Καθόλου τυπική δεν πρόκειται να είναι τελικά η επίσκεψη Ερντογάν στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της 50ής επετείου της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ Τούρκος Πρόεδρος θέλησε προφανώς να δώσει μια εθνικιστική διάσταση στην επίσκεψη, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως στην άλλη πλευρά του νησιού, στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, θα βρίσκεται την ίδια ημέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όχι μόνον αποφάσισε να έρθει στην Κύπρο με την μισή κυβέρνησή του και την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά ζήτησε, όπως αναφέρουν τα τουρκικά δίκτυα να τον συνοδεύσει και ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος θεωρείται και ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, μια ακροδεξιά οργάνωση που από πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται παράνομη ακόμα και τρομοκρατική..

Η μόνη «απειλή» που πρόκειται να αισθανθεί στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος είναι η… ζέστη. Και για το λόγο αυτό, τηλεφώνησε στο φερέφωνό του στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ και του ζήτησε να έρθει μια μέρα ενωρίτερα το βράδυ της 19ης (που έχει περισσότερη δροσιά) και οι εκδηλώσεις να αρχίσουν το πρωί της 20ής Ιουλίου, πριν ακόμα αρχίσουν τα 40άρια της θερμοκρασίας που επικρατούν τα καλοκαίρια στην Κύπρο. Αλλά δεν του έφτανε ο εθνικιστής συνεταίρος του στην εξουσία Μπαχτσελί και η μισή κυβέρνησή του, ζήτησε, όπως έγινε γνωστό και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζκιούρ Οζέλ να τον συνοδεύσει, προσφέροντάς του μάλιστα μια θέση στο πολυτελές τζετ του, δώρο από το Κατάρ, ώστε ότι κι αν συμβεί ότι κι αν εξαγγελθεί στα κατεχόμενα να έχει και την έγκριση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βεβαίως ο Ερντογάν παρουσίασε την πρόσκληση προς τον πολιτικό του αντίπαλο ως μια προσπάθεια πολιτικής συναίνεσης στην Τουρκία «για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του έθνους μας», όπως είπε. Ο κ. Ροζέρ όμως απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι θα πάει στα κατεχόμενα με το δικό του αεροπλάνο.

***

Μια κουβέντα στο ΠαΣοΚ χωρίς πολιτικό νόημα

Θα ήταν, λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικού, αδιανόητο και πολιτικά ασύμφορο να εμποδίσει κάποιος έναν υποψήφιο και προπαντός τον Δούκα να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠαΣοΚ. Στην Χαρ. Τρικούπη σίγουρα το κατάλαβαν και για αυτό έσπευσαν αμέσως να το ξεκαθαρίσουν ότι τέτοιο ζήτημα θα δημιουργούσε εσωστρέφεια, θα έδιωχνε κόσμο από το κόμμα και επιπλέον θα υπήρχε ο κίνδυνος της αποχής. Έτσι μετά από κάποιες σκόρπιες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι υπάρχει ασυμβίβαστο στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για την προεδρία του κόμματος αμέσως ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλησε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Αν και παραδέχθηκε ότι όντως υπάρχει ένα σχετικό εμπόδιο αμέσως έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας: «Για μένα όλη αυτή η κουβέντα είναι χωρίς πολιτικό νόημα, εγώ δεν πρόκειται να βάλω κανένα ζήτημα για την υποψηφιότητα Δούκα. Όταν ενημερώθηκα από την αρμόδια επιτροπή, την ΕΔΕΚΑΠ, είπα ότι πρέπει να ξεπεραστεί με ένα θεσμικό τρόπο και να πάμε γρήγορα στις διαδικασίες μας, να μιλήσουμε πολιτικά». Η αρμόδια Επιτροπή, είπε, πως θα βρει λύση για την υποψηφιότητα Δούκα ενώ ανέφερε ότι η τροπολογία αυτή στο καταστατικό είχε μπει επί Γιώργου Παπανδρέου το 2008.

