5 το πρωί: Τα ουκρανικά κέρδη από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Στη φυλακή η «Νάνσυ» του κυκλώματος εκβιαστών – Μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ απέφερε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη στήριξη που επιθυμούσε να λάβει, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε την επίσπευση της παράδοσης των οπλικών συστημάτων.

1

Η ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και το Κυπριακό

Σημαντική ενίσχυση στην Ουκρανία: Τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’ ελάχιστο θα φτάσει η ενίσχυση που θα δώσει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι ουσιαστικά πήρε τα F-16 αλλά και αντιαεροπορικά συστήματα, ανάμεσά τους 4 συστοιχίες Patriot. Βέβαια, ο Ουκρανός πρόεδρος πίεσε για να επισπευσθούν οι διαδικασίες παράδοσης των οπλικών συστημάτων.

Το «δώρο» του Μπάιντεν: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε την Πέμπτη στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι πρόκειται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο. Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας ότι κι αν γίνει.

Στο παρασκήνιο συζήτηση για το Κυπριακό: Μπορεί η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν να μην έβγαλε σημαντικές ειδήσεις ωστόσο στο παρασκήνιο υπάρχουν έστω και σε επιφανειακό επίπεδο συζητήσεις για το Κυπριακό. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ για την Κύπρο, Μαρία Ανχέλα Ολγίν την έκθεση της οποίας εξετάζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

2

Στη φυλακή η Νάνσυ και άλλοι τέσσερις του κυκλώματος εκβιαστών

  • Ακόμα πέντε προφυλακίσεις: Απόφαση για την προφυλάκιση πέντε κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων και οι δύο φερόμενοι αρχηγοί του κυκλώματος εκβιασμών σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας, έλαβαν Ανακριτής και Εισαγγελέας μετά την ολοκλήρωση της απολογητικής διαδικασίας.
  • Το δρόμο για τη φυλακή πήρε και η «Νάνσυ»: Ανάμεσα στους προφυλακισθέντες βρίσκεται και η «Νάνσυ». Η 43χρονη που εμφανίζεται ως διευθυντικό μέλος της οργάνωσης αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά δεν έπεισε τον Ανακριτή και τον Εισαγγελέα και έτσι πήρε το δρόμο προς τις φυλακές.
  • Το ποινικό παρελθόν της: Η 43χρονη πάντως δεν ήταν άγνωστη στις αρχές. Το 2009 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα απάτης, παριστάνοντας τη μεσίτρια ενώ ένα χρόνο μετά, το 2010, όταν η χώρα έμπαινε στην περίοδο των μνημονίων, εκείνη κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση άνω των 120.000 ευρώ ως εργαζόμενη σε ασφαλιστική εταιρία.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία

  • Στις φλόγες η Κορινθία: Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κορινθία, όταν το μεσημέρι της Πέμπτης ξέσπασε φωτιά στην Στιμάγκα. Με την περιοχή χωρίς νερό, το έργο της κατάσβεσης ήταν εξαιρετικά δύσκολο όμως αργά το βράδυ η εικόνα από το μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν εμφανώς βελτιωμένη.
  • Νεκρός στη Λέσβο: Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή του Πολιχνίτου Λέσβου με έναν ηλικιωμένο να εντοπίζεται νεκρός μέσα στο αυτοκίνητο του, στο σημείο όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.
  • Κίνδυνος πυρκαγιάς: Φωτιές εκδηλώθηκαν κατά τη χθεσινή μέρα και σε Αλεξανδρούπολη, Βαρθολομιό και Ξάνθη, οι οποίες τέθηκαν υπό έλεγχο. Σήμερα, Παρασκευή, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης).
4

Καμίνι η χώρα - Τα μέτρα του Δήμου Αθηναίων

  • «Βράζει» η χώρα: Επιμένει ο καύσωνας διαρκείας με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον έως και τις 22 Ιουλίου, Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος τονίζει πως η ζέστη θα είναι ιδιαίτερα έντονη ενώ το θερμόμετρο θα «σκαρφαλώσει» σε κάποιες περιοχές στους 42 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα, στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 38-39°C και στη Θεσσαλονίκη στους 36-37°C
  • Πού θα δούμε 42αρια: Ακραίες θερμοκρασίες αναμένεται να σημειωθούν την Τετάρτη 17 Ιουλίου με τον υδράργυρο να φτάνει τους 42°C σε Πάτρα και Λάρισα. Και στην Αττική και Θεσσαλονίκη προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας στους 39-40°C.
  • Τα μέτρα του Δ. Αθηναίων: Ενόψει καύσωνα ο δήμος Αθηναίων ανοίγει τις κλιματιζόμενες αίθουσες στις επτά Λέσχες Φιλίας από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., ενώ συνεχίζεται  με αυξημένη εποπτεία το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και η λειτουργία της «Γραμμής Καύσωνα» των Δημοτικών Ιατρείων του δήμου.

 

5

Τουριστική έκρηξη με ρεκόρ εσόδων στην Ευρώπη

  • Αύξηση ρεκόρ: Νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, που δημοσιεύθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2024, επιβεβαιώνει ότι η ζήτηση για την περιοχή συνεχίζει να αυξάνεται. Μάλιστα, προβλέπεται αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 37%, σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, που αναλογεί στο ποσό ρεκόρ των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Ποιος ο κινητήριος μοχλός; Σύμφωνα με την έκθεση, η φετινή ευρωπαϊκή τουριστική έκρηξη οφείλεται στους Αμερικανούς και το 72% των τουριστικών δαπανών έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής σε δυτικοευρωπαϊκούς προορισμούς. Παράλληλα, ώθηση στα έσοδα έχουν δώσει οι ενδοπεριφερειακοί επισκέπτες και οι τουρίστες της Ανατολικής Ασίας, κυρίως από την Κίνα.
  • Τι συμβαίνει με την Ελλάδα; Η χώρα είδε φέτος να πολλαπλασιάζονται οι εντυπωσιακές και ταυτόχρονα προσιτές επιλογές ξενοδοχείων, ιδιαίτερα στην Σαντορίνη και τη Μύκονο. Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο του έτους παρατηρήθηκε αυξημένη προτίμηση σε πιο βόρειους προορισμούς με ήπιο καιρό και λιγότερη πολυκοσμία, όπως η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις