Ηγέτες από όλο τον κόσμο καταδίκασαν την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ξανά υποψήφιος για την προεδρία έγινε στόχος πυροβολισμών και τραυματίστηκε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια χθες, Σάββατο 13 Ιουλίου.

Αμέσως μετά την επίθεση, στην οποία σκοτώθηκε ένας θεατής και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι δύο, ηγέτες από όλο τον κόσμο καταδίκασαν την πολιτική βία. Ενώ παράλληλα, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τα θύματα.

ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση κατά της ζωής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, επεσήμανε εκπρόσωπός του.

«Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει απερίφραστα αυτή την ενέργεια πολιτικής βίας. Στέλνει τις καλύτερες ευχές του για γρήγορη ανάρρωση στον πρόεδρο Τραμπ», σημείωσε.

ΝΑΤΟ

«Σοκαρισμένος για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην Προέδρου Τραμπ», δήλωσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με ανάρτησή του στο «Χ».

«Είμαι σοκαρισμένος με την απόπειρα δολοφονίας του πρώην Προέδρου Τραμπ. Του εύχομαι γρήγορα περαστικά και οι σκέψεις μου είναι με αυτούς που επλήγησαν. Καταδικάζω αυτήν την επίθεση. Η πολιτική βία δεν έχει θέση στις δημοκρατίες μας. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στέκονται ενωμένοι για να υπερασπιστούν την ελευθερία και τις αξίες μας», είναι το μήνυμα του.

Ευρώπη

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε την επίθεση: «Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων πράξεων βίας εναντίον πολιτικών εκπροσώπων», ανέφερε.

Την καταδίκη του για την απόπειρα εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω Χ. «Η πολιτική βία είναι απολύτως απαράδεκτη σε μια δημοκρατία», τόνισε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ανέφερε ότι είναι συγκλονισμένη για «τη φρικτή επίθεση». Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι «η πολιτική βία είναι απαράδεκτη, δεν πρέπει να έχει θέση στις κοινωνίες μας».

Το γεγονός ότι η πολιτική βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία, εξήγησε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Είμαι βαθιά σοκαρισμένη μετά τους πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του πρώην προέδρου Τραμπ. Εύχομαι στον Ντόναλντ Τραμπ ταχεία ανάρρωση και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του αθώου θύματος. Η πολιτική βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσω Χ.

Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε σήμερα «ευχές για ταχεία ανάρρωση» στον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ επεσήμανε στο Χ ότι είναι «μια τραγωδία για τις δημοκρατίες μας».

«Ένας υποστηρικτής (σ.σ. του Τραμπ) πέθανε, πολλοί τραυματίστηκαν. Πρόκειται για μια τραγωδία για τις δημοκρατίες μας. Η Γαλλία μοιράζεται το σοκ και την αγανάκτηση του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο Μακρόν.

Γερμανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «ειδεχθή» την απόπειρα εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Καθώς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι η πολιτική βία αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία. «Η επίθεση κατά του υποψήφιου για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ είναι ειδεχθής. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση. Οι σκέψεις μου είναι επίσης με τους ανθρώπους που επλήγησαν από την επίθεση. Τέτοιου είδους πράξεις βίας απειλούν τη δημοκρατία», έγραψε συγκεκριμένα ο Σολτς στο Χ.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ σχολίασε στο Χ ότι η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ σηματοδοτεί «σκοτεινούς καιρούς» για την αμερικανική δημοκρατία. Τόνισε επιπλέον, ότι η βία δεν θα πρέπει να αποτελεί μέσο επίλυσης πολιτικών διαφορών. «Στις δημοκρατίες οι εκλογές κρίνονται από τις ψήφους και όχι από τα όπλα. Αυτές τις σκοτεινές στιγμές για την αμερικανική δημοκρατία, οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της επίθεσης. Εύχομαι στον Ντόναλντ Τραμπ και τους υπόλοιπους τραυματίες ταχεία ανάρρωση», σημείωσε η Μπέρμποκ.

Αγγλία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε «σοκαρισμένος». «Η πολιτική βία υπό οποιαδήποτε μορφή δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας. Οι σκέψεις μου είναι με όλα τα θύματα αυτής της επίθεσης», επεσήμανε.

Ιταλία

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επεσήμανε ότι «παρακολουθώ με τρόμο» την κατάσταση στην Πενσιλβάνια . Ευχήθηκε ακόμα, ταχεία ανάρρωση στον Αμερικανό πρώην πρόεδρο. Εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα «ο διάλογος και η υπευθυνότητα να επικρατήσουν επί του μίσους και της βίας» στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ.

Ρωσία

Μετά την επίθεση η Μόσχα κάλεσε τις ΗΠΑ να «αποτιμήσουν» τις «πολιτικές τους που υποκινούν σε μίσος κατά πολιτικών αντιπάλων, χωρών και λαών». Με αυτόν τον τρόπο, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την απόπειρα κατά της ζωής του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, ώστε να καταγγείλει την αμερικανική στήριξη στο Κίεβο.

Απευθυνόμενη «σε αυτούς στις ΗΠΑ που ψηφίζουν υπέρ της παροχής όπλων στον (Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι», η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατήγγειλε την αμερικανική υποστήριξη προς το Κίεβο, το οποίο κατηγόρησε ότι εξυφαίνει «απόπειρες κατά του Ρώσου προέδρου».

