Καθώς τα μετεκλογικά πάθη καταλαγιάζουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με το βασικό πρόβλημα της διακυβέρνησης: την αδράνεια. Τα προβληματικά πεδία είναι πολύ συγκεκριμένα και σε κάποια από αυτά οι αρμόδιοι υπουργοί θα όφειλαν να έχουν λάβει τα μηνύματα, γνωρίζοντας ότι τη γλίτωσαν «στο τσακ» κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Για παράδειγμα,  όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης στο μπλοκάκι του Πρωθυπουργού, ψηλά-ψηλά, βρίσκονται οι μεταφορές και οι υποδομές.

Τα καινούργια λεωφορεία, που όλο έρχονται αλλά παραμένουν αόρατα, κυκλοφορούν σε μάλλον ακανόνιστα δρομολόγια, κόσμος συνωστίζεται στις στάσεις μέσα στον καύσωνα, ενώ το μετρό εξακολουθεί να έχει αραιά δρομολόγια. Αλλο μέτωπο; Η υγεία, όπου αναζητούνται ιδιώτες γιατροί για εφημερίες στην περιφέρεια και στα νησιά και δεν βρίσκονται. Ο αρμόδιος υπουργός έχει ανοίξει μέτωπο μαζί τους και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς σύγκρουση καλοκαιριάτικα. Είναι όμως απαραίτητη; Εχουν εξαντληθεί όλες οι εναλλακτικές;

Το όνομα του νέου επιτρόπου

Μέσα σε όλα αυτά, σημειώνει ο ΒΗΜΑτοδότης, ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του την εβδομάδα που ξεκινά θα αρχίσουν – και πιθανώς να τελειώσουν – τη συζήτηση για το πρόσωπο του/της επιτρόπου. Υπό τον όρο ότι θα λήξει και επισήμως το σίριαλ με την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν. Ακούω για διάφορα ονόματα, που συνεχώς ανακυκλώνονται, γεγονός που με κάνει να πιστεύω ότι στο τέλος ο Πρωθυπουργός θα κάνει την έκπληξη, από τη στιγμή που όλα όσα έχουν ακουστεί μπορεί και να έχουν «καεί».

Μην αποκλείετε λοιπόν και το ενδεχόμενο του τεχνοκράτη, αν το χαρτοφυλάκιο που μας δοθεί είναι περίπλοκο και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις (π.χ. το Αγροτικής Πολιτικής). Αντιθέτως, αν είναι πιο πολιτικό, όπως της Διεύρυνσης, τότε η επιλογή θα είναι και αυτή πολιτική. Υπομονή. Ολα δείχνουν ωστόσο ότι αυτός που «χαιρέτησε» είναι ο νυν επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς. Παρά την επιμονή της Ούρσουλα στο πρόσωπό του.