Διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψε μια νέα πιθανή θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες η οποία έχει ως βάση την ινουλίνη – μια φυσικά παραγόμενη φυτική ίνα που χρησιμοποιείται συχνά ως συμπλήρωμα διατροφής, ως πρεβιοτικό, ως υποκατάστατο της ζάχαρης αλλά και σε πολλά άλλα προϊόντα.
«Φυσική» ανοσοθεραπεία σε τζελ
Η φυσική αυτή υποψήφια λύση η οποία παρουσιάζεται στο επιστημονικό περιοδικό «Νature Materials» ελπίζεται ότι στο μέλλον θα προσφέρει ανακούφιση σε εκατομμύρια άτομα με τροφικές αλλεργίες ανά τον κόσμο. Στη νέα δημοσίευση η διεθνής ερευνητική ομάδα περιγράφει πώς ένα τζελ με βάση την ινουλίνη χορηγήθηκε από το στόμα ως ανοσοθεραπεία σε ποντίκια και απέτρεψε την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων στοχεύοντας, εν μέρει, τα βακτήρια του εντέρου.
Χτυπά στη «ρίζα» των τροφικών αλλεργιών
Το νέο τζελ απέτρεψε μάλιστα ακόμη και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε κοινά αλλεργιογόνα όπως τα φιστίκια, το ασπράδι του αβγού και το γάλα. Η ερευνητική ομάδα που αποτελείται από επιστήμονες στη Φαρμακολογία, στη Βιοϊατρική και τη Χημική Μηχανική, στην Παθολογία και σε άλλες ειδικότητες αναφέρει ότι το τζελ ινουλίνης χτυπά τις τροφικές αλλεργίες στη «ρίζα» τους και δεν ανακουφίζει μόνο από τα συμπτώματά τους.
Ασφαλής και εφικτή θεραπεία για κλινική χρήση
Επικεφαλής των ερευνητών ήταν ο Τζέιμς Μουν, καθηγητής Φαρμακευτικών Επιστημών στο Κολέγιο Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ο οποίος, εδώ και χρόνια, μελετά τη χρήση της ινουλίνης ενάντια σε πολλές και διαφορετικές νόσους. Σύμφωνα με τον δρα Μουν, η νέα αντι-αλλεργική θεραπεία σε μορφή τζελ με βάση την ινουλίνη είναι άκρως υποσχόμενη καθώς έχει πολύ καλό προφίλ ασφαλείας ενώ παράλληλα μπορεί να παραχθεί εύκολα σε μεγάλη κλίμακα. «Η ινουλίνη, μια φυτική ίνα που έχει αναγνωριστεί ως ασφαλής από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποτελεί τη βάση του νέου τζελ, γεγονός που την καθιστά μια εφικτή θεραπεία για κλινική χρήση» σημείωσε ο καθηγητής Μουν.
Ανάδειξη του ρόλου του εντερικού μικροβιώματος
Παρότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες σε ζώα καθώς και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα τόσο καλά ευρήματα στα ποντίκια, η νέα μελέτη, η οποία αναδεικνύει τον ρόλο του μικροβιώματος και των μεταβολιτών του λεπτού εντέρου στη ρύθμιση των τροφικών αλλεργιών, ανοίγει νέες οδούς για θεραπευτικές παρεμβάσεις που υπόσχονται να αλλάξουν τη ζωή πολλών ασθενών, είπε ο δρ Μουν. Ενας λόγος παραπάνω καθώς άλλες πρόσφατες θεραπείες που έχουν αναπτυχθεί για τις τροφικές αλλεργίες δεν έχουν ευρεία χρήση εξαιτίας παρενεργειών αλλά και χαμηλής αποτελεσματικότητας.
1 στους 3 ενηλίκους, 1 στα 4 παιδιά με τροφικές αλλεργίες
Εως και 1 στους 3 ενηλίκους αλλά και περισσότερα από 1 στα 4 παιδιά πάσχουν από τροφικές αλλεργίες οι οποίες θεωρούνται πολύ «ύπουλες» καθώς αλλεργιογόνα μπορεί να κρύβονται σε πολλά και διαφορετικά τρόφιμα και ποτά. Είναι επόμενο λοιπόν ότι οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν αντικείμενο μεγάλης ανησυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο αφού η ακούσια έκθεση σε αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, ακόμη και θάνατο.
Μακροπρόθεσμη προστασία ακόμη και μετά τη διακοπή της θεραπείας
Ετσι η ανάπτυξη της καινούργιας «φυσικής» θεραπείας, του τζελ ινουλίνης, είναι ένα άκρως αισιόδοξο νέο με δεδομένο μάλιστα ότι τα αποτελέσματα της χρήσης της στα πειραματόζωα ήταν άκρως ενθαρρυντικά: το τζελ σταθεροποίησε την εντερική χλωρίδα και τους μεταβολίτες σε αλλεργικά ποντίκια τα οποία παρουσίαζαν ανισορροπία του εντερικού μικροβιώματος. Αυτή η σταθεροποίηση χάρισε στα ζώα ανοχή στα αλλεργιογόνα καταστέλλοντας τις αλλεργικές αντιδράσεις. Η θεραπεία προσέφερε μάλιστα μακροπρόθεσμη προστασία ακόμη και μετά τη διακοπή της.
Ενάντια στον καρκίνο, στα γαστρεντερικά νοσήματα, στον διαβήτη
Οι ινουλίνες είναι μια ομάδα πολυσακχαριτών που εντοπίζονται σε περισσότερα από 36.000 είδη φυτών – όπως το σιτάρι, το κρεμμύδι, τα σπαράγγια και το σικορέ (αντίβ) που χρησιμοποιούνται συχνά για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής. Η συγκεκριμένη φυτική ίνα αποδεικνύεται πάντως «θησαυρός» καθώς διερευνάται στο πλαίσιο πειραμάτων και κλινικών δοκιμών ενάντια στον καρκίνο, στα γαστρεντερικά νοσήματα, στον διαβήτη και άλλες νόσους.