Εξάλλου εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ, αντί να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, «θα μπορούσαν ίσως να χρησιμοποιήσουν καλύτερα αυτά τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν την αμερικανική αστυνομία και άλλες υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την επιβολή του νόμου και της τάξης στις ΗΠΑ».

Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης σοκαρισμένος και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στον Τραμπ. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτού του είδους τη βία η οποία δεν έχει καμία θέση στον κόσμο. Η βία δεν πρέπει ποτέ να επικρατεί», εκτίμησε.

Ουγγαρία

Ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Ορμπάν σημείωσε ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές μου» είναι με τον Ντόναλντ Τραμπ «αυτές τις σκοτεινές ώρες».

Πολωνία

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ είναι «μια στιγμή σοκ όχι μόνο για την Αμερική, αλλά για το σύνολο του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου», εκτίμησε ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα.

Ο Ντούντα, σε ανάρτησή του στο Χ,  «ευχαρίστησε τον Θεό» που «έσωσε τη ζωή» του Τραμπ. Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την ευχή ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ «να αναλάβει γρήγορα τις δυνάμεις του».

Ελλάδα

Τον αποτροπιασμό του για την επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο X.

«Η πολιτική βία είναι απαράδεκτη στις δημοκρατικές κοινωνίες μας. Του ευχόμαστε πλήρη και γρήγορη ανάρρωση. Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των περαστικών που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στην επίθεση», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

ΗΠΑ

«Όλος ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει» την επίθεση, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνομίλησε με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του στις εκλογές.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν με τη σειρά του, αντέδρασε στην επίθεση εναντίον του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου εκφράζοντας «σοκ» και «θλίψη».

Αντίστοιχα, και ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν τόνισε ότι «δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο επιλύουμε τις διαφορές μας στην Αμερική — και δεν πρέπει να είναι ποτέ». Ο στρατηγός εν αποστρατεία πρόσθεσε πως αισθάνεται ανακούφιση για το ότι ο πρώην πρόεδρος είναι καλά και ασφαλής.

Λατινική Αμερική

Αργεντινή

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι κατηγόρησε «τη διεθνή αριστερά» και την «επιβλαβή της ιδεολογία». «Φοβούμενοι πως θα χάσουν τις εκλογές, καταφεύγουν στην τρομοκρατία για να επιβάλουν το οπισθοδρομικό και αυταρχικό πρόγραμμά τους», πρόσθεσε μέσω του X.

Βραζιλία

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ζήτησε από τους υπέρμαχους της δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου να «καταδικάσουν σθεναρά» την επίθεση εναντίον του Τραμπ.

Κόστα Ρίκα

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα κατήγγειλε μια «απαράδεκτη ενέργεια». «Ως ηγέτες της δημοκρατίας και της ειρήνης καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας», σημείωσε.

Χιλή

Ο πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς καταδίκασε την επίθεση: «Η βία είναι μια απειλή κατά των δημοκρατιών και αποδυναμώνει τη συνύπαρξη. Πρέπει όλοι να την απορρίψουμε».

Βολιβία

«Παρά τις βαθιές μας ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, η βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται, πρέπει πάντα να απορρίπτεται από όλους», τόνισε ο πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Άρσε.

Η υπόλοιπη Υφήλιος

Ιαπωνία

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ζήτησε «να παραμείνουμε σταθερά ενάντια σε κάθε μορφή βίας που αμφισβητεί τη δημοκρατία», ενώ ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στον Τραμπ.

Ινδία

Ο Ινδός ομόλογός του Ναρέντρα Μόντι δήλωσε «πολύ ανήσυχος». «Καταδικάζω έντονα αυτό το περιστατικό. Η βία δεν έχει θέση στην πολιτική και στις δημοκρατίες. Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση».

Αυστραλία

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζι χαρακτήρισε «ανησυχητική» την επίθεση, ενώ εξέφρασε την ανακούφισή του που ο Ρεπουμπλικάνος είναι σώος και αβλαβής. «Δεν υπάρχει θέση για τη βία στη δημοκρατική διαδικασία», υπογράμμισε.

Νέα Ζηλανδία

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός, Κρις Λούξον. «Καμία χώρα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει τέτοια πολιτική βία», επεσήμανε.

Ταϊβάν

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ- τε απηύθυνε «τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια»  στα θύματα, εκτιμώντας με τη σειρά του ότι «η πολιτική βία υπό όλες της τις μορφές δεν είναι ποτέ αποδεκτή στις δημοκρατίες μας».

Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου έγραψε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Σάρα είναι «σοκαρισμένοι που μάθαμε για την επίθεση εναντίον του προέδρου Τραμπ». «Προσευχόμαστε για την ασφάλειά του και την ταχεία του ανάρρωση», πρόσθεσε.

Κίνα

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε σήμερα «τα συλλυπητήρια και τη συμπόνια του» προς τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του.

«Η Κίνα παρακολουθεί την κατάσταση σε σχέση με το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς θύμα των οποίων ήταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ του εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη συμπόνια του», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.