Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Κόρινθο. Ειδικότερα, η φωτιά καίει δασική έκταση κοντά στην Στιμάγκα Κορινθίας, όπως μεταδίδει το koninthostv.gr.

Στην Πυροσβεστική σήμανε αμέσως συναγερμός και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, τόσο επίγειες όσο και από αέρος. Τα εναέρια μέσα ολοκλήρωσαν τις ρίψεις με τη δύση του ηλίου και πλέον η μάχη δίνεται μόνο με τις επίγειες δυνάμεις.

Η εικόνα που υπάρχει δείχνει ότι ο αέρας σπρώχνει τη φωτιά προς την περιοχή της Νεμέας και το χωριό Κούτσι, χωρίς ωστόσο να απειλούνται σπίτια. Την ίδια ώρα η εικόνα είναι λίγο καλύτερη στην Στιμάγκα αν και υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

Στο επιχειρησιακό κέντρο της Π.Υ. που έχει στηθεί στο φράγμα της Νεμέας, κοντά στον Ασωπό ποταμό, βρέθηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.. Συμμετείχε σε σύσκεψη για το θέμα της φωτιάς με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό, αλλά και άλλους θεσμικούς παράγοντες.

Κικίλιας: «Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά εστίες»

Σε ανάρτηση που έκανε λίγο αργότερα ανέφερε: «14 αεροπλάνα, 8 ελικόπτερα, 50 πυροσβεστικά οχήματα, 152 #πυροσβέστες και δασοκομάντος, υδροφόρες, μηχανήματα έργου από την περιφέρεια Πελοποννήσου και τους δήμους καθώς και 2 ερπυστριοφόρα του στρατού επιχείρησαν από το μεσημέρι στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στη #Στιμάγκα Κορινθίας.

Πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά εστίες που θα δουλευτούν όλο το βράδυ από τους πυροσβέστες μας, τον δασάρχη και τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα εναέρια θα επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως.
Όλοι τους έδωσαν και δίνουν μεγάλη μάχη και τους ευχαριστώ από καρδιάς».

Νωρίτερα, περίπου στις 7 το απόγευμα ήχησε το 112 καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική Πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Στιμάγκας Κορινθίας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σε ρεματιά με πολύ πυκνή βλάστηση η φωτιά

Σε δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

«H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Στιμάγκα Κορινθίας ξεκίνησε και εξελίσσεται μέσα σε ρεματιά με απότομες κλίσεις και πολύ πυκνή βλάστηση, χωρίς, μέχρι στιγμής να απειλούνται οικισμοί.

Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος και 49 οχήματα, ενώ έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 19 εναέρια μέσα, 11 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά, πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συντονιστική σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, των ΟΤΑ και όλων των σωμάτων ασφαλείας» ανέφερε.

Χωρίς νερό η περιοχή

Όπως τόνισε ο Θανάσης Μανάβης, δήμαρχος Βέλου, η περιοχή δεν έχει νερό, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στο έργο της κατάσβεσης.

«Γλιτώσαμε την τελευταία στιγμή με υδροφόρες που κουβαλήσαμε από όμορους δήμους. Έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια με εθελοντές, έχει ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός», δήλωσε στο MEGA.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά ξεφεύγει από το Βέλο Κορινθίας και αρχίζει να κατευθύνεται προς τη Νεμέα.

Το πύρινο μέτωπο μεταφέρεται προς το χωριό Κούτσι χωρίς να απειλούνται μέχρι στιγμής σπίτια.

Η φωτιά καίει σε δασική έκταση, έχοντας προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής


Σε συναγερμό η πυροσβεστική

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.