Με 50 πολεμικά πλοία και επιδείξεις αεροσκαφών οι Τούρκοι στα κατεχόμενα

Και, βεβαίως, αδιαφορούν εάν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βρίσκεται για τις εκδηλώσεις μνήμης ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Ή για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον ΟΗΕ για επανέναρξη του ενδοκυπριακού διαλόγου.

Αυτή την μαύρη επέτειο, του μισού αιώνα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, οι Τούρκοι, θα την «γιορτάσουν» μεγαλοπρεπώς, αδιαφορώντας ότι είναι κατοχική δύναμη, ότι έχουν ξεριζώσει 200.000 πρόσφυγες από την ίδια τους την πατρίδα, ότι ακόμα υπάρχουν αγνοούμενοι, ότι δεν έχουν από το 1974 αποσύρει ούτε έναν στρατιώτη από τους 38.000 που πραγματοποίησαν τότε την εισβολή.

Και, βεβαίως, αδιαφορούν εάν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βρίσκεται για τις εκδηλώσεις μνήμης ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Ή για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον ΟΗΕ για επανέναρξη του ενδοκυπριακού διαλόγου.

Οι λεγόμενες «εορταστικές εκδηλώσεις, όπως γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν υπό το βλέμμα του Ερντογάν (και του Μπαχτσελί) με τον συντονισμό του Τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των κατοχικών αρχών, περιλαμβάνουν επίσημες τελετές, πορείες μνήμης, και επισκέψεις σε «ηρώα».

Ειδικά, μια ναυτική παρέλαση με 50 πλοία (όσα τα χρόνια της κατοχής), επίσκεψη του αεροπλανοφόρου ANADOLU και ακροβατικές επιδείξεις της ομάδας «Τουρκικά Αστέρια» που θα «γράψουν» στον ουρανό της πολύπαθης κατεχόμενης Λευκωσίας το… μισοφέγγαρο. Επιπλέον, η ρίψη 50 πυρών πυροβολικού και συναυλίες με στρατιωτικές και οθωμανικές μπάντες, καθώς και καλλιτέχνες θα εμπλουτίσουν τις εκδηλώσεις.

***

Οι εύζωνοι σε συνθήκες καύσωνα

Μέτρησαν χθες με θερμική κάμερα την θερμοκρασία στο φλεγόμενο οδόστρωμα της πλατείας Συντάγματος, εκεί όπου βρίσκονται οι εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς και άγγιξε χθες, όπως ειπώθηκε, του 60 βαθμούς. Μέσα στο κουβούκλιο επικρατούσαν οι ίδιες θερμοκρασίες, ενώ, η γνωστή ομάδα Up Strories (με τη θερμική της κάμερα) βρήκε ότι οι φούντες από τα τσαρούχια των ευζώνων άγγιζαν την θερμοκρασία των 67-70 βαθμών κελσίου. Τι συμβαίνει ακριβώς; Πώς αλήθεια αντέχουν οι εύζωνοι τέτοιες θερμοκρασίες, σε συνθήκες καύσωνα με αυτή την στολή που έχουν, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει;

Άλλη όμως θερμική κάμερα και άλλη η μέτρηση θερμοκρασίας. Γιατί τη θερμοκρασία την μετρούν και οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς. Και σε κάποια προηγούμενη χρονιά μετρήθηκε η θερμοκρασία στο μάρμαρο του οδοστρώματος 52 βαθμούς κελσίου. Χθες δεν ήταν τόση μεγάλη η θερμοκρασία, παρά ταύτα τους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς τους φροντίζουν ώστε να αντέξουν και σε συνθήκες καύσωνα. Και τον χειμώνα σε συνθήκες παγωνιάς. Μάλιστα η φροντίδα, όπως λένε οι αξιωματικοί τους, αρχίζει προτού πάνε στην σκοπιά.

