Ο Τζορτζ Κλούνεϊ τον… αγαπά, αλλά του ζητά να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, γιατί «δεν πρόκειται να κερδίσουμε τον Νοέμβριο με αυτόν τον πρόεδρο».
Είχε προηγηθεί ο Economist, που τον έβγαλε στα «μανταλάκια», με πρωτοσέλιδο ένα πι με το σύμβολο του αμερικανού προέδρου δηλώνοντας, χωρίς περιστροφές, «No way to run a country» («Δεν είναι τρόπος να διοικήσει μια χώρα»). Νωρίτερα, το πρώτο ντιμπέιτ του απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίστηκε «βατερλό».
Ο ίδιος όμως ο Τζο Μπάιντεν δεν το βάζει κάτω. Επιμένει, ακόμη και δεχόμενος φίλια πυρά από το κόμμα του, να συνεχίζει με τα γνώριμα σαρδάμ την προεκλογική του καμπάνια. Και το ερώτημα όλων είναι, τι θα γίνει τελικά; Θα φιλοτιμηθεί ο Μπάιντεν να αποσυρθεί; Θα τον «αποσύρουν» οι Δημοκρατικοί ακουσίως; Μπορεί να νικήσει τον Τραμπ στην κρίσιμη αναμέτρηση του Νοεμβρίου;
«Πιστεύω θα βάλει πρώτα το καλό της χώρας»
«Πιστεύω – αλλά ίσως είναι κάτι που θέλω πολύ να πιστέψω – ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ξεπεράσει την υπερβολική αίσθηση της δικής του σημασίας και θα βάλει πρώτα το καλό της χώρας, με άλλα λόγια ελπίζω ότι θα παραιτηθεί», σχολιάζει στο Βήμα ο Μπρους Ρόμπινς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
«Εάν δεν παραιτηθεί, δεν είμαι σίγουρος ότι οι δειλοί που διοικούν το Δημοκρατικό Κόμμα θα έχουν το σθένος να τον αντικαταστήσουν, και είμαι βέβαιος ότι έτσι οι Δημοκρατικοί οδεύουν προς την ήττα τους τον Νοέμβριο. Κάτι που θα είναι καταστροφή και για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο», προσθέτει ο αμερικανός καθηγητής.
Ευελπιστεί να δει τους Δημοκρατικούς «να διεξάγουν ένα αυθεντικό συνέδριο στο Σικάγο, δηλαδή ένα συνέδριο στο οποίο το αποτέλεσμα δεν θα είναι καθορισμένο εκ των προτέρων, όπως έχει καταστεί παράδοση. Νομίζω ότι αυτό θα αναζωογονούσε την εκστρατεία και θα επανέφερνε τους λεγόμενους “double haters”, δηλαδή τους ανθρώπους που δεν αντέχουν ούτε τον Τραμπ ούτε τον Μπάιντεν έστω και για διαφορετικούς λόγους. Θα πρόσθετε κάποιον ενθουσιασμό στον προεκλογικό αγώνα, ο οποίος δεν θα υπάρξει εάν ο Μπάιντεν παραμείνει υποψήφιος».
«Πολλοί θέλουν να ανακοπεί ο Τραμπ, αλλά δεν είναι ενθουσιασμένοι ούτε με τον Μπάιντεν», προσθέτει ο καθηγητής του Κολούμπια, ο οποίος ανήκει σε εκείνους από τη «δεξαμενή» των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος που δυσκολεύονται να συγχωρήσουν τον αμερικανό πρόεδρο «για τη διευκόλυνση του Ισραήλ στην εξόντωση αμάχων στη Γάζα. Πολλοί νέοι αισθάνονται το ίδιο με μένα. Δεν νομίζω ότι θα κατηγορήσουν κάποιον άλλον υποψήφιο με τον τρόπο που κατηγορούν τον Μπάιντεν. Αυτό θα αποτελούσε μεγάλο πλεονέκτημα για έναν άλλο Δημοκρατικό υποψήφιο: θα απαλλασσόταν από τα “βαρίδια” της Γάζας».
Ποιον βλέπει ως πιθανό και ικανό αντικαταστάτη; «Θα ήθελα, καταρχάς, πολύ να δω την Καμάλα Χάρις να συζητά με τον Τραμπ. Με το υπόβαθρό της ως εισαγγελέας, ξέρει πώς να ακούει τον αντίπαλο και να καταρρίπτει ψευδή επιχειρήματα – κάτι που δεν έκανε ο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ. Αλλά είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που θα ήταν επίσης ισχυροί υποψήφιοι», καταλήγει ο Μπρους Ρόμπινς.
«Ο Μπάιντεν παραμένει η καλύτερη δυνατή επιλογή»
Υπάρχουν και εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στο μπλοκ των υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος, μόνο που καθημερινά λιγοστεύουν. Ο αμερικανός πρόεδρος όχι απλώς «παραμένει η καλύτερη δυνατή επιλογή για τους Δημοκρατικούς» αλλά επιπλέον, κόντρα στις δημοσκοπήσεις, συνιστά και «επιλογή νίκης», είναι ο αντίλογος του Νικόλα Αλεξίου, καθηγητή Κοινωνιολογίας και Διευθυντή του Αρχείου Ελληνικής Διασποράς Αμερικής (HAP), στο Queens College (CUNY) της Νέας Υόρκης.
Μιλώντας στο Βήμα, αρνείται ότι το ντιμπέιτ επιβεβαίωσε τα νοητικά προβλήματα του Τζο Μπάιντεν ή ότι «ενδυνάμωσε την πεποίθηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο νικητής των επερχόμενων εκλογών». Τα σχόλια για την κατάσταση της υγείας του, προσθέτει, «φαίνεται να είναι κυρίως πολιτικής φύσης παρά βασισμένα σε αντικειμενικές ιατρικές αξιολογήσεις. Κόντρα στις κριτικές για την κατάσταση της υγείας του, ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του».
Τα σενάρια για να αντικατασταθεί από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις (σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ipsos οι πιθανότητές της είναι 42%-43%, υπέρ του Τραμπ) τα θεωρεί ανεδαφικά. «Η αμερικανική κοινωνία είναι πατριαρχική, σεξιστική και ρατσιστική. Το όνειδος της δουλείας το ξέπλυνε εκλέγοντας μαύρο πρόεδρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να εκλέξει γυναίκα και δη μαύρη για πρόεδρο. Επομένως, ο Μπάιντεν παραμένει η καλύτερη επιλογή των Δημοκρατικών», συνοψίζει