«Το Κυπριακό δεν πουλάει», έλεγαν παλιά οι αρχισυντάκτες αλλά και οι διευθυντές εφημερίδων και πάντα έβαζαν τα θέματα που αφορούσαν το Κυπριακό στις μέσα σελίδες.

Πώς, όμως, δεν πουλάει;

Τη στιγμή που ακόμα και ξένες εφημερίδες, όπως η The Sun, το έκαναν πρωτοσέλιδο (το 1974 όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο), όταν όλος ο πλανήτης ασχολήθηκε πριν από 50 χρόνια με την βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, όταν άρχισαν οι συνομιλίες, όταν αποφασίστηκε δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.

***

Η μη λύση δεν είναι λύση

Από την άλλη πώς να ξεχαστεί σήμερα ακούγοντας τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη να λέει με φωνή γεμάτη συγκίνηση (στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου και του πρύτανη καθηγητή Σιάσου για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή) ότι «η μη λύση δεν είναι λύση» (σε αντίθεση με αυτό που λένε οι Τούρκοι ότι «η μη λύση είναι λύση») και ακόμα ότι: «Μια λύση θα είναι μια λαμπρή επιτυχία όλων μας, θα είναι κυρίως το βασικό συστατικό για ένα υγιές και ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πατρίδα, χωρίς συρματοπλέγματα, στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις. Ας στοχεύσουμε όλοι μαζί ενωμένοι σε αυτή την επιτυχία και ας μην αναζητούμε νικητές και ηττημένους. Ενόσω δεν υπάρχει λύση, είμαστε όλοι ηττημένοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι».

Ή ακόμα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να λέει το σύνθημα των Κυπρίων της εισβολής «Δεν ξεχνάμε»: «Δεν ξεχνάμε ποτέ», είπε «εξακολουθούμε να είμαστε προσηλωμένοι στον διαρκή αγώνα για την ανατροπή των εγκληματικών συνεπειών της βάρβαρης αυτής εισβολής, του ξεριζωμού και του βίαιου εκτοπισμού διακοσίων χιλιάδων Κυπρίων, της μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της σύλησης των ελληνικών πολιτιστικών μνημείων και της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης, αλλά και του προκλητικού, μέχρι και σήμερα, τουρκικού εποικισμού της αρχέγονης και ζώσας αυτής εστίας του ελληνισμού, τον βίαιο χωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Πως αλήθεια να πει κανείς σήμερα ότι το Κυπριακό δεν πουλάει, τη στιγμή που στην συνάντηση των Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, ο «ελέφαντας» που βρισκόταν στο δωμάτιο ήταν το Κυπριακό, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι δεν μπορεί ένα κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ να παραμένει διαιρεμένο μετά την τραγωδία του 1974. Με τον Ερντογάν να μην απαντά, παρά μόνον να ετοιμάζεται για φιέστες μαζί με τον Μπαχτσελή στα κατεχόμενα στη επέτειο της εισβολής και που εδώ και 50 χρόνια χωρίζει την Κύπρο.

***

Στην τελική ευθεία για νέα κινητικότητα στο Κυπριακό

Ή όταν συναντάται η απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό κυρία Ολγκίν με τους υπουργούς των δύο χωρών κκ. Γεραπετρίτη και Φιντάν και όλοι πλέον περιμένουν μια νέα κινητικότητα στο Κυπριακό.

Με τον κ. Γεραπετρίτη να τονίζει ότι για την Ελλάδα η επανένωση της Κύπρου και η επίλυση του Κυπριακού είναι υψίστη προτεραιότητα και ότι θεωρεί αυτονόητο ότι η διαδικασία στο πλαίσιο του Οργανισμού δεν μπορεί να αφίσταται από ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

***

Πολιτικά ζιζάνια απειλούν τους αγρότες

Θα σας πάω στον αγροτικό κόσμο τώρα και τη δικαιολογημένη ανησυχία του για την επιχειρούμενη ανατροπή της προσπάθειας εξυγίανσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον οργανισμό πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων. Το σύνθημα για την εξυγίανση είχε δοθεί από τον Γιώργο Γεωργάντα, ο οποίος είχε αναλάβει τις τύχες του χαρτοφυλακίου από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Μάιο του 2023. Ο τότε υπουργός είχε εκστρατεύσει κατά των μονοπωλίων που λυμαίνονταν τον οργανισμό, ενώ με σύμμαχο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε προωθήσει τη ψηφιακή μεταρρύθμιση του συστήματος πληρωμών.

Αλλά πού βρισκόμαστε σήμερα;

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, που βαρύνεται με ευθύνες για την προ του 2022 περίοδο, φέρεται να πιέζει τα μέλη Δ.Σ. του Οργανισμού ώστε να προχωρήσουν σε πραξικόπημα υπέρ συγκεκριμένης εταιρείας. Η πολιτική ευθύνη πλέον βαρύνει τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Τσιάρα, καθώς οι πρακτικές του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών θεσμών με αποτέλεσμα να διακυβεύεται το μέλλον των κοινοτικών επιδοτήσεων για τους αγρότες.

Συμπέρασμα; Δεν τους έφταναν τα ζιζάνια της φύσης, έχουν και αυτά της πολιτικής…

***

Πίσω από τις κάμερες στη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν

Υπήρξαν τουλάχιστον δύο άτυπες συμφωνίες που δεν είχαν περιληφθεί στις ανακοινώσεις των δύο χωρών κατά τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ:

  1. Μετά τον Σεπτέμβριο (και αφού προηγηθεί νέα συνάντηση των δύο ηγετών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ), θα συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος και η θετική ατζέντα.
  2. Τον Σεπτέμβριο επίσης θα αποφασιστεί πότε θα γίνει το νέο ανώτατο συμβούλιο των δύο χωρών, με τη συμμετοχή υπουργών και αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών, αυτή τη φορά στην Άγκυρα. Οι Τούρκοι λένε από τώρα ότι το επόμενο ανώτατο συμβούλιο θα είναι καθοριστικό.

Επιπλέον υπήρξαν και από τις δύο πλευρές ικανοποίηση για τη μείωση της ροής μεταναστών, για την χορήγηση εξπρές βίζας στα νησιά, για τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Ακόμα Μητσοτάκης και Ερντογάν ζήτησαν την κατάπαυση πυρός τόσο στην Ουκρανία όσο και για τη Γάζα.

***

Ένα πρόσωπο στο πάρτι που πολιόρκησαν οι δημοσιογράφοι

Σε αυτό το περιβόητο πάρτι το Παύλου Χρηστίδη που έγινε στο «Certo» στη Δάφνη (με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής) πέραν του γεγονότος ότι βρέθηκαν στον ίδιο χώρο (χωρίς όμως να έχουν κάποια συνομιλία) οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος κκ. Ανδρουλάκης και Δούκας, υπήρξε, μαθαίνω και ένα άλλο πρόσωπο που πολιορκήθηκε στενά από τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες.

Ήταν ο Γιάννης, σύζυγος της Άννας Διαμαντόπουλου. Η ίδια βρισκόταν στη γενέτειρα της στην Κοζάνη και εν συνεχεία θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη. Όλοι προσπαθούσαν να μάθουν από τον κ. Γιάννη, αν η Άννα θα κατέβει υποψήφια (μερικοί το θεωρούσαν σίγουρο) και κυρίως το… πότε. Από το στόμα του κ. Γιάννη δεν βγήκε είδηση. Άλλωστε είναι πολύ έμπειρος σε αυτά τα μονοπάτια και αποφεύγει τις δημοσιογραφικές κακοτοπιές.

Ωστόσο, πρέπει να είναι και από τους κερδισμένος της βραδιάς αφού σίγουρα αποκόμισε μια πλήρη εικόνα για το κλίμα που επικρατεί στο προεκλογικό τερέν του ΠαΣοΚ. Α, να μην το ξεχάσω, στο πάρτι ήρθε και τρίτη υποψήφια, η Μιλένα Αποστολάκη, που συνομίλησε με όλους.

***

Δύο γιορτές για την Δημοκρατία στο Προεδρικό

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήθελε, μαθαίνω, εφέτος να καλέσει όλον τον κόσμο στη γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου. Αυτό όμως ήταν πρακτικά αδύνατον, αφού οι προσκαλεσμένοι εκείνη ημέρα είναι συγκεκριμένοι. Τι έκανε λοιπόν; Θα κάνει δύο γιορτές για τη Δημοκρατία. Έτσι, πρώτα ανοίγει το Προεδρικό Μέγαρο για όλον τον κόσμο, τρεις ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 21 Ιουλίου (ημέρα Κυριακή), μόνον όμως για το κοινό, σε μια γιορτή εντελώς διαφορετική για τη Δημοκρατία.

Έχει φροντίσει να υπάρχουν τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζηδάκη και βεβαίως του Διονύση Σαββόπουλου. Η γιορτή στον Κήπο του Μεγάρου θα αρχίσει από το πρωί και θα συνεχιστεί έως στις 10 το βράδυ με ένα μικρό διάλειμμα το μεσημέρι (όπου η ζέστη είναι πιο έντονη). Θα ακουστούν (από την χορωδία Μουζίκα του Μεγάρου Μουσικής) κυρίως αντιστασιακά τραγούδια, αλλά και κυπριακά, ή τραγούδια που έχουν θέμα την Κύπρο όπως το «Χρυσοπράσινο Φύλο».

Το απόγευμα θα πάρει σειρά η Καμεράτα Τζούνιορ του Μεγάρου Μουσικής και το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Ωδείου Αθηνών, ενώ θα συμμετάσχουν και οι μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μια εξαίσια λαϊκή γιορτή για τη Δημοκρατία, μόλις μερικά 24ωρα πριν από την επίσημη γιορτή της Δημοκρατίας.

***

Ο Ινδός κροίσος με το μισό ΑΕΠ της χώρας μας

Διαβάζω ότι ο Ινδός κροίσος Anant Ambani, 28 ετών και γιος του πάμπλουτου Mukesh Dhirubhai Ambani, παντρεύεται τη Radhika Merchant, 29 ετών. Έως εδώ, καμία εντύπωση δεν προκαλεί.

Όταν όμως μαθαίνω ότι η περιουσία της επιχείρησης Mukesh Dhirubhai Ambani εκτιμάται σε 115 δισεκατομμύρια δολάρια (90 δισεκατομμύρια λίρες), σκέφτομαι ότι είναι περίπου το μισό ΑΕΠ της χώρας μας (και ίσως ολόκληρο σε περίπτωση κρίσεως).

Ο Anant, 29 ετών, κατέχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Reliance Industries και δεδομένου ότι είναι ο τελευταίος γιος που θα δει ο μεγιστάνας να παντρεύεται, δεν λυπήθηκε τα λεφτά.

***

Κόκκινα στρογγυλά και… τετράγωνα γυαλιά

Όταν ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσωνας Φωτήλας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής έκλεψε την παράσταση. Όχι μόνο γιατί φάνηκε απόλυτα συνεργάσιμος και ανοιχτός σε προτάσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και για τα μοδάτα γυαλιά του.

Εκτός από το κόκκινο χρώμα που εκ των πραγμάτων τα κάνει να ξεχωρίζουν, εντελώς ξεχωριστό είναι και το σχέδιο του σκελετού, αφού το ένα κομμάτι είναι στρογγυλό και το άλλο… τετράγωνο!