***

Οι πρώτες κυρίες και οι πρώτοι σύζυγοι

Τους 32 ηγέτες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ συνοδεύουν οι σύζυγοί τους. Το επίσημο δείπνο που επρόκειτο να παραθέσει το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχαν κληθεί και σύζυγοι των ηγετών. Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον βρίσκεται και η σύζυγός του η Μαρέβα. Στην Ουάσιγκτον επίσης βρέθηκαν και πολλές άλλες Πρώτες Κυρίες, σύζυγοι Προέδρων και πρωθυπουργών από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους και δύο Πρώτοι Κύριοι, της Δανίας και της Εσθονίας, ενώ αρκετοί ηγέτες προσήλθαν μόνοι τους, όπως επέλεξε να κάνει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Ωστόσο τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στο δείπνο στον Λευκό Οίκο (επρόκειτο να αρχίσει στις 11 το βράδυ τοπική ώρα) οι διοργανωτές έχουν βάλει να καθίσουν δίπλα- δίπλα τους Μητσοτάκη και Ερντογάν. Μια πληροφορία ωστόσο που μόνον τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν

***

Το 24ωρο ενός Τούρκου ναυάρχου στην Αθήνα

Ήρθε λοιπόν στην Αθήνα, στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο Αρχηγός του τουρκικού στόλου αντιναύαρχος Καντίρ Γιλντίζ. Η υποδοχή που του έγινε ήταν η πρέπουσα σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού είναι η πρώτη φορά που Τούρκος στρατιωτικός υψηλόβαθμος επισκέπτεται και μάλιστα ένστολος την Αθήνα. Έως τώρα οι ελληνοτουρκικές επισκέψεις στρατιωτικών για τα ΜΟΕ γίνονταν με διοικητές σχηματισμών στον Έβρο. Ο Τούρκος αντιναύαρχος συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Στόλου αντιναύαρχο (Μ) Πολυχρόνη Κουλούρη, δεν παρέλειψε να κάνει και την «βόλτα» από το Πεντάγωνο για να συναντηθεί με τον Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο Κατάρα, πήγε στο Αρχηγείο Στόλου, αλλά και ξενάγηση (σύμφωνα με το πρόγραμμα) στο Μουσείο της Ακρόπολης και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους.

Αλλά την ώρα που ο Τούρκος αντιναύαρχος βρισκόταν στην Αθήνα και ετύγχανε της ελληνικής φιλοξενίας, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας είχε απονηωθεί από μία φρεγάτα και εισήλθε παρανόμως στο FIR Αθηνών, χωρίς δηλαδή να υποβάλει σχέδια πτήσεως, κάνοντας παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Η έκπληξη ωστόσο ήρθε από αλλού. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ, (του Ναυτικού και αυτός) ανακοίνωσε την επίσκεψη του Τούρκου αντιναύαρχου χωρίς να παραλείψει να υπενθυμίσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματά της στη «Γαλάζια» και «Ουράνια Πατρίδα», τονίζοντας την αδιάλειπτη ετοιμότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

***

Τέκνα θανόντων Ουκρανών και Ένοπλες Δυνάμεις

Πληροφορούμαι ότι η χώρα μας και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης σχεδιάζει να φιλοξενήσει συζύγους και τέκνα θανόντων Ουκρανών στρατιωτικών σε εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων (στη Μακεδονία – Θράκη μας), το χρονικό διάστημα από τέλη Αυγούστου έως αρχές Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια, η οποία αποδεικνύει τη συμπαράσταση της Ελλάδος στον ουκρανικό λαό και με τον τρόπο αυτό, πλην άλλων. Σας υπενθυμίζω ότι παρόμοια δράση είχε γίνει και το θέρος του 2023, η οποία στέφθηκε με επιτυχία από ότι μου λένε. Μάλιστα η ουκρανική πλευρά είχε μείνει απολύτως ευχαριστημένη, οπότε και ζήτησε από ότι φαίνεται να επαναληφθεί.

***

Γιατί πήγε στην Κούβα ο Κουτσούμπας

Ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, βρίσκεται στην Αβάνα, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Κούβας. Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν στελέχη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας. Πρώτη μέρα της επίσκεψης, θα επισκέφθηκαν το κέντρο γενετικής μηχανικής και βιοτεχνολογίας (CGIB) και το κέντρο της Biocubafarma (επιστημονικό κέντρο ανάπτυξης εμβολίων, φαρμάκων, έρευνας και ανάπτυξης εφαρμογών για την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή). Στη συνέχεια επρόκειτο να συναντηθεί με την αντιπρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας Άννα Μαρία Μαρί Ματσάδο.