Φροντίζουν συγκεκριμένα το κατάλληλο φαγητό τους, τους δίνουν οδηγίες ώστε να μένουν περισσότερη ώρα στο κουβούκλιο για να μην εκτίθενται στον ήλιο, υπάρχει, πάντα κοντά τους γιατρός, καθώς και ένας παρατηρητής (ένας παλαιότερος εύζωνας) βρίσκεται συνεχώς δίπλα τους, τους διώχνει εάν χρειαστεί τον ιδρώτα από το πρόσωπο, τους χορηγεί νερό να ξεδιψάσουν. Κι αν συμβεί κάτι, εάν δηλαδή κάτι χρειαστεί ο εύζωνας, ή αισθανθεί αδιαθεσία, τότε κτυπά το όπλο του και αμέσως ο παρατηρητής σπεύδει προς βοήθεια.

***

Οι Παπανδρεϊκοί που ψάχνουν πυξίδα

Σε αναμονή βρίσκονται πολλά στελέχη από το πάλε ποτέ πανίσχυρο Παπανδρεϊκό μπλοκ. Ο… «προφήτης» τους Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει πάρει θέση. Έτσι κάποιοι πήγαν με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Κάποιοι άλλοι θα πάνε με τον Παύλο Γερουλάνο ακολουθώντας τον Νίκο Παπανδρέου σε αυτή του την επιλογή. Όχι όμως όλοι, καθώς πολλοί από αυτούς δεν ξεχνούν το γεγονός πως ο Παύλος Γερουλάνος όχι μόνο δεν ακολούθησε το ΓΑΠ όταν δημιουργήθηκε το ΚΙΔΗΣΟ, αλλά και στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές κατέθεσε υποψηφιότητα απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου.

Τώρα, όπως μαθαίνω υπάρχουν και παράπονα από τα ιστορικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, όπως ο Δημήτρης Ρέππας, καθώς βγήκαν δημοσιεύματα που ανέφεραν πως στηρίζει τον Χάρη Δούκα. Όπως μου μετέφερε κοινός μας φίλος, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Ο Δημήτρης Ρέππας δεν στηρίζει τον Χάρη Δούκα, απλά χαιρέτησε την υποψηφιότητα του όπως χαιρέτισε και τις υπόλοιπες. Αυτά τα δημοσιεύματα και η αναπαραγωγή τους είναι ύποπτα» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε τονίζοντας πως για αυτούς τους λόγους, που τον εμπλέκουν σε τέτοια σενάρια, ετοιμάζει σχετική ανακοίνωση που θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

***

Μια παλιά φιλία που έγινε τρία κομμάτια

Δεν είναι μόνο οι Ανδρουλάκης με Δούκα ξένοι στην ίδια πόλη. Στο ΠαΣοΚ υπάρχουν κι άλλα στελέχη που δεν μιλούν μεταξύ τους. Η στήριξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα με έκανε να σκαλίσω λίγο το παρελθόν. Βλέπετε μου έκανε εντύπωση, όχι τόσο το γεγονός πως στηρίζει τον δήμαρχο, ούτε πως δεν στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη που είχαν σχέσεις για πάνω από 20 χρόνια. Αιφνιδιάστηκα για το γεγονός πως δεν είναι στο πλευρό του Μιχάλη Κατρίνη.

Για όσους δεν γνωρίζουν, οι δύο αυτοί βουλευτές έχουν κοινή πορεία. Κοινή αφετηρία από την θητεία τους στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα της νεολαίας ΠαΣοΚ. Τον Δεκέμβριο του 2004, όταν ο Μιχάλης Κατρίνης ήταν υποψήφιος γραμματέας, στο πιο ιστορικό συνέδριο της νεολαίας ΠαΣοΚ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε οργώσει όλη την Ελλάδα για να τον στηρίξει. Το καλοκαίρι του 2015, που ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του ΠαΣοΚ, ο Μιχάλης Κατρίνης έβγαλε φτερά στα πόδια για να στηρίξει τον ομογάλακτο του και συνοδοιπόρο του.

