Άλλη μία ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής πέρασε στον κατάλογο των πυκνών διμερών επαφών, επιβεβαιώνοντας τα γνωστά. Ηρεμία στο Αιγαίο, συνεργασία όπου αυτή είναι εφικτή και στασιμότητα στο Κυπριακό.

Τα σφιγμένα χαμόγελα φανερώνουν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και Τούρκος Πρόεδρος ενδεχομένως σύντομα να βαρεθούν αυτήν την «ημέρα της μαρμότας», των τακτικών συναντήσεων, στις οποίες συζητούν τα ίδια και διακινούν πληροφορίες και ανακοινώσεις πανομοιότυπες με τις αντίστοιχες της προηγούμενης συνάντησής τους.

Τι ακριβώς είναι αυτό που θα λειτουργήσει προωθητικά και ποια βήματα θα πρέπει να κάνει η κάθε πλευρά ώστε να περάσουμε σε κάποιο επόμενο στάδιο, είναι προς το παρόν ασαφές και δύσκολο να προσδιοριστεί. Προφανώς και είναι θετική η ύφεση στο Αιγαίο και η αποφυγή εντάσεων και προκλήσεων. Και κανείς δεν έχει την αυταπάτη ως προς τις διεκδικήσεις της μίας πλευράς και τις πάγιες θέσεις της άλλης.

Τα επόμενα ραντεβού είναι ήδη καθορισμένα για τον προσεχή Σεπτέμβριο και τη συνεδρίαση του διμερούς Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα ακολουθήσει, με την επίγνωση ότι τα γεωπολιτικά μέτωπα, στα οποία οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές θέσεις και επιδιώξεις, θα παραμένουν ανοιχτά.

Ποια ακριβώς θα είναι η εξέλιξη και πόσο δύσκολη η επόμενη «πίστα», είναι ένα από τα ζητούμενα της προσεχούς περιόδου. Βάσιμη είναι η ελπίδα ότι η προετοιμασία για αυτά είναι η κατάλληλη, ωστόσο μία κρίσιμη παράμετρος που παραμένει σε εκκρεμότητα, πιθανώς να είναι ο καταλύτης για τις εξελίξεις. Είναι οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο προσεκτικός τρόπος με τον οποίο ο Πρωθυπουργός αποφεύγει συστηματικά να τοποθετηθεί για την έκβασή τους, φανερώνει την επίγνωση για τη σημασία τους και την επίδρασή τους.