O κύβος φαίνεται πως ερρίφθη για τον μεγάλο ανασχηματισμό (και όχι διορθωτικές κινήσεις αυτή τη φορά) των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης. Η επιστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, αναμένεται να πυροδοτήσει τις εξελίξεις. Ο ανασχηματισμός θα είναι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, σαρωτικός, ότι θα αλλάξουν πολλοί γενικοί γραμματείς, όταν σήμερα ο αριθμός τους ανέρχεται σε 63.

Οι πηγές μού λένε ότι είναι πιθανόν να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους οι: Αννα Στρατινάκη, γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων που είναι στο υπουργείο Εργασίας, Ζέφη Δημαδάμα, άλλοτε στο ΠαΣοΚ που τώρα είναι γ.γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, γ.γ. ενωσιακών πόρων και υποδομών του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκεί φαίνεται ότι πάμε σε συγχώνευση των γραμματειών και το ρόλο του… υπεργραμματέα θα έχει ο Κώστας Μπαγινέτας, νυν γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.

Ακούγεται ακόμα πως αποχωρούν και ο Άγγελος Δημοσθένους από τη γ.γ. Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών και δύο του υπουργείου Υγείας, θέσεις τους έως τώρα «παίζεται». Σε μια από τις θέσεις στο Υγεία θα πάει ο Γιώργος Παπαδημητρίου, υποψήφιος δήμαρχος Νέου Ηρακλείου, προσωπική επιλογή του Άδωνη Γεωργιάδη.

Από τις εκπλήξεις, εφόσον γίνουν (γιατί ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση), είναι η πιθανή αποχώρηση της Νίκης Δανδόλου από τη γ.γ. διαχείρισης προγραμμάτων ΕΚΤ του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και του Σωτήρη Αναγνωστόπουλου από τη γ.γ. Εμπορίου του υπ. Ανάπτυξης.

Προς αποχώρηση ακούγεται και ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποχωρήσει και ο γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μάνος Λογοθέτης. Ίδωμεν, λίγες ημέρες απομένουν έως τον μεγάλο ανασχηματισμό.

***

Ζητούν τα ονόματα πίσω από τις κουκούλες

Με μία άψογη νομική συνεργασία οι Αντώνης Σαμαράς, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Τάκης Πικραμένος καταθέτουν (ορισμένοι ήδη κατάθεσίν) αίτημα για την άρση του καθεστώτος προστασίας των πρoστατευόμενων μαρτύρων της σκευωρίας «Novartis» προς την εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Ο κ. Σαμαράς μάλιστα όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί συνοδεύουν το αίτημά τους με συμπληρωματικό υπόμνημα που περιλαμβάνει τα νέα δεδομένα που αποκαλύφθηκαν στην Βουλή, σύμφωνα με τα οποία οι συγκεκριμένοι μάρτυρες και ο δικηγόρος τους Παύλος Σαράκης είχαν οικονομικά οφέλη από την υπόθεση Novartis στοιχείο που αποτελεί ασυμβίβαστο με το καθεστώς προστασίας. Οι αιτήσεις κατατέθηκαν για την αποκάλυψη της ταυτότητας του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση».

Το θέμα ωστόσο άνοιξε στην ουσία ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος με τον νέο ποινικό νόμο ψήφισε μία παράγραφο με την οποία στην πράξη ακυρώνει την απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την δια βίου προστασία των μαρτύρων της Novartis. Έγκειται πλέον, σύμφωνα με τον νέο νόμο, από τον αρμόδιο εισαγγελέα (δηλαδή τον Οικονομικό Εισαγγελέα) να αποφασίσει εάν συντρέχουν λόγοι να διατηρηθεί ή όχι η προστασία των μαρτύρων.

Εις εκ των «κουκουλοφόρων» με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης», βρίσκεται ήδη στη φυλακή κατηγορούμενος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (για άλλο έγκλημα). Τέλος δεν είναι λίγοι σήμερα που θυμήθηκαν τα λόγια του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή που είπε για τους κουκουλοφόρους ότι «θα τους πάω έως το τέλος».

