Κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, παραλίες που θυμίζουν τροπικό νησί, με τα ξένα Μέσα να την χαρακτηρίζουν ως τις Μαλδίβες της Ευρώπης. Ο λόγος για την γειτονική Αλβανία που έχει γίνει ανάρπαστη για καλοκαιρινές διακοπές.

Εντυπωσιακοί ουρανοξύστες, καινούργια γήπεδα ποδοσφαίρου και πάρκα τεραστίων διαστάσεων που θυμίζουν κάτι από Νέα Υόρκη, κοσμούν την πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα.

«Έχουν αναβαθμιστεί αρκετά, σίγουρα η Αλβανία τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει αρκετά χρήματα στην ανάπτυξη των υποδομών. Είναι πλέον ένας προορισμός ο οποίος επιλέγεται από όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο τουριστικός πράκτορας Πασχάλης Γερεμπακάνης.

Πού κυμαίνονται οι τιμές;

Αρκετοί είναι οι Έλληνες που στράφηκαν προς τις παραθαλάσσιες περιοχές της γειτονικής χώρας, καθώς οι τιμές στα ελληνικά νησιά είναι απλησίαστες.

Για πέντε διανυκτερεύσεις σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Εξαμίλι, οικογένεια με δύο παιδιά θα πληρώσει σε σουίτα με πρωινό 950€.

Στους Αγίους Σαράντα σε ξενοδοχείο που απέχει 300 μέτρα από τη θάλασσα, μία οικογένεια με δύο παιδιά θα δώσει 725€ για 5 διανυκτερεύσεις με πρωινό, όταν ένα ζευγάρι θα πληρώσει 616€.

Ρεκόρ επισκεψιμότητας

Ενδεικτικά της μεγάλης άνθησης της επισκεψιμότητας είναι τα νούμερα του Διεθνή Οργανισμού Τουρισμού. Το 2023 η Αλβανία κατέλαβε την 4η θέση παγκοσμίως για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων, καταγράφοντας αύξηση 56%, σε σχέση με το 2019.

Το 2023, η γειτονική χώρα υποδέχθηκε 10,1 εκατ. τουρίστες, αριθμό ρεκόρ.

Πιο φθηνά σε σχέση με την Ελλάδα υπολογίζεται το συνολικό budget που θα ξοδέψει όποιος επισκεφτεί την Αλβανία με οικονομικότερο φαγητό και νυχτερινή ζωή.

Η Αλβανία, βάσει στατιστικών, κάθε χρόνο αυξάνει προοδευτικά τους τουρίστες της, με τις τιμές της να φαίνονται δελεαστικές και συνάμα να ικανοποιεί και τα πιο απαιτητικά γούστα.