15/7 σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Άνω Άκρια, του δήμου Γόρτυνας, στο Ηρακλείου Κρήτης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, από τις φλόγες αποτεφρώθηκαν 157 στρέμματα εκ των οποίων επτά δασικής έκτασης, εβδομήντα χορτολιβαδικής και ογδόντα γεωργικής.

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ από νωρίς επιχείρησαν 60 πυροσβέστες με τρεις (3) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την 3η Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και 14 οχήματα αλλά συνέδραμαν στο έργο και τρία (3) ελικόπτερα.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί οικισμοί έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, καθώς έχουν καεί στύλοι ηλεκτροδότησης.

Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Οι φλόγες κατακαίουν κυρίως χορτολιβαδική έκταση, κοντά στο χωριό Άνω Άκρια, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να απειλείται ο οικισμός, σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Γιάννη Λεονταράκη.

«Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής είναι πολύ μεγάλη,  τόσο σε αριθμό οχημάτων, όσο και σε πλήθος πυροσβεστών. Το αισιόδοξο είναι ότι οι  φλόγες δεν απειλούν το χωριό, ενώ ήδη στην προσπάθεια της πυροσβεστικής που είναι δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, συνδράμουν τεχνικά μέσα τόσο της Περιφέρειας Κρήτης όσο και του Δήμου Γόρτυνας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταράκης.

Red Code στο νησί

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται όλο το νησί και σήμερα, Δευτέρα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα από άκρη σε άκρη.

Σε κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς κατηγορίας 4 (πολύ υψηλός) θα βρίσκεται και αύριο, Τρίτη 16 Ιουλίου, η Κρήτη, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης έχουν τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες, υλικά και μέσα.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύουν απαγορεύσεις, όπως η καύση και η χρήση πυρός σε υπολείμματα καλλιεργειών, του καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, η εκτέλεση θερμών εργασιών (συγκόλληση, τροχός κοπής κ.ά), η χρήση υπαίθριων ψησταριών και μεταξύ άλλων η απαγόρευση χρήσης ειδών πυροτεχνίας.

Επιπλέον, απαγορεύεται προληπτικά η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων στα δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως στην ΠΕ Λασιθίου, το Αζιλακόδασος, το Βαθύ, το  Καλό Χωριό – Μεσελέροι, το Κυπαρισσόδασος Κριτσάς και το δάσος Κρούστα του Δήμου Αγίου Νικολάου, η Θρυπτή και το Σελάκανο του Δήμου Ιεράπετρας και το Βάι του Δήμου Σητείας, ενώ για την ΠΕ Ηρακλείου, η Σύμης του Δήμου Βιάννου, το δάσος Ρούβα-Ζαρού του Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού, ο Κουδουμάς του Δήμου Γόρτυνας, η Κέρη του Δήμου Μαλεβιζίου και το Φουρνί, ο Γιούχτας και ο Επανωσήφης του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.

Νωρίτερα η Πυροσβεστική κλήθηκε για δυο πυρκαγιές, η μια στην περιοχή του Θραψανού, ενώ η άλλη στον Προφήτη Ηλία, με την πρώτη να βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο.

Στον Προφήτη Ηλία, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής μάχονται με τις αναζωπυρώσεις.

Φωτιά στην περιοχή Προφήτης Ηλείας, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Φωτιά στην περιοχή Προφήτης Ηλείας, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.