***

Κι όμως Μητσοτάκης- Ερντογάν συνομιλούν και στην Ουάσιγκτον

Όταν υπάρχουν εκδηλώσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, είναι αδύνατον κάποια στιγμή να μην συναντηθούν οι Μητσοτάκης – Ερντογάν, έστω και για λίγο, όπως είχαν συμφωνήσει στην Διακήρυξη των Αθηνών. Συνεπώς μπορεί να μην είχε προγραμματισθεί η συνάντηση στην Ουάσιγκτον (όπως επέμεναν έως την τελευταία στιγμή κάποια κύκλοι εδώ στην Αθήνα), αλλά πραγματοποιείται. Αντικείμενο της συνάντησης κυρίως η επισκόπηση όσων έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωμάτης (διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού) Άννα Μαρία Μπούρα, ο μόνιμος επιτετραμμένος στο ΝΑΤΟ, πρέσβης Νίκων Νικολαΐδης ενώ από την πλευρά Ερντογάν, μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Η συνάντηση θα γίνει στις 4 μμ τοπική ώρα, 11 ώρα Ελλάδος

Αυτό που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε μια σειρά από σημαντικές συναντήσεις τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Μάικ Τζόνσον, Πρόεδρος Βουλής Αντιπροσώπων των Ρεπουμπλικανών, ο Κρις Κουνς, Γερουσιαστής Ντελαγουερ των Δημοκρατικών και ο Τσακ Σούμερ, Πρόεδρος, πλειοψηφίας Δημοκρατικών της Γερουσίας.

***

Ρεσιτάλ προκλητικότητας

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε σε ρεσιτάλ προκλητικότητας. Χαρακτήρισε το ψευδοκράτος (ή όπως την αποκαλούν μόνον στην Τουρκία «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου») πλήρες μέλος των Τουρκογενών κρατών.

Και πρόσθεσε: «Από αυτή την άποψη, η προσέγγισή τους, ιδιαίτερα του Αζερμπαϊτζάν, έχει φτάσει σχεδόν στην ίδια θέση με εμάς. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Σούσα, όπως γνωρίζετε, η «Βόρεια Κύπρος» ήταν εκεί, συμμετείχε σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής».

***

Ο Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η κατοχή της Κύπρου

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων «Walter» στην Ουάσινγκον αναφέρθηκε στην Κύπρο, στα 50 χρόνια κατοχής, κάτι που χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και κάλεσε όλους να εργασθούν για λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ήταν μια εξαιρετική ομιλία σε «δεξαμενές σκέψεων.

***

Τι θα κάνει ο Νίκος Δένδιας στην Ουάσινγκτον;

Ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στις ΗΠΑ, προκειμένου να παραστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (9-11 Ιουλίου 2024) για τον εορτασμό των 75 ετών από την ίδρυση του, το γνωρίζετε. Αυτό ίσως που δεν γνωρίζετε είναι ότι στην Ουάσιγκτον θα έχει επαφές και με ομόλογούς του, όπως της Βουλγαρίας (Ατανάς Ζαπριάνοφ) και της Ρουμανίας (Άνγκελ Τιλβάρ). Μάλιστα, από ότι μου λένε, θα υπογράψουν μια Επιστολή Προθέσεων (Letter of Interest, LOI) για τη δημιουργία ενός Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας (Harmonized Military Mobility Corridor).

Τι αφορά αυτό, θα μου πείτε; Είναι ένας νοητός διάδρομος που θα συνδέει τις 3 παραπάνω χώρες (με σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο) και ιδιαίτερα τους λιμένες Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης με τους αντίστοιχους της Βάρνας και της Κωστάντζας. Συνεπώς εύκολα θα μπορούν να μετακινούνται στρατιωτικές δυνάμεις, υλικά και εφόδια (και όχι μόνο) μέσω αυτού του διαδρόμου χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ας μην ξεχνάμε, αναγνώστες μου, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία… Αναβαθμίζεται λοιπόν η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος (αφού παρακάμπτονται και τα Στενά των Δαρδανελίων).

***

Τα video games του Μίτσκοσκι

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι είναι η πρώτη φορά που μετέχει σε μια τέτοια μεγάλη διεθνή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Και αντί να είναι σοβαρός προσπαθώντας να καλλιεργήσει σχέσεις, συμπεριφέρεται όπως το παιδάκι που παίζει… videos games.

Για παράδειγμα το έχει ρίξει στα σόσιαλ μίντια και στο Χ, γράφοντας μόνο εκεί σκέτο το «Μακεδονία», ότι τάχα με αυτό το όνομα συστήθηκε και συνομίλησε με διάφορους ηγέτες (γελοιότητες).

