Σχεδόν τέσσερις ώρες διήρκησε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που συνήλθε το μεσημέρι της Πέμπτης (11/7) με κεντρικό θέμα το οικονομικό «κραχ» που απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφότου η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί ενημέρωσε για την υφιστάμενη κατάσταση στα ταμεία συνδυαστικά πάντα με το μέλλον των Μέσων του κόμματος (Αυγή, Κόκκινο), το κατευθυντήριο όργανο αποφάσισε να μην λάβει άμεσα αποφάσεις. Γι’ αυτό και ανανέωσε το ραντεβού του για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Όπως ελέχθη σχετικώς άλλωστε πρόκειται για ένα πολύ λεπτό και φλέγον ζήτημα που αφορά θέσεις εργασίας. Άρα απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί με συγκεκριμένη στόχευση, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι εντείνουν τις κινητοποιήσεις του διαμαρτυρόμενοι για το λουκέτο στο καθημερινό φύλλο και τις οφειλές μηνών.

Η καθυστέρηση και η συγγνώμη

Η συνεδρίαση της ΠΓ είχε αρχίσει με μικρή καθυστέρηση, διότι ο Στ. Κασσελάκης χρειάστηκε να συναντήσει άνδρα που με σύνταξη 500 ευρώ παλεύει ν’ ανταπεξέλθει στο κόκκινο δάνειό του. «Πρέπει να σκύψουμε όλοι πάνω από τα προβλήματα του κόσμου» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε προς τα υπόλοιπα μέλη, δικαιολογώντας την αργοπορία του.

Ο ίδιος έχει ήδη δείξει διάθεση να αφουγκραστεί τα προβλήματα των πολιτών που αγωνιούν, ανοίγοντας την πόρτα του γραφείου του στον 7ο όροφο για όσους θέλουν να τον συναντήσουν από κοντά. Οι πρώτοι εξ αυτών έφτασαν στα γραφεία της Κουμουνδούρου μετά τις 17:00 της Πέμπτης.

Τι ειπώθηκε

Φυσικά από τη συνεδρίαση της ΠΓ δεν έλειψαν οι ενστάσεις στελεχών για όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες περί «μαύρων ταμείων» σε προηγούμενες χρήσεις. Το «μπλοκ Τσίπρα» (Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Νοτοπούλου, Ραγκούσης κ.α) δεν έκρυψε την ενόχλησή του και, κατά πληροφορίες, ζητήθηκε να διευκρινιστει η αποστασιοποίηση του οργάνου από τέτοιες διαρροές ή τοποθετήσεις.

Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης ο Στ. Κασσελάκη πρότεινε τη σύσταση ομάδων εργασίας που ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα επικεντρωθούν σε πέντε θεμελιώδεις τομείς: στέγης, τραπεζών/ιδιωτικού χρέους, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υγείας και εργασίας. Τέλος κρίθηκε απαραίτητη η ανασυγκρότηση των δικτύων αυτοδιοίκησης και συνδικαλισμού έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ενδυναμώσει τη σχέση του με τοπικές κοινωνίες και εργατικά κινήματα.