Η Ευρωπαΐκή Επιτροπή των Περιφερειών, γνωμοδοτεί σε ένα ακόμη κρίσιμο ζητούμενο που αφορά την αειφορία και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες που έχει «επιβάλλει» και η κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα η Επιτροπή αναδεικνύει τον ρόλο που πρέπει και μπορούν να διαδραμτίσουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία.

Η γνωμοδότηση της ΕτΠ επισημαίνει:

  • Ότι η κυκλική οικονομία δεν είναι καλή μόνο από περιβαλλοντική σκοπιά, διότι εξοικονομεί πρώτες ύλες και παράγει λιγότερα απόβλητα, αλλά και διότι αυξάνει τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ μειώνοντας την εξάρτηση και την ανάγκη για νέες εισαγωγές προϊόντων και πρώτων υλών, και καθιστώντας τα εδάφη μας και το αναπτυξιακό μας πρότυπο πιο βιώσιμα, ανταγωνιστικά και ανθεκτικά χωρίς να υπολείπεται κανένας άνθρωπος ή τόπος.
  • Ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών της ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας εφαρμόζεται σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο, γεγονός που ασκεί περαιτέρω ισχυρή πίεση στις ικανότητες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης να συμμετέχουν και να ενδυναμώνουν τις τοπικές επιχειρήσεις, τις κοινότητες και την κοινωνία των πολιτών.
  • Ότι η μετάβαση από μια γραμμική και εξορυκτική οικονομία σε μια κυκλική και ανατροφοδοτική θα απαιτήσει σημαντικό όγκο επενδύσεων, σε μια περίοδο κατά την οποία ήδη οι δήμοι και οι περιφέρειες αναφέρουν ότι δεν επαρκεί η χρηματοδότησή τους.
  • Ότι πολλά κράτη μέλη αναγνωρίζουν ήδη το δυναμικό απανθρακοποίησης που διαθέτει η κυκλική οικονομία. Ωστόσο, ούτε στα σχέδια κυκλικής οικονομίας ούτε στις εκθέσεις των εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) φαίνεται να υπάρχει συνέπεια ως προς τον τρόπο που εκτιμάται ο αντίκτυπος των μέτρων κυκλικότητας στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σ’ αυτήν.
  • Τονίζει τη σημασία που έχουν τα υποχρεωτικά κριτήρια των κυκλικών δημόσιων συμβάσεων για τη δημιουργία καλύτερων όρων αναγωγής των δημόσιων συμβάσεων σε καταλύτη για την κυκλική οικονομία.
  • Αναγνωρίζει την ανάγκη καλύτερης ενσωμάτωσης των στρατηγικών για τη βιοοικονομία και την κυκλική οικονομία, δεδομένου ότι οι ενισχυμένες συνέργειες των προϊόντων βιολογικής προέλευσης και η βιώσιμη χρήση των ανανεώσιμων φυσικών πόρων και των φυσικών λύσεων είναι καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση της τριπλής πλανητικής κρίσης.

Κοινωνική Οικονομία

Η ΕτΠ δίνει έμφαση στον τρόπο με τον οποίο οι οργανώσεις της κοινωνικής οικονομίας διαδραματίζουν πρωτοποριακό ρόλο εδώ και δεκαετίες στη διαμόρφωση και στην επέκταση των πρακτικών της κυκλικής οικονομίας μέσω δραστηριοτήτων όπως η ανακύκλωση ηλεκτρονικών ειδών και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, τα επαναχρησιμοποιήσιμα καταναλωτικά αγαθά και οι δραστηριότητες επισκευής και ανακατασκευής.