Οικονομική εφορία φέρνει στον ΕΦΚΑ η «έκρηξη» των δηλώσεων των εργαζόμενων συνταξιούχων που έφθασαν τις 185.000 από την αρχή του έτους.

Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο αυξάνει τα έσοδα του ταμείου κατά 300 εκατομμύρια τον χρόνο και δίνει την ευχέρεια στην ηγεσία του υπουργείου να χειριστεί με μεγαλύτερη ευκολία τα μέτρα ελάφρυνσης που σχεδιάζει για το ερχόμενο φθινόπωρο, με κυριότερη την μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Το ΑΚΑΓΕ

Ταυτοχρόνως, τα 16 δισ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί στο ταμείο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) μέχρι τώρα, δίνουν τη δυνατότητα να σκεφτεί κανείς τη μείωση του ρυθμού συγκέντρωσης επιπλέον ποσού, για την ασφάλεια του συστήματος στο μέλλον.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Εργασίας η νέα εισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει να είναι πιο αναλογική, διασφαλίζοντας ότι μετά την καταβολή της, το ύψος της σύνταξης δεν θα πέφτει κάτω από το πλαφόν του κλιμακίου επί του οποίου επιβλήθηκε.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αφορά 500.000 συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Χρηματοδοτεί το λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 16 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση εξετάζει την αναμόρφωση της εισφοράς, κάτι που αποτελεί αίτημα των συνταξιούχων. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%.

Ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο επεξεργάζεται σενάρια βελτίωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου, σημειώνει πως «υπάρχουν προβληματικά σημεία στη δομή της ΕΑΣ, τα οποία χρήζουν βελτίωσης». Ο υφυπουργός τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της εφαρμογής της εισφοράς, η οποία λειτούργησε «ως ανάχωμα του ασφαλιστικού συστήματος απέναντι στις πιέσεις της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού».

Ο προϋπολογισμός

Βεβαίως ο κ. Τσακλόγλου – σε κάθε περίπτωση – διευκρινίζει πως οποιαδήποτε προσαρμογή και εξομάλυνση γίνει θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν δημοσιονομικά ουδέτερη προκειμένου να μη διαταραχθεί ούτε η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, αλλά ούτε και ο προϋπολογισμός του ΑΚΑΓΕ που αφορά σε χρήματα που προορίζονται για τη νέα γενιά.

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για τη νέα ρύθμιση προβλέπουν: Πρώτον, την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της εισφοράς, ώστε να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου. Δηλαδή κάτι ανάλογο με αυτό που εφαρμόζεται στην φορολογία εισοδήματος. Δεύτερον, τη μείωση των συντελεστών της εισφοράς, έτσι ώστε να μην διπλασιάζονται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο (από 3% σε 6%).

Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Απρόσμενα έσοδα για τον ΕΦΚΑ τα οποία – ετησίως – μπορεί να ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ δημιουργούν οι 185.000 συνταξιούχοι που έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα την εργασίας τους.

Η κατάργηση της ποινής έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους να βγουν από την αφάνεια, χωρίς να φοβούνται περικοπή της σύνταξής τους.

Με τον νέο νόμο (Ν. 5078/2023), η ποινή στη σύνταξη καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από έναν έξτρα πόρο 10% επί του μισθού που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους (αν είναι μισθωτοί), ενώ οι συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες δίνουν ως έξτρα πόρο τη μισή ασφαλιστική εισφορά από τον κλάδο σύνταξης.

Τα έσοδα από την απασχόληση των συνταξιούχων δεν είχαν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2024, γιατί καταρτίστηκε πριν ψηφιστεί ο νόμος με τις αλλαγές στην εργασία των συνταξιούχων και, επιπλέον, δεν μπορούσε να προβλεφθεί πόσοι θα δήλωναν τελικά την απασχόλησή τους.

Πηγή: ot.gr.