Καθώς διανύουμε μία κρίσιμη εποχή για το μέλλον του πλανήτη, πολλοί από εμάς μπαίνουμε στη διαδικασία να βελτιώσουμε τις συνήθειές μας, θέλοντας να περιορίσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο το οικολογικό μας αποτύπωμα. Τα καλά νέα, βέβαια, είναι πως σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι, αλλά έχουμε ισχυρούς «συμμάχους» στο πλευρό μας, δηλαδή εταιρείες που στοχεύουν έμπρακτα σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον και μας εμπνέουν, μας παρακινούν καθημερινά να κάνουμε το ίδιο.

Μάλιστα, μία από αυτές τις εταιρείες είναι και η Πάικο Νερά Μακεδονίας. Η συγκεκριμένη εταιρεία ξεχωρίζει για το φυσικό, κρυστάλλινο νερό που μας προσφέρει, το οποίο έχει τεκμηριωθεί για την αγνότητα και την καθαρότητά του, μέσα από μελέτες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, καθώς και για μία πολύ σημαντική πρωτιά: Το εργοστάσιό της στο Κιλκίς πιστοποιήθηκε ως το πρώτο εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στην Ελλάδα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα Νερά Μακεδονίας αναβλύζουν από τις πλούσιες πηγές Βαλεράτσι και Γαρδηνία στο όρος Πάικο, φημισμένο για το κατάφυτο καστανόδασός του. Πρόκειται για έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς και ακατέργαστου φυσικού πλούτο, έναν τόπο που αποτελεί έμπνευση για τις ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Πάικο Νερά Μακεδονίας.

Μία υπερσύγχρονη μονάδα που εμφιαλώνει και συσκευάζει ένα νερό που αναβλύζει ποιότητα

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πιστοποίηση Carbon Neutral που απέσπασε το εργοστάσιο της Πάικο Νερά Μακεδονίας είναι μία πολύ σπουδαία διάκριση, η οποία σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την εταιρεία. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη πιστοποίηση επικυρώνει πως το ανθρακικό αποτύπωμα μίας εταιρίας, έχει μετρηθεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο ClimatePartner και πως ανάλογα με το ποσοστό επιβάρυνσης που προκαλούν οι δραστηριότητές της, οι υπεύθυνοι έχουν χρηματοδοτήσει ένα πιστοποιημένο έργο για το περιβάλλον.

Στην περίπτωση του εργοστασίου της Πάικο Νερά Μακεδονίας στο Κιλκίς, η πιστοποίηση κατακτήθηκε μέσα από την καταγραφή του επιπέδου των ρύπων του, τη μείωσή τους (με φωτοβολταϊκά πάρκα, μείωση ρύπων μεταφοράς των προϊόντων κλπ.), αλλά και μέσα από τη συμμετοχή του σε δράσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρίας. Πιο αναλυτικά, για την έκλυση αναπόφευκτων ρύπων, αυτοί αντισταθμίστηκαν μέσω της χρηματοδότησης έργων που μειώνουν ή και απομακρύνουν τις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο διαθέτει συστήματα τελευταίας γενιάς που συμβαδίζουν με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ λειτουργεί υπό αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και διεθνή πρωτόκολλα, καθώς και πρότυπα διαχείρισης, σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Επιπλέον, εντάσσει συστήματα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων, μέτρα για την εξασφάλιση άριστων εργασιακών συνθηκών.

Επενδύοντας στην τοπική ανάπτυξη μέσα από πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Εφόσον η Πάικο Νερά Μακεδονίας προσφέρει ένα αγνό και κρυστάλλινο νερό, όπως ακριβώς το προσφέρει η φύση, καταλαβαίνουμε πως η ευθύνη της απέναντι στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται είναι μεγάλη. Άλλωστε, ήδη από την ίδρυσή της, όραμα της εταιρείας ήταν να αναδείξει αυτόν τον τόπο, ενώ αυτό το επιτυγχάνει μέσα από τον τομέα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ο οποίος συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη μέσα από εξελισσόμενα επενδυτικά προγράμματα, προωθεί τοπικές αθλητικές διοργανώσεις, κοινωνικές δράσεις, μη κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες και τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, «συμβαδίζουμε με τις τεχνολογικές εξελίξεις, χρησιμοποιούμε εξοπλισμό τελευταίας γενιάς και πάνω απ’ όλα εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους μας: ένα απόλυτα εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατικό ανθρώπινο δυναμικό, που προέρχεται, κυρίως, από την ευρύτερη περιοχή. Μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες, αναβαθμίζουμε συνεχώς τις τεχνολογικές μας υποδομές, αποσκοπώντας στη διασφάλιση της ήπιας, βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, καθώς και στην προστασία του προσωπικού μας».

Λαμβάνοντας υπόψιν όσα αναφέραμε παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως η Πάικο Νερά Μακεδονίας έχει καταφέρει να επιτύχει στις διεθνείς αγορές, έχοντας παρουσία σε 25 χώρες, σε πέντε ηπείρους. Φυσικά, αυτό δεν οφείλεται μόνο στο νερό, το οποίο έχει ισορροπημένη σκληρότητα, pH 8 και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, αλλά στο γεγονός πως κοιτάει μπροστά και μέσα από κάθε βήμα επιδιώκει έμπρακτα ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.