Προσαυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις δικαιούνται οι 185.000 συνταξιούχοι που έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ ότι απασχολούνται.

Μετά την διακοπή της εργασίας τους οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι δικαιούνται προσαύξησης της σύνταξης αναλόγως με τη διάρκεια της απασχόλησης.

Συντάξεις

Το ποσό της προσαύξησης για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου και τα οικονομικά αποτελέσματα της προσαύξησης εκκινούν από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης προσαύξησης. Το ίδιο ισχύει και για τον επιπλέον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης.

Οι παλαιοί απασχολούμενοι συνταξιούχοι
Για τους «παλαιούς» απασχολούμενους συνταξιούχους πριν τις 12.5.2016, – οι οποίοι συνέχισαν απασχολούμενοι χωρίς διακοπή και μετά την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου ο χρόνος εργασίας ή η αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτού, οποτεδήποτε και εάν διανύθηκε – , αξιοποιείται με τις διατάξεις παλαιότερων ασφαλιστικών νόμων. Δηλαδή, δεν υπολογίζονται με τους συντελεστές υπολογισμού του νόμου Βρούτση, ούτε με τους συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι συντελεστές αυτοί εφαρμόζονται μόνο για το διάστημα απασχόλησης μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου ν. 4387/2016. Για την προσαύξηση της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός χρόνος ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές.

Παράδειγμα

Συνταξιούχος, που εργάστηκε για επτά χρόνια, δικαιούται προσαύξηση στην ήδη καταβαλλόμενη σύνταξη ίση με 5,39% ( 0,77 Χ 7 = 5,39%)

Μεικτός τρόπος αξιοποίησης εφαρμόζεται στις περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα στις 13-5-2016 και μεταγενέστερα ανέλαβαν νέα δραστηριότητα, οπότε εφαρμόζονται ξεχωριστά οι αντίστοιχες διατάξεις για τα εν λόγω χρονικά διαστήματα.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης

Το συμπληρωματικό ποσό τής σύνταξης από την εργασία μετά την συνταξιοδότηση (προσαύξηση) υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στα χρόνια απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι προσαυξήσεις που είναι σε ισχύ προβλέπουν για εργασία μέχρι και 15 χρόνια εργασίας ποσοστό 0,77% ανά έτος, για 16-18 χρόνια εργασίας ποσοστό 0,84% ανά έτος και για 19-21 χρόνια εργασίας με ποσοστό 0,90% ανά έτος.

Πηγή: OT.GR