«Κοσμικόν»: Το γαλακτομπούρεκο των απίστευτων κερδών – Η συνταγή της επιτυχίας

Η ιστορία της αλυσίδας «Κοσμικόν» με έτος ίδρυσης το 1961 και τα γλυκά κέρδη που θα ζήλευαν πολλές εισηγμένες.

«Κοσμικό-ν» κέρδος που θα ζήλευαν και οι μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας πραγματοποίησε το 2023, για μία ακόμη χρονιά, η Παλαμίδης Δ. Υιοί Δ. Τελώνη και Σία ΑΕ Παραγωγής και Εμπορίας Ειδών Ζαχαροπλαστικής. Κι αν δεν σας λέει τίποτα το όνομα της εταιρείας σίγουρα σας έχουν «γλυκομιλήσει» τα προϊόντα της, με το γαλακτομπούρεκο ως το πλέον εμβληματικό.

Στα 63 χρόνια της η επιχείρηση που ελέγχει τα 6 ζαχαροπλαστεία με το σήμα «Κοσμικόν», όλα στην Αθήνα, είναι από τις ελάχιστες που έχει καταφέρει να ταυτίσει το brand της με την κατηγορία των σιροπιαστών γλυκών, ιδιαίτερα αγαπημένα στους Έλληνες.

Τα απίστευτα κέρδη της αλυσίδας «Κοσμικόν»

Τη… γλύκα των οικονομικών της επιδόσεων αποκαλύπτει ο ισολογισμός της εταιρείας για το 2023, ο οποίος δημοσιεύτηκε χθες στο ΓΕΜΗ.

Πιο αναλυτικά οι καθαρές πωλήσεις της αλυσίδας «Κοσμικόν» αυξήθηκαν πέρσι κατά 15%, φθάνοντας στα 10,72 εκατ. ευρώ, έναντι 9,32 εκατ. ευρώ το 2022. Μία αύξηση, που κατά τη διοίκηση της εταιρείας, αποδίδεται στην ποιότητα και στο συντονισμένο πλάνο επικοινωνίας με τους πελάτες.

Τα μικτά αποτελέσματα ανήλθαν στο 2023 σε 5,48 εκατ. ευρώ αυξημένα σε ποσοστό 17,20% έναντι του 2022, ενώ το EBITDA της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 2,52 εκατ. ευρώ έναντι 2,08 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση, παρουσιάζοντας διψήφια ποσοστιαία μεταβολή 21,23%.

Τα καθαρά -μετά από φόρους- κέρδη της εταιρείας, που συνεχίζει να ελέγχεται από τις οικογένειες των ιδρυτών της Λεωνίδα Παλαμήδη και ο Δημήτρη Τελώνη, ανήλθαν σε 1,829 εκατ. ευρώ από 1,473 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας άνοδο της τάξης 24,16%.

Χωρίς δανεισμό τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας στο 2023 διαμορφώθηκαν στο ποσό των 4.723.451 ευρώ, με κεφάλαιο εταιρείας ποσό 2.124.129 ευρώ, ενώ τη προηγούμενη χρήση του 2022 τα ίδια κεφάλαια ήταν στο ποσό των 4.329.404 ευρώ με το κεφάλαιο εταιρείας να ανέρχεται στο ποσό των 2.124.129 ευρώ.

Συνεκτιμωμένων των οικονομικών αποτελεσμάτων και των εν γένει επιδόσεων της εταιρείας και της ικανοποιητικής κεφαλαιακής θέσεως και επάρκειάς της, η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου έγκειται στην διανομή προς τους μετόχους μερίσματος συνολικού ποσού 1.700.000 ευρώ εκ των καθαρών μετά φόρων κερδών της χρήσης του 2023.

Οι προοπτικές

Με τον Θανάση Τελώνη, γιο του Δημήτρη, στο τιμόνι της αλυσίδας εδώ και αρκετά χρόνια, ο οποίος κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, η διοίκηση βλέπει με συγκρατημένη αισιοδοξία την τρέχουσα χρήση και προσδοκεί σε μία σταθεροποιητική πορεία της εταιρείας λόγω και του διεθνούς κλίματος αστάθειας και αβεβαιότητας και του αυξημένου ανταγωνισμού.

«Η επιχείρηση, λειτουργεί σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και παρακολουθεί προσεκτικά εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στο κλάδο και τις τάσεις που διαμορφώνουν οι ανταγωνιστές σε προϊόντα και υπηρεσίες. Θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την αποκτηθείσα εμπειρία της με σκοπό να επιτύχει αύξηση/διατήρηση του μεριδίου αγοράς και την αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας της για την τρέχουσα χρήση, ο κυριότερος στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη των πωλήσεων σε νέες αγορές, μέσα από καινοτόμες υπηρεσίες και εμπορεύματα σε παλιούς και νέους πελάτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οικονομικές καταστάσεις.

Γλυκιά ιστορία 63 χρόνων

Χρησιμοποιώντας ολόφρεσκα υλικά και χειροποίητο φύλλο δύο φίλοι, ο ένας από την Ηλεία και ο άλλος από την Αρκαδία, έφτιαξαν το πρώτο γαλακτομπούρεκο «Κοσμικόν» τον Σεπτέμβριο του 1961 στο κατάστημα δίπλα στον σταθμό του ηλεκτρικού στον Άγιο Νικόλαο.

Μια δεκαετία αργότερα η περιπλάνηση των δύο συνεταίρων στον κόσμο των γλυκών έχει ήδη αποδώσει καρπούς και το γαλακτομπούρεκό τους θα γίνει ξακουστό όχι μόνο μεταξύ των Αθηναίων αλλά και στην Ομογένεια.

Το 1977 το παραδοσιακό παγωτό ημέρας με φρέσκο γάλα θα επεκτείνει το γλυκό μενού του ζαχαροπλαστείου, ενώ σταδιακά τη δεκαετία του ’80 θα μεγαλώσει η γκάμα των «πειραγμένων» σιροπιαστών, με το γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι.

Το 1997 θα ανοίξει το δεύτερο μαγαζί στον Άγιο Ελευθέριο, ενώ έξι χρόνια μετά θα ανοίξει το τρίτο, στο Παλαιό Φάληρο.

Το τέταρτο κατάστημα, στην Αγ. Παρασκευή, θα κάνει εγκαίνια το 2011 και δύο χρόνια μετά θα ακολουθήσει αυτό της Γλυφάδας. Το έκτο κατάστημα άνοιξε το 2017 στο σταθμό Αγ. Μαρίνα, στο Αιγάλεω.

Η εταιρεία έχει σήμερα 120 εργαζόμενους στα εργαστήρια και τα καταστήματα της και 200 προμηθευτές.

Όσο για τη μυστική συνταγή που παράγει απίστευτα κέρδη, μα τι άλλο η επένδυση στο ίδιο το προϊόν!

Πηγή: ΟΤ 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.