Όπως έμαθα, όμως, ο κ. Κωνσταντινόπουλος με τον κ. Κατρίνη δεν έχουν πλέον καμία επικοινωνία. Εδώ και λίγα χρόνια δεν μιλούν καθόλου. Η αξιόπιστη πηγή που μετέφερε αυτή την πληροφορία μου ζήτησε να μην γράψω τον λόγο για αυτό και σταματώ εδώ, καταγράφοντας απλά πως ο κ. Κωνσταντινόπουλος δεν επικοινωνεί με δύο υποψήφιους αρχηγούς της γενιάς του τους κυρίους Ανδρουλάκη και Κατρίνη.

***

Από την Κούβα, στο Πάρκο Ελευθερίας και στα Λαγκάδια Αρκαδίας

Ο Γραμματέας του ΚΚΕ θα βρίσκεται στην Κούβα μέχρι και τη Δευτέρα. Μαζί του ένας βουλευτής, ο Γιώργος Μαρίνος, και ένας ευρωβουλευτής, ο Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος. Από το πρόγραμμά του ξεχωρίζω την επίσκεψή του στο Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CGIB) και την έδρα της BioCubafarma, επιστημονικό κέντρο για την ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων.

Όπως ενημερώθηκε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην Κούβα την περίοδο της πανδημίας χάρη στα αντιικά φάρμακα το 85% των ασθενών σε ΜΕΘ με κορονοϊό επέζησε, ενώ χάρη στην υποδομή από την ανάπτυξη πολλών άλλων εμβολίων που παρασκευάζονται στη χώρα, η Κούβα μπόρεσε σε σύντομο διάστημα να αναπτύξει εμβόλια κατά της Covid-19, ενώ μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας εξασφαλίστηκε ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού, ελαχιστοποιώντας τους θανάτους.

Το φάρμακο εναντίον του καρκίνου του πνεύμονα που έχει αναπτύξει η Κούβα

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε επίσης ότι η Κούβα έχει αναπτύξει φάρμακα για τον καρκίνο του πνεύμονα και τη σημαντική παράταση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών, για τον καρκίνο του δέρματος, όπως και για τον διαβήτη.

Επιστρέφοντας ο Δημήτρης Κουτσούμπας από την Κούβα θα βρεθεί στο Πάρκο Ελευθερίας για να μιλήσει σε εκδήλωση του κόμματος για τα «50 χρόνια από την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας». Και από το Πάρκο Ελευθερίας και θα βρεθεί στα Λαγκάδια Αρκαδίας για να μιλήσει σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Πλουμπίδη το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ.

***

Τι γύρευαν οι Έλληνες καταδρομείς στη Λιθουανία;

Έλληνες καταδρομείς συμμετείχαν σε διεθνή διαγωνισμό ελεύθερων σκοπευτών στην πόλη Ρούλκα της Λιθουανίας, στις αρχές του Ιουλίου. Μου λένε ότι ο υπόψη διαγωνισμός περιλάμβανε δύσκολα και απαιτητικά σενάρια, ενώ και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες.

Μάλιστα, οι δικοί μας κατέλαβαν την 9η θέση ανάμεσα σε άλλες ομάδες (προερχόμενες από 27 συμμετέχοντα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ). Σας έχω ξαναπεί ότι οι Ειδικές μας Δυνάμεις έχουν αλλάξει «επίπεδο». Οι εμπειρίες και η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει από τις πολλές ασκήσεις – συνεκπαιδεύσεις με τους συμμάχους μας τα τελευταία χρόνια αλλά και η συμμετοχή τους πρόσφατα σε αποστολές (όπως σε Μοζαμβίκη/ Σουδάν), συνέβαλαν καθοριστικά στην εξύψωση του κύρους, της αξιοπιστίας αλλά και της αναγνώρισης που απολαμβάνουν διεθνώς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.