Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τι συζήτησαν – Πώς είδε η Αγκυρα τη συνάντηση – Το επόμενο ραντεβού

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν κράτησε 41 λεπτά και οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την πρόθεση για ήρεμα νερά στο Αιγαίο

Αν κάτι επιβεβαίωσε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν είναι η πρόθεση να συνεχιστούν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο και το θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Όχι πως λείπουν τα μεγάλα αγκάθια.

Ο Πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού. Δέκα ημέρες πριν οι δύο ηγέτες βρεθούν στην Κύπρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λευκωσία και ο Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. να παραμένει διαιρεμένο.

Αυτό που επιζητούσαν οι δύο ηγέτες ήταν η διατήρηση του κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις, αφού και οι δύο συμφωνούν στο αμοιβαίο όφελος που προκύπτει. Τα «ήρεμα νερά», ειδικά στο Αιγαίο είναι μια από τις προϋποθέσεις ώστε κάποια στιγμή να επιτραπεί να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων ζητήματα όπως ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών.

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν 41 λεπτά

Η συνάντηση κράτησε 41 λεπτά και οι δύο ηγέτες έκαναν μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων όπως εξελίχθηκαν μετά τη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο, στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου να διπλασιαστεί ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στις εμπορικές συναλλαγές των δύο πλευρών, αλλά και στην οριστικοποίηση της επόμενης συνάντησής τους στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας». Αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι δύο ηγέτες, όπως και σε άλλα ραντεβού, συνοδεύτηκαν από τους δύο διπλωματικούς τους συμβούλους, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, αλλά και τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, οι οποίοι ήταν παρόντες, είχαν ξεχωριστή συνάντηση προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα του διαλόγου.

Πώς είδε η Αγκυρα τη συνάντηση

«Ο Πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου μετέβη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να καλλιεργήσει το πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι αυτές θα συνεχιστούν ολοένα και περισσότερο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε, επίσης, ότι πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν ωφέλιμο για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την ειρήνης σε αυτές τις περιοχές».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.