Σμήνος μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs) επιτέθηκε εναντίον της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» και στο εμπορικό πλοίο που του παρείχε προστασία τις πρωινές ώρες της Κυριακής στον κόλπο του Άντεν.

Το καλά εκπαιδευμένο πλήρωμα της φρεγάτας χρησιμοποιώντας το σύστημα αντι-drone αντιμετώπισε επιτυχώς το σμήνος drones, που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούθι, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

Ένα από τα drone κατερρίφθη ενώ τα υπόλοιπα απομακρύνθηκαν.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αντιμετωπίζει επιτυχώς drones των Χούθι και μάλιστα καταφέρνει είτε να τα καταρρίψει είτε να τα απομακρύνει από τους στόχους τους.

Μετά την εμπλοκή αυτή η φρεγάτα όπως ανακοινώθηκε από το ΠΝ συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Με Soft Kill η κατάρριψη

Αυτή τη φορά το σύστημα antidrone το οποίο κατασκευάστηκε από ελληνικά χέρια στην ΕΑΒ λειτούργησε άψογα και κατάφερε να εντοπίσει τους στόχους από μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με το αντίστοιχο συμβάν της προηγούμενης Κυριακής.

Ήταν και αυτή την φορά μια επιχείρηση soft kill (ήπιου θανάτου) εναντίον drones, χωρίς να πέσει δηλαδή ούτε ένας πυροβολισμός. Με ηλεκτρομαγνητικά κύματα το σύστημα κατάφερε να «αποκόψει» την πορεία των drones από τους χειριστές Χούθι, με αποτέλεσμα το ένα να χάσει την επαφή και να πέσει στη θάλασσα σε μεγάλη απόσταση από την φρεγάτα και χωρίς να κινδυνέψει κανείς. Τα υπόλοιπα βλέποντας την κατάρριψη άλλαξαν κατεύθυνση και απομακρύνθηκαν.