Ήρθε λοιπόν στην Αθήνα, στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο Αρχηγός του τουρκικού στόλου αντιναύαρχος Καντίρ Γιλντίζ.

Όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης, η υποδοχή που του έγινε ήταν η πρέπουσα σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού είναι η πρώτη φορά που Τούρκος στρατιωτικός υψηλόβαθμος επισκέπτεται και μάλιστα ένστολος την Αθήνα.

Έως τώρα οι ελληνοτουρκικές επισκέψεις στρατιωτικών για τα ΜΟΕ γίνονταν με διοικητές σχηματισμών στον Έβρο. Ο Τούρκος αντιναύαρχος συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Στόλου αντιναύαρχο (Μ) Πολυχρόνη Κουλούρη, δεν παρέλειψε να κάνει και την «βόλτα» από το Πεντάγωνο για να συναντηθεί με τον Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο Κατάρα, πήγε στο Αρχηγείο Στόλου, αλλά και ξενάγηση (σύμφωνα με το πρόγραμμα) στο Μουσείο της Ακρόπολης και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους.

Η παραβίαση και η έκπληξη

Αλλά κάποιες κακές συνήθειες των γειτόνων μας δύσκολα κόβονται. Όπως επισημαίνει ο ΒΗΜΑτοδότης, την ώρα που ο Τούρκος αντιναύαρχος βρισκόταν στην Αθήνα και ετύγχανε της ελληνικής φιλοξενίας, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας είχε απονηωθεί από μία φρεγάτα και εισήλθε παρανόμως στο FIR Αθηνών, χωρίς δηλαδή να υποβάλει σχέδια πτήσεως, κάνοντας παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Η έκπληξη ωστόσο ήρθε από αλλού. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ, (του Ναυτικού και αυτός) ανακοίνωσε την επίσκεψη του Τούρκου αντιναύαρχου χωρίς να παραλείψει να υπενθυμίσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματά της στη «Γαλάζια» και «Ουράνια Πατρίδα», τονίζοντας την αδιάλειπτη ετοιμότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.