«Να διασφαλίσουμε την ταχεία και συνεπή εφαρμογή του μεταρρυθμισμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, να προωθήσουμε υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και ανθεκτικότητα μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων και να αποτρέψουμε τα υπερβολικά κρατικά ελλείμματα», αναφέρει η απόφαση του Eurogroup, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και των 27 κρατών μελών, όπου συζητήθηκε ο τρόπος αντιμετώπισης του χρηματοδοτικού κενού για την πραγματοποίηση των επενδύσεων που απαιτούνται προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ.
Οπως σχολιάζει το Bloomberg, oι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις δαπάνες το επόμενο έτος για να μειώσουν τον δανεισμό μετά από χρόνια υψηλότερων δαπανών για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά εξαιτίας της πανδημίας Covid και της ενεργειακής κρίσης.
Οι υπουργοί Οικονομικών του νομισματικού μπλοκ συμφώνησαν ότι «μια σταδιακή και διαρκής δημοσιονομική εξυγίανση στη ζώνη του ευρώ συνεχίζει να είναι απαραίτητη», δεδομένης της ανάγκης «μείωσης των υψηλών επιπέδων ελλείμματος και χρέους», σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup που δόθηκε στη δημοσιότητα
Η δήλωση Eurogroup για τη δημοσιονομική πολιτική στη ζώνη του ευρώ το 2025
Οι προϋποθέσεις για σταδιακή επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας το 2024 και το 2025 παραμένουν στη ζώνη του ευρώ. Με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής, η κατανάλωση αναδεικνύεται ως βασικός μοχλός, λόγω της περαιτέρω επιβράδυνσης του πληθωρισμού και μιας ανθεκτικής αγοράς εργασίας. Οι επενδύσεις αναμένεται να ωφεληθούν από τη βελτίωση των συνθηκών πίστωσης και τη συνέχιση της ανάπτυξης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές παραμένουν προς τα κάτω, εν μέσω ενός ακόμα δύσκολου εξωτερικού περιβάλλοντος.
Μετά την περίοδο εκτεταμένης δημοσιονομικής στήριξης κατά την περίοδο 2020-2022, όταν ήταν γενικά σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες των μεγάλων οικονομικών κραδασμών και να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι, ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της ζώνης του ευρώ έγινε ουδέτερος το 2023. Οι δημοσιονομικές εξελίξεις ποικίλλουν από χώρα σε χώρα τα τελευταία χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί σε υποκείμενη αποδυνάμωση των δημόσιων οικονομικών. Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Επιτροπής και σύμφωνα με τη συμφωνία του Eurogroup που σκιαγραφήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο δημοσιονομικός προσανατολισμός πρόκειται να γίνει συσταλτικός το 2024, καθώς και τα μέτρα ενεργειακής στήριξης ξετυλίγονται. Παράλληλα, οι επενδύσεις αναμένεται να διατηρηθούν, σε αντίθεση με τις εξελίξεις μετά την οικονομική κρίση. Το 2025, το δημόσιο έλλειμμα στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος της ζώνης του ευρώ προβλέπεται σε περίπου 90% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2025.
Η σταδιακή και διαρκής δημοσιονομική εξυγίανση στη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να είναι απαραίτητη στο μέλλον, δεδομένης της ανάγκης να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα ελλείμματος και χρέους. Ταυτόχρονα, αυτό θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη, ενώ θα συνεχίσει να βελτιώνει την παραγωγικότητα και να διατηρεί ή να αυξάνει τις επενδύσεις, οι οποίες παραμένουν ουσιαστικές για μια ανταγωνιστική, δυναμική και ανθεκτική οικονομία. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της ποιότητας και της σύνθεσης των δημόσιων δαπανών.
Μετά την έναρξη ισχύος του μεταρρυθμισμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης στις 30 Απριλίου 2024, πρέπει να διασφαλίσουμε την ταχεία και συνεπή εφαρμογή του, να προωθήσουμε υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και ανθεκτικότητα μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων και να αποτρέψουμε τα υπερβολικά κρατικά ελλείμματα. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε εθνικά μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά-διαρθρωτικά σχέδια σύμφωνα με το αναθεωρημένο πλαίσιο, βασιζόμενα στην καθοδήγηση της Επιτροπής. Τα σχέδια, που αναμένεται να υποβληθούν το φθινόπωρο του 2024, θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή και θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο. Ενσωματώνουν διαδρομές καθαρών δαπανών για κάθε χώρα με ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στη νομοθεσία. Όπου ισχύει, τα σχέδια που εγκρίνονται από το Συμβούλιο θα διασφαλίζουν τη συνοχή με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Η διαδικασία σχεδίων δημοσιονομικών σχεδίων θα συνεχίσει να συμβάλλει στον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών εντός της ζώνης του ευρώ. Οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές θα σέβονται τις απαιτήσεις του αναθεωρημένου πλαισίου ξεκινώντας από τους προϋπολογισμούς του 2025. Η εφαρμογή του αναθεωρημένου πλαισίου διακυβέρνησης αναμένεται να οδηγήσει σε μια συσταλτική δημοσιονομική στάση για τη ζώνη του ευρώ ως σύνολο το 2025. Αυτό ενδείκνυται υπό το φως των μακροοικονομικών προοπτικών, της ανάγκης να συνεχιστεί η ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και να υποστηριχθεί η συνεχιζόμενη αποπληθωριστική διαδικασία. Το πλαίσιο επιτρέπει στις δημοσιονομικές πολιτικές να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα.
Το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις και να ενισχύει τον συντονισμό της πολιτικής του. Θα αναθεωρήσουμε τις δημοσιονομικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής σχετικά με τα προσχέδια δημοσιονομικών σχεδίων για το 2025.