Στο πλαίσιο αυτό, εξειδικευμένα συνεργεία έχουν απομακρύνει δεκάδες τόνους αμιάντου τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παρεμβάσεις γίνονται και σε εγκαταλελειμμένα κτίρια για να διασφαλιστεί ότι το πρόβλημα δεν θα επανεμφανιστεί στο μέλλον.

Ο Δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, σχολίασε σχετικά: «Ασυνείδητοι θεωρούν πως το φυσικό περιβάλλον είναι ο κατάλληλος τόπος για να πετάξουν τα σκουπίδια τους και να απαλλαγούν από το κόστος διαχείρισής τους. Είναι οι ίδιοι που σε κάθε ευκαιρία θα υψώσουν το δάκτυλο καταγγέλλοντας άλλους για ανεπάρκεια. Η έλλειψη κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας έχει κάθε χρόνο ένα δυσβάσταχτο κόστος για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Κονδύλια που θα μπορούσαν να διατεθούν σε αναπτυξιακές δράσεις διατίθενται για να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα και να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία».

Τις τελευταίες μέρες, εξειδικευμένο συνεργείο έχει προχωρήσει στην περισυλλογή περισσότερων των τριών τόνων αμιάντου από περιοχές της Παιανίας και των Γλυκών Νερών, ενώ το δύσκολο έργο τους συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι την απομάκρυνση όλου του επικίνδυνου υλικού.

Η συλλογή και συσκευασία των αμιαντούχων αποβλήτων γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας που εξασφαλίζουν τόσο την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών όσο και την προστασία του περιβάλλοντος. Το συνεργείο προχωρά στην αποξήλωση υλικών αμιαντοτσιμέντου και καμινάδων αμιαντοτσιμέντου χωρίς να προξενηθούν τριβές ή θραύσεις, διαδικασία που συχνά εφαρμόζεται σε δημοτικά κτίρια. Τα αμιαντούχα απόβλητα συσκευάζονται σε κατάλληλους σάκους, ενώ ακολουθεί καθαρισμός του χώρου για τυχόν σκόνη αμιάντου και έκπλυση όπου απαιτείται.

Η εργασία αποξήλωσης ολοκληρώνεται με οπτικό έλεγχο και δειγματοληψία για να προσδιοριστεί η συγκέντρωση ινών αμιάντου στον αέρα, διασφαλίζοντας έτσι την υγεία των κατοίκων και τη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος.