Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των 720 ευρωβουλευτών θα βρεθεί σε λιγότερο από μία εβδομάδα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεκδικώντας μία δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν.

Η πρώτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας θητείας ξεκινά με την ψηφοφορία για την προεδρία του ΕΚ.

Η μυστική ψήφος

Το ενδιαφέρον εν τούτοις στρέφεται στην ψηφοφορία για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το δράμα και την αγωνία να κορυφώνεται όπως γίνεται συνήθως πριν από την λήψη σημαντικών αποφάσεων. Για να διασφαλίσει τη δεύτερη θητεία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους σε σύνολο 720 ευρωβουλευτών.

Χωρίς να θεωρείται τίποτα δεδομένο και εύκολο εκτιμάται ότι η νυν πρόεδρος της Επιτροπής θα συνεχίσει να είναι η ένοικος του 13 ου ορόφου του Μπερλεμόν (σ.σ. έδρα της Κομισιόν). Η ψήφος είναι μυστική και ως εκ τούτου τα πάντα είναι υποθέσεις και όπως επισημαίνει ευρωπαϊκή πηγή, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που ψηφίζουν και δεν γίνονται υπολογισμοί μόνο με απλά μαθηματικά.

Η στάση των πολιτικών ομάδων

Στην ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους ανταποκριτές πριν από την ολομέλεια, η εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσουν λευκή επιταγή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς και ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προτεραιότητες από την πλευρά της πολιτικής ομάδας. Στην ίδια γραμμή και το Renew, το οποίο ζητεί από την υποψήφια να λάβει υπόψη τις δικές του «γραμμές». Όσον αφορά στους Πράσινους, ζητούν τη συνέχιση της εφαρμογής της πράσινης συμφωνίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Το ECR της Τζόρτζια Μελόνι κάνει λόγο για «ελεύθερη ψήφο στην πολιτική ομάδα».

Κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ψηφίσουν τόσο οι Πατριώτες για την Ευρώπη του Βίκτορ Όρμπαν και της Μαρίν Λεπέν με τον εκπρόσωπο της ομάδας να σημειώνει ότι η Γερμανίδα υποψήφια «ενσαρκώνει όλα αυτά που πήγαν στραβά στην προηγούμενη θητεία». Όχι σε νέα θητεία λέει και η Αριστερά.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η παράταξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στηρίζει την υποψήφιά του ανέφερε ο εκπρόσωπός του απαντώντας σε ερώτηση στο ΕΚ. Την ίδια ώρα, κύκλοι του ΕΛΚ επισημαίνουν ότι εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν εκλεγεί η φον ντερ Λάιεν καταρρέει η συμφωνία και για τον Αντόνιο Κόστα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και για την Κάγια Κάλλας που είναι υποψήφια για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ.

Τα τελευταία στοιχεία για τις έδρες

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τις έδρες στο ΕΚ, το ΕΛΚ συγκεντρώνει 188 έδρες, οι Σοσιαλιστές 136, οι Πατριώτες για την Ευρώπη 84, το ECR 78, το Renew 77, οι Πράσινοι 53, η Αριστερά 46, η Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών 25, τα μη εγγεγραμμένα μέλη 12 και οι λοιποί 21.

Όσον αφορά τέλος, τις συζητήσεις για την επόμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα πάντα στις Βρυξέλλες είναι «παγωμένα» και οι όποιες διαπραγματεύσεις και παζάρια αναμένεται να «τρέξουν» αμέσως μετά την ψηφοφορία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο. Κι αυτό γιατί αυτή τη στιγμή οι όποιες συζητήσεις και υποσχέσεις θα ήταν «στο κενό» εφόσον ακόμη δεν έχει διασφαλίσει την ψήφο των ευρωβουλευτών.