Σουλεϊμάν Σοϊλού: «Ρουά Ματ η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»

Πώς ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, συνδέει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος με το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα κατά του προέδρου Ερντογάν.

Ανήμερα της όγδοης επετείου από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, συνδέει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος με το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε πως «είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τη σύνδεση μεταξύ της “15ης Ιουλίου” και της Αγίας Σοφίας. Με άλλα λόγια, είπαμε στον κόσμο: «καταλάβαμε τι θέλατε να κάνετε» και κάναμε εμείς το «ρουά-ματ». Θα τελειώσει αυτός ο αγώνας; Όσο η Δύση παραμένει Δύση και όσο εμείς είμαστε εδώ, αυτός ο αγώνας δεν θα τελειώσει».

Η Αγία Σοφία επαναλειτούργησε ως τζαμί στις 10 Ιουλίου 2020, με διάταγμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ακύρωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 για τη μετατροπή του βυζαντινού ναού σε μουσείο.

Πηγή: ert.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.