Στις αρχές του 20ού αιώνα κυριαρχούσαν τα ρολόγια τσέπης και ειδικά για τους πιλότους αυτό αποτελούσε πρόβλημα. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσάρμοζαν το ρολόι τσέπης τους στον καρπό τους με έναν ιμάντα. Το 1904 του Βραζιλιάνος αεροπόρος Alberto Santos-Dumont μοιράστηκε με τον φίλο του ωρολογοποιό Louis Cartier μία ανάγκη του: χρειαζόταν έναν αξιόπιστο τρόπο για να βλέπει την ώρα την ώρα που πετούσε, χωρίς να παίρνει τα χέρια του από τα χειριστήρια του αεροσκάφους. Έτσι γεννήθηκε το Cartier Santos, ένα μικρό χρυσό ρολόι με τετράγωνο σχήμα και εκτεθειμένες βίδες, το οποίο έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο ρολόι αεροπορίας. Από τότε έχουν υπάρξει δεκάδες εφευρέσεις και καινοτομίες που διευκόλυναν τη δουλειά ενός πιλότου εν ώρα πτήσης. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό του λογαριθμικού κανόνα που εισήγαγε η Breitling με το μοντέλο Navitimer ενώ και πολλές ακόμη εταιρείες όπως η IWC, η Bell & Ross και η Longines επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στα ρολόγια πιλότων, ιδιαίτερα στα χρόνια του πολέμου.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός ρολογιού αεροπορίας;

  • Μεγάλο και ευανάγνωστο καντράν. Για να επιτρέπει σε έναν πιλότο να διαβάζει την ώρα γρήγορα και εύκολα σε οποιαδήποτε στιγμή μίας πτήσης, ημέρα και νύχτα, με καλό ή κακό καιρό. Γι’αυτό και τα περισσότερα ρολόγια αεροπορίας έχουν μεγάλα, σκουρόχρωμα καντράν με μεγάλους αριθμούς και ενδείξεις σε έντονη χρωματική αντίθεση.
  • Φωτεινές ενδείξεις. Για να μπορεί να διαβάζει ο πιλότος με ακρίβεια και ασφάλεια την ώρα και τις ενδείξεις του ρολογιού εν ώρα πτήσης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ακόμη και στο σκοτάδι.
  • Ευμεγέθης κορώνα. Ιστορικά οι πιλότοι φορούσαν γάντια κατά την πλοήγηση ενός αεροσκάφους γι’ αυτό και η κορώνα έπρεπε να είναι αρκετά ογκώδης ώστε να μπορούν να τη χειριστούν χωρίς να βγάζουν τα γάντια τους.
  • Ιδιαίτερες ενδείξεις στη στεφάνη. Ορισμένα ρολόγια αεροπορίας έχουν επιπλέον ενδείξεις στη στεφάνη τους, π.χ. έναν μικρό υπολογιστή πτήσης που τους επιτρέπει να εκτελούν υπολογισμούς για την κατανάλωση καυσίμου ή για τις γωνίες διόρθωσης του ανέμου.
  • Λειτουργία δεύτερης ώρας ή GMT. Πολύ χρήσιμη προσθήκη σε ρολόγια αεροπορίας, η ύπαρξη δεύτερης ώρας ή δείκτη GMT, καθώς επιτρέπει στους πιλότους να βρίσκουν τις διαφορετικές χρονικές ζώνες καθώς και τη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC).

Ας δούμε μία επιλογή από μοντέλα αεροπορίας που υπάρχουν στην αγορά και που καλύπτουν μεγάλο φάσμα τιμών, ώστε να ανακαλύψει κανείς αυτό που του ταιριάζει στο γούστο και στην τσέπη του. Σας τα παρουσιάζουμε με βάση την τιμή τους, από το ακριβότερο μέχρι το οικονομικότερο.

1. PATEK PHILIPPE Pilot Chronograph Travel Time

Αυτόματος χρονογράφος flyback με κάσα διαμέτρου 42 χιλιοστών από λευκό χρυσό, διπλή ένδειξη τοπικής ώρας και ώρας αναφοράς ημερομηνία και ένδειξη ημέρας και νύχτας. Προτεινόμενη λιανική τιμή: €76.310 (AS Chronotempus)

2. BREGUET Type XX Flyback Chronograph

Αυτόματος χρονογράφος με λειτουργία flyback, ατσάλινη κάσα διαμέτρου 42 χιλιοστών και δύο λουράκια, από δέρμα ή ύφασμα τύπου ΝΑΤΟ, με σύστημα εύκολης αλλαγής. Τιμή: €21.300 (Kassis)

3. ZENITH Pilot Big Date Flyback

Αυτόματος χρονογράφος με κάσα 42,5 χιλ. από μαύρο κεραμικό και ένδειξη μεγάλης ημερομηνίας. Προτεινόμενη λιανική τιμή: €14.500 (Σε εξουσιοδοτημένα καταστήματα και στο zenithwatches.com)

4. IWC Pilot’s Watch 41 Chronograph Top Gun Mojave Desert

Αυτόματος χρονογράφος με κάσα διαμέτρου 41 χιλιοστών από μπεζ κεραμικό και ενδείξεις ημέρας και ημερομηνίας. Προτεινόμενη λιανική τιμή: €13.200 (IWC Boutique)

5. ORIS ProPilot Altimeter

Αυτόματο μοντέλο με κάσα διαμέτρου 47 χιλιοστών από άνθρακα και μηχανικό αλτίμετρο. Προτεινόμενη λιανική τιμή: €6.300 (RIST Hellas)

6. BREITLING Classic AVI Chronograph 42 Curtiss Warhawk

Aυτόματος χρονογράφος με ατσάλινη κάσα διαμέτρου 42 χιλιοστών. Προτεινόμενη λιανική τιμή: €5.800 (Breitling Boutique)

7. BELL & ROSS BR03 Gyrocompass

Aυτόματο μοντέλο με κάσα διαμέτρου 41 χιλιοστών από μαύρο κεραμικό, limited edition 999 κομματιών. Προτεινόμενη λιανική τιμή: €4.500 (Kassis)

8. LONGINES Pilot Majetek

Αυτόματο μοντέλο από τη συλλογή Heritage Aviation με κάσα διαμέτρου 43 χιλιοστών από ανοξείδωτο ατσάλι. Προτεινόμενη λιανική τιμή: €4.250 (Swatch Group Greece)

9. HAMILTON Khaki Aviation Pilot

Aυτόματο μοντέλο με 80 ώρες ενεργειακής αυτονομίας και ατσάλινη κάσα διαμέτρου 42 χιλιοστών. Προτεινόμενη λιανική τιμή: €1.075 (Swatch Group Greece)

10. ALPINA Startimer Pilot Quartz Wordltimer

Ατσάλινο quartz μοντέλο με παγκόσμια ώρα, ώρα GMT και ημερομηνία σε διάμετρο 41 χιλιοστά. Προτεινόμενη λιανική τιμή: €995 (Χρονοφλάμ)