***

Αποφυλακίσεις με ΣΥΡΙΖΑ, αποφυλακίσεις με ΝΔ

Θα πρέπει να ξέρετε ότι άνοιξε και πάλι η συζήτηση για τις αποφυλακίσεις εγκληματιών μετά τη σύλληψη του «πιστολιού» που σκότωσε τον Παναγιώτη Στάθη, του «ωραίου Τζωρτζ» ο οποίος, να θυμίσω πως είχε καταδικαστεί σε ισόβια, η ποινή του μειώθηκε σε 15 χρόνια, πήγε στις ανοικτές αγροτικές φυλακές Τίρυνθας, απ’ όπου έφευγε για να κάνει ληστείες και τελικά αποφυλακίστηκε.

Πέραν του γεγονότος ότι διατάχθηκε δικαστική ανάκριση για το πώς και γιατί είχαν μετατραπεί οι ποινές φυλάκισής τους, σας υπενθυμίζω τι γινόταν (επί ΣΥΡΙΖΑ) και τι γίνεται σήμερα με τις αποφυλακίσεις: Την τετραετία 2015 – 2019 που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ κι εφαρμόστηκε ο νόμος Παρασκευόπουλου είχαμε 17.980 αποφυλακίσεις, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών.

Αλλά, δυστυχώς, μεταξύ αυτών είχαν βγει από τα κελιά τους στυγνοί εγκληματίες. Βιαστές, σκληροί ληστές, κακοποιοί με άγρια συμπεριφορά. Από το 2019 μέχρι και τώρα έχουν αποφυλακιστεί 56 κρατούμενοι. Χαώδης η διαφορά, όπως βλέπετε.

***

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μαρέβα και Βασιλομήτωρ Ισπανίας

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην ορεινή Ελεύθερνα, βρισκόταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης με έργα του Πάμπλο Πικάσο, αλλά και τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε με τον συνθέτη-ερμηνευτή Γιώργο Νταλάρα.

Η Πρόεδρος, μαζί με τη Βασιλομήτορα της Ισπανίας Σοφία, την πριγκίπισσα Ολυμπία και τη σύζυγο του Πρωθυπουργού Μαρέβα , αλλά και άλλους υψηλούς προσκεκλημένους, γευμάτισαν στην ταβέρνα «Φιλιώ» στην Αρχαία Ελεύθερα στο Ρέθυμνο.

Το γεύμα ήταν καθαρά κρητικό και ενθουσίασε τους πάντες. Τους σέρβιραν (πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε) κόκορα με πιλάφι, αίγα κοκκινιστή με πατάτες, ντολμαδάκια και ανθούς με ρύζι, ασκορδουλάκους (βολβοί) σαλάτες (χωριάτικη, βλίτα, γλιστρίδα) και όλα αυτά τα συνόδευσαν με λευκό κρασί.

***

Γιατί αλλάζουν χέρια καφέ, εστιατόρια και αναψυκτήρια;

Θα σας αναφέρω μια χαρακτηριστική περίπτωση που αλίευσα από το κατηγορητήριο σχετικά με το κύκλωμα των εκβιαστών. Μια τέτοια περίπτωση είναι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και της υψηλά ισταμένης στο υπουργείο Πολιτισμού με αρμοδιότητα στην Αττική (Ακρόπολη, μουσεία), τη Στερεά Ελλάδα (Δελφοί κτλ.) και τις Κυκλάδες (Μύκονος, Σύρος κτλ.).

Άμεσα εμπλεκόμενη στο κύκλωμα των δημοτικών υπαλλήλων, η εν λόγω αρχιτέκτονας μηχανικός εξασφάλιζε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τις απαιτούμενες τεχνικές βεβαιώσεις για βίλες και καταστήματα σε Αθήνα, Μύκονο κτλ.

Παράλληλα, όμως, συμμετείχε και στην επιτροπή αξιολόγησης των φακέλων για την ανάθεση των αναψυκτήριων σε 75 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει χέρια πολλές άδειες καφέ και εστιατορίων και υπογράφτηκαν νέα μισθωτήρια συμβόλαια αρκετά εκ των οποίων είναι προβληματικά, δηλαδή οι ανάδοχοι δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη να πληρώσουν νοίκια.