Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα πρόθυρα ενός «κραχ» και δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό. Τα παιχνίδια εξουσίας, που αναπτύχθηκαν είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο αμέσως μετά το άκαρπο στοίχημα των Ευρωεκλογών, είναι αναλλοίωτα και το οικοδόμημα της Κουμουνδούρου πάλλεται από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων. Κάθε εκδοχή πλέον, την ώρα που οι ζυμώσεις στον προοδευτικό χώρο είναι έντονες, συγκεντρώνει πιθανότητες επαλήθευσης.

Αφότου ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε την εξ αποστάσεως εντολή αναστολής του ημερήσιου φύλλου της Αυγής, η εσωκομματική ρήξη ήταν αδύνατον ν’ αποτραπεί. Η απόφασή του έπρεπε να δικαιολογηθεί, διότι αφορούσε δεκάδες θέσεις εργασίας και το μέλλον μιας ιστορικής εφημερίδας. Παρόλα αυτά ο άκομψος τρόπος που επελέγη να επικοινωνηθεί ότι τα έξοδα δεν καλύπτουν επ’ ουδενί τα έσοδα για να κρατηθεί στη ζωή (κόντρα σε όσα λένε οι εργαζόμενοι0) η καθημερινή έκδοση πλάτυνε κι άλλο το ήδη μεγάλο ρήγμα μεταξύ «νεοπροεδρικών» και «παλαιοπροεδρικών».

Προσωποκεντρικές αναφορές (ο δικός μου ο ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών μου κ.α) και οι σοβαρές υπόνοιες προβεβλημένων στελεχών για ύπαρξη αδήλωτων χρημάτων («μαύρα ταμεία») με ταυτόχρονη διασπάθιση πόρων (για επικοινωνιακούς λόγους) τράβηξαν το σχοινί και το έφτασαν στα άκρα. Στελέχη εθίγησαν δικαιολογημένα, οι αλληλοκατηγορίες γέμισαν διαδικτυακές σελίδες και τοίχους κοινωνικών Μέσων.

Το κλίμα πόλωσης και εσωκομματικού διχασμού, όσο κι αν αποπειράθηκαν κάποιοι να ρίξουν τους τόνους, μεταφερόταν από τις κλειστές αίθουσες συνεδριάσεων των οργάνων στα πάνελ τηλεοπτικών εκπομπών και σε πύρινα άρθρα. Ουδείς ήταν δυνατόν να ξεφύγει από τη δίνη, άπαντες περιστρέφονταν γύρω από τον ίδιο άξονα και καλούνταν να επιλέξουν στρατόπεδο. Όλα στο… Κόκκινο!

Η στοχοποίηση Τσίπρα από Κασσελάκη

Μέχρι που ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης έλαβε την απόφαση να προσωποποιήσει το μείζον πρόβλημα και να εκτοξεύσει με ευθεία βολή το ανάθεμα στον Αλέξη Τσίπρα. Μεμιάς μετέφερε την αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών – νυν και πρώην και έδωσε άλλη διάσταση. «Πριν από τις Ευρωεκλογές τού είχα αναφέρει πολλές φορές αυτά τα ζητήματα» ισχυρίστηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του την Παρασκευή, συμπληρώνοντας ότι «υπήρξε πρόεδρος του κόμματος 15 χρόνια».

Άρα κι αυτός όπως κι άλλοι εντός κόμματος «είχαν πλήρη γνώση» της δυσχερούς κατάστασης που επικρατεί. Δεν είναι τυχαίο, σε καμία περίπτωση, πως ο τωρινός πρόεδρος δεν απέκλεισε τον πρώην από τις ευθύνες που «θα αποδοθούν στους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή». Η προειδοποίηση ήταν ξεκάθαρη: «Η οικονομική επιτροπή τα αναλύει όλα». Τι θα φέρει; Άγνωστο.

Συν τοις άλλοις ο Στ. Κασσελάκης χρέωσε -εμμέσως πλην σαφώς- στον Αλ. Τσίπρα τη σύμβαση που είχε υπογράψει η Αυγή με «ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα» χωρίς αυτή να συνάδει με την κουλτούρα της Αριστεράς. Αποκλειστικός στόχος αυτής να κρατηθεί στη ζωή για τέσσερις μήνες καλύπτοντας ανοίγματα και «τρύπες» στα ταμεία. Ήταν μια σύμβαση που, όπως στα λεγόμενά του μετέφερε, διακόπηκε απότομα προτού καν ο ίδιος εκλεγεί πρόεδρος, παρότι την ίδια στιγμή αφορούσε διαφήμιση για πολλά χρόνια.

