Euro 2024 Daily Report: Η Αγγλία που αναίρεσε τον Λίνεκερ κι ο τελικός της Gen Z

Η νέα ανατροπή της Αγγλίας κι ο μοιραίος αποκλεισμός της Ολλανδίας στο 91' μετά το υπέροχο γκολ του Γουότκινς. Μονάχα ο τελικός απέμεινε πλέον στο πρόγραμμα του Euro 2024.

Τι είδαμε

  • Στο τέλος να κερδίζουν οι Άγγλοι: Τρίτη διαδοχική φορά παύει να είναι μια συμπτωματική επανάληψη, πόσο μάλλον σε διάστημα μόλις δέκα ημερών στο ίδιο Euro. Ο Γκάρι Λίνεκερ οφείλει να επαναδιατυπώσει, γιατί πλέον ο ρους της ιστορίας έχει ανατραπεί και τα «τρία λιοντάρια» εφευρίσκουν σταθερά έναν τρόπο να τα καταφέρουν στο φινάλε κάθε αγώνα. Η Ολλανδία δεν γλίτωσε από τον «επικαιροποιημένο» κανόνα του παλαίμαχου Άγγλου γκολτζή. Το οικειοποιήθηκε και η Γερμανική Πρεσβεία στο Λονδίνο!
  • Το καλύτερο τελείωμα του τουρνουά: Ο Όλι Γουότκινς φρόντισε με την κίνησή του, αφότου υποδέχθηκε την μπάλα στην περιοχή, και την εκτέλεσή του στην απέναντι γωνία να σώσει την πληγωμένη τιμή όλων των φορ της διοργάνωσης. Με 0.06 αξία ευκαιρίας, ο 28χρονος ανέτρεψε ουσιαστικά τη λογική. Όπως κάποτε ο Μίλερ, ο Φαν Μπάστεν, ο Σίρερ. Όχι και λίγα δε όσα συνολικά πρόφτασε να κάνει ο από μηχανής θεός μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο λυτρώνοντας έναν ολόκληρο λαό με το 2-1 στο 91′.
    • Ένα πέναλτι με διαφορετικές αναγνώσεις: Ο διαιτητής Τσβάιερ θεώρησε, όταν είδε λεπτομερώς τη φάση στο ριπλέι, επιλήψιμη την επαφή των δύο ποδιών και χρέωσε παράβαση στον Ντούμφρις. Τόσο ο Κούμαν όσο και ο Φαν Ντάικ έκαναν λόγο για καταστροφική απόφαση που επέδρασε καταλυτικά στη ροή του αγώνα. Θα κουβεντιάζεται, αναπόφευκτα, για καιρό η φάση αυτή.
  • Το χιούμορ του Βασιλιά Καρόλου: Στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Γκάρεθ Σαουθγκέιτ και τους διεθνείς τούς ζήτησε, αν είναι εφικτό, να μην φτάσουν σε αυτό το σημείο για να προκρίνονται έτσι ώστε όλο το έθνος να γλιτώσει από καρδιακά εμφράγματα και αύξηση αρτηριακής πίεσης.

Τι δεν είδαμε

  • Μια δραστική αλλαγή από τον Κούμαν: Όντως η Ολλανδία ήταν πιο συμπαγής και συγκροτημένη στο δεύτερο μισό του ημιτελικού, αλλά κι εκλέκτορας των «οράνιε» δεν φρόντισε έτσι ώστε στο καλό διάστημα να ενισχύσει την προσπάθεια των παικτών του με μια φρέσκια ιδέα. Οι δύο επιπλέον κινήσεις του ήρθαν μετά το 2-1 των Άγγλων. Αποτέλεσμα αυτού; Το 0.56 xG στο φινάλε του ημιτελικού.
  • Τη μαγική δύναμη της κορδέλας του Ντεπάι: Επέμεινε να τη φορά ο Ολλανδός επιθετικός, αλλά καμία επίδραση στο παιχνίδι των «οράνιε» που μάλλον ωφελήθηκαν από τον τραυματισμό του και την είσοδο ενός χαφ ακόμη. Αγωνίστηκε και στα έξι ματς ο έμπειρος άσος, ολοκληρώνοντας όμως την παρουσία του με 1 γκολ σε 18 απόπειρες σκοραρίσματος. Είχε κι ένα δοκάρι.

Τι θα δούμε

  • Την τελευταία μάχη: Η Ισπανία είχε ήδη κλείσει θέση στο ραντεβού του Βερολίνου και θα διεκδικήσει το τέταρτο τρόπαιο στα χρονικά. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αφήσει πίσω της τη Γερμανία που μετά το 1996 δεν έχει αυξήσει τη συγκομιδή της. Ακολούθησε η Αγγλία που θα παίξει σε δεύτερο σερί τελικό με την ελπίδα πως θα βρει το ξόρκι και για πρώτη φορά θα φτάσει ως το τέλος της διαδρομής. Ποτέ στο παρελθόν οι δύο φιναλίστ βρέθηκαν παράλληλα σε παρόμοια θέση.
  • Τον Γιαμάλ κόντρα στον Μπέλινγχαμ: Ή αλλιώς τα δύο μεγαλύτερα πρότζεκτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου εντός της επόμενης δεκαετίας. Η Generation Ζ των γηπέδων σε πλήρη ανάπτυξη. Αν ο Άγγλος μεσοεπιθετικός στεφθεί, εν τέλει, πρωταθλητής Ευρώπης, πολύ δύσκολα θα χάσει τη Χρυσή Μπάλα.
  • Τη συνωμοσία του S: Αν αυτό δεν είναι καρμικό, τότε ποιο είναι για την Αγγλία;

Συντονιστείτε

Κυριακή 14 Ιουλίου, 22:00: Ισπανία – Αγγλία, ΕΡΤ1

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.