Την πιθανότητα να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική της στα νέα δεδομένα για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν χθες υποστήριξε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι. Χαρακτήρισε τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού του Ιουνίου ανακούφιση και είπε ότι περαιτέρω χαλάρωση τόσο στις πληθωριστικές πιέσεις όσο και στην αγορά εργασίας που θα δικαιολογήσουν μειώσεις των επιτοκίων.

«Με τις πληροφορίες που λάβαμε σήμερα, οι οποίες περιλαμβάνουν στοιχεία για την απασχόληση, τον πληθωρισμό, την αύξηση του ΑΕΠ και τις προοπτικές για την οικονομία, θεωρώ πιθανό ότι θα δικαιολογηθούν προσαρμογές πολιτικής, ορισμένες προσαρμογές πολιτικής» είπε. «Το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό και πότε θα ήταν σκόπιμο να γίνει μια προσαρμογή στην πολιτική είναι ακόμα ασαφές» ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters.

Με τον πληθωρισμό πιθανόν να υποχωρήσει περαιτέρω, αν και με δυνητικά «ανώμαλη» πρόοδο, η οικονομία φαίνεται να οδεύει «περισσότερο ή λιγότερο» εκεί όπου μία ή δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, όπως προβλέπεται στις προβλέψεις των πολιτικών της Fed του Ιουνίου, «θα ήταν η κατάλληλη διαδρομή» τόνισε η Ντάλι.

Ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε 0,1% τον Ιούνιο, ενώ το Μάιο παρέμεινε αμετάβλητος. Σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 3%, καθώς υποχώρησε ο πληθωρισμός των τιμών στέγασης, μια «ανακούφιση καλωσορίσματος», είπε η Νταλί και μια τάση που αναμένει ότι έχει περισσότερο περιθώριο να τρέξει.

Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο αυξήθηκε στο 4,1% και η αύξηση των θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε – υποδεικνύοντας αυτό που είπε ο Νταλί ήταν μια ψυχρή αλλά ακόμα σταθερή αγορά εργασίας.

Δεν αποκλείει μείωση στη συνεδρίαση του Ιουλίου

Η Νταλί δεν απέκλεισε μείωση στη συνεδρίαση της Fed στις 30-31 Ιουλίου, λέγοντας ότι κάθε συνάντηση είναι ζωντανή και ότι θα λάβει περισσότερα δεδομένα πριν από τότε από συναντήσεις με επιχειρήσεις, εργαζόμενους και κοινοτικές ομάδες που θα την βοηθήσουν να διαμορφώσει την ψήφο της.

Η πιθανότητα επιτάχυνσης του πληθωρισμού, είπε, έχει μειωθεί από νωρίτερα μέσα στο έτος, αν και θα μπορούσε να παραμείνει επίμονος και είναι απίθανο η Fed να χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια τόσο γρήγορα όσο τα αύξησε. Το ερώτημα, είπε, δεν είναι πλέον εάν η πολιτική είναι περιοριστική δεν υπάρχουν στοιχεία ότι δεν είναι, αλλά μάλλον «πότε θα χαλαρώσουμε τα ηνία».

Η αγορά εργασίας στο επίκεντρο

Συνέχισε εξηγώντας ότι «είναι ένα αρκετά μεγάλο επικοινωνιακό μήνυμα που ακούτε τόσους πολλούς από εμάς τώρα, και τον Πρόεδρο Πάουελ, κυρίως, να μιλάμε για το πόσο σημαντική είναι η αγορά εργασίας» και όχι πλέον μόνο για την ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού. Η Fed πρέπει να δράσει πριν από μια απότομη αύξηση της ανεργίας και προτού ο πληθωρισμός φτάσει τον στόχο του 2% της Fed,  διαφορετικά κινδυνεύει να βλάψει άσκοπα τους εργαζόμενους και την οικονομία.»

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Πέμπτης αντανακλούν τις προσδοκίες ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ: OT.GR