Ανέφικτη πλέον η συνύπαρξη των Κασσελάκη – Τσίπρα

Η -καλά μελετημένη- κίνηση του τωρινού προέδρου γκρέμισε όποια αμφιβολία για τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις του με τον προκάτοχό του, όπως αυτές διαμορφώθηκαν πριν από το Συνέδριο. Ναι μεν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπήρξε μια επιφανειακή εξομάλυνση, αλλά ο Στ. Κασσελάκης δεν είχε ξεχάσει την απόπειρα αποκαθήλωσής του από τον Αλ. Τσίπρα με την τότε παρέμβασή του. Ούτε ο Τσίπρας αμέλησε την προσπάθεια του νυν να παρέμβει στα πάντα.

Εκ των πραγμάτων πια και στον ανηφορικό δρόμο ως το καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου (4-6), εκεί που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να λανσάρει το εξ ολοκλήρου «νέο κόμμα» (κατεύθυνση, ταυτότητα, όργανα), μια γαλήνια συνύπαρξη μοιάζει ανέφικτη.

Αν όχι ο ίδιος, σίγουρα πάντως το «μπλοκ Τσίπρα» δεν σκοπεύει να «σφυρίξει αδιάφορα» κωφεύοντας στις διαδοχικές προκλήσεις και χτυπήματα που δέχεται. Το γάντι θα το σηκώσει, τα ξίφη θα βγουν ξανά από τα θηκάρια. Είχε αποτυπωθεί αυτό, με πιο ήπιο τόνο, τόσο στις διαδοχικές συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, που δεν έβγαλαν λευκό καπνό ομοφωνίας, όσο και στην έντονη Κεντρική Επιτροπή που μεσολάβησε.

Τώρα που η στοχοποίηση πείραξε τόσο λεπτές γραμμές όπως η (κακο)διαχείριση οικονομικών, ο δρόμος δεν φαίνεται πως έχει επιστροφή. Όσο κι αν ο πρώην πρωθυπουργός διατείνεται πως ενδιαφέρεται μόνο για το Ινστιτούτο που ίδρυσε, το «είτε εγώ είτε αυτός» έχει αρχίσει να διατυπώνεται σε διάφορους κύκλους και να διαφαίνεται ως η μοναδική πλέον εναλλακτική στον ορίζοντα.

Προ των πυλών οι πρώτες διαγραφές

Σε κάθε άλλη περίπτωση οι εβδομάδες του καλοκαιριού θα ήταν εβδομάδες μάλλον ξέγνοιαστες. Σε αυτή τη φάση κάθε μέρα που περνά αποδεικνύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη δεύτερη θέση στην ευρωκάλπη, εξακολουθεί να πλέει στα μανιασμένα κύματα του ωκεανού άνευ πυξίδας. Αντί να βλέπει φως, περικλείεται από πηχτό σκοτάδι.

Μάλιστα με τον Στ. Κασσελάκη να έχει ήδη προειδοποιήσει για παραπομπές στελεχών στην Επιτροπή Δεοντολογίας, εφόσον αυτά διολισθαίνουν δημοσίως από την κεντρική γραμμή του κόμματος, δεν απέχει η στιγμή που τα πρώτα «ραβασάκια» θα αρχίσουν να παραδίδονται στους αποδέκτες τους.

Αν η αρχή γίνει με τον Χρήστο Σπίρτζη, τον οποίο κατά την προεδρική συμβουλή «θα παρότρυνα να κάνει με την ίδια θέρμη αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη», δεν θ’ αποτελέσει έκπληξη. Είναι αυτή την περίοδο το «πιο εύκολο θύμα», ιδίως τώρα που 70 μέλη (από διάφορα μέρη Αττικής και άλλων νομών) κινητοποιήθηκαν -πολύ ξαφνικά και μαζικά- ζητώντας εις βάρος του κυρώσεις.