Euro Daily Report: To παιδί-θαύμα Γιαμάλ, το φάντασμα Εμπαπέ και η 2η πράξη

Η Ισπανία έγινε η πρώτη φιναλίστ του Euro, επιστρέφοντας σε τελικό μετά το 2012 και η Γαλλία πήγε σπίτι. Αγγλία και Ολλανδία μονομαχούν απόψε (22:00) για το δεύτερο εισιτήριο του τελικού.

Τι είδαμε

  • Τον νέο Πελέ: Ο Λαμίλ Γιαμάλ με το γκολ-ζωγραφιά που σημείωσε για το 1-1 στον ημιτελικό με τη Γαλλία έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία των Euro ή των Παγκοσμίων Κυπέλλων, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του θρυλικού Βραζιλιάνου. Το wonder kid του ισπανικού ποδοσφαίρου δεν είναι καν 17 ετών, τη στιγμή που ο «μάγος της μπάλας» ήταν 9 μήνες μεγαλύτερος όταν στο Μουντιάλ του 1958 συστηνόταν στο ευρύ κοινό.
  • Την επίδραση του Ντάνι Όλμο: Δεν είναι μονάχα το εμπνευσμένο γκολ που πέτυχε για την ανατροπή της Ισπανίας. Είναι συνολικά ο τρόπος που κινήθηκε στη διάρκεια του ημιτελικού. Συμμετοχή σε κάθε σκέλος του παιχνιδιού, ανεξαρτήτως δεύτερου ή τελευταίου τρίτου, μπήκε σε μάχες, ντρίμπλαρε με επιτυχία, συνεργάστηκε σωστά, πάτησε περιοχή με συνέπεια, εκτέλεσε εύστοχα, απείλησε. Φανταστικός για δεύτερο σερί παιχνίδι που αντικαθιστά τον λαβωμένο Πέδρι.
  • Τη Γαλλία να σκοράρει σε ροή αγώνα: Μετά από 0/86 τελικές στα προηγούμενα πέντε ματς του Ευρωπαϊκού, ο Κόλο Μουανί σημάδεψε σωστά. Απλώς το γκολ αυτό δεν αρκούσε στους «μπλε» προκειμένου να φτάσουν σε τέταρτο τελικό επί εποχής Ντεσάμπ. Στο υπόλοιπο του ματς συνέχισαν ν’ αστοχούν.

Τι δεν είδαμε

  • Το αληθινό πρόσωπο του Εμπαπέ: Ήταν το αβάσταχτο βάρος της ευθύνης; Ήταν ο τραυματισμός στη μύτη που τον επηρέασε; Ήταν η κόπωση, σωματική και ψυχολογική, όλης της σεζόν;  Σε κάθε περίπτωση ο Γάλλος σούπερ σταρ ήταν μασκαρεμένος κατά τη διάρκεια του Euro. Εκτέλεσε τα περισσότερα σουτ από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή (εξαιρουμένων των χτυπημάτων πέναλτι) και δεν βρήκε δίχτυα σε κανένα, παρότι η αξία των ευκαιριών που βρήκε ήταν αρκετά υψηλή. Η φάση του 86′ κόντρα στην Ισπανία, που σημαδεύει ψηλά, ήταν η αποτύπωση όλης της απόδοσής του στο τουρνουά.
  • Άλλο τουρνουά με τον Ντεσάμπ: Ανέλαβε το καλοκαίρι του 2012, μετρά ήδη μια δωδεκαετία στον εθνικό πάγκο κι έχει συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2026. Λογικό πάντως ν’ ανοίξει κουβέντα για το μέλλον του Γάλλου εκλέκτορα δεδομένου πως το ποδόσφαιρο των «μπλε» ήταν χωρίς ιδέες, χωρίς έμπνευση, χωρίς ταχύτητα, χωρίς κίνηση. Όλα ήταν προβλεπόμενα, οι ενδεκάδες, οι αλλαγές. Οι φωνές για αντικατάσταση είναι κιόλας πολλές. Ο ίδιος ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για το ό,τι συνέβη, αλλά ενοχλήθηκε στην ερώτηση για το μέλλον του. Παρέπεμψε τους πάντες στους «εργοδότες» του. Ο Ζιντεντίν Ζιντάν περιμένει τη σειρά του.
  • Πώς τραυματίστηκε ο Μοράτα: Λέγεται ότι ενδεχομένως χάσει τον τελικό της Κυριακής ο Ισπανός φορ – αρχηγός της «ρόχα» μετά το δυνατό χτύπημα που δέχθηκε από άνθρωπο της ασφάλειας του γηπέδου, ο οποίος έσπευσε να σταματήσει άλλον έναν εισβολέα την ώρα των πανηγυρισμών της «ρόχα». Οι πληροφορίες πως τον έστειλε ο Ντε λα Λαφουέντε ελέχθησαν και διαψεύστηκαν ως κακεντρεχείς.

Τι θα δούμε

  • Το «δεύτερο» αίμα: Μολονότι Ολλανδία και Αγγλία έχουν βρεθεί αντιμέτωπες συνολικά 22 φορές, η αποψινή στο Ντόρτμουντ είναι η μόλις δεύτερη επίσημη. Τα υπόλοιπα 20 μεταξύ τους παιχνίδια ήταν φιλικά και άνευ ουσίας. Τη μοναδική φορά που οι δυο τους βρέθηκαν σε ματς με συγκεκριμένο διακύβευμα οι «οράνιε» επικράτησαν 3-1 στην παράταση, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στον τελικό του Nations League 2019.

    Ο Εμίλ Χέσκεϊ απέναντι στον Φερνάντο Ρίκσεν, που έφυγε από τη ζωή το 2019 από μια σπάνια πάθηση

  • Ποια θα ντουμπλάρει τελικούς: Καθεμιά εκ των δύο ημιφιναλίστ έχει βρεθεί μόνο μία φορά σε τελικό Euro. Η Ολλανδία το 1988, στη Γερμανία ξανά, κατακτώντας το τρόπαιο απέναντι στη Σοβιετική Ένωση (2-0). Είχε προηγηθεί το 2-1 επί των «πάντσερ». Η Αγγλία πριν από τρία χρόνια, εντός των τειχών, νικώντας 2-1 τη Δανία στην παράταση. Το νέκταρ πάντως δεν το γεύτηκε χάνοντας από τους Ιταλούς στον τελικό.
  • Τον Φέλιξ Τσβάιερ στο επίκεντρο: Οι Άγγλοι έχουν ήδη προετοιμάσει το έδαφος, θεωρώντας πως ο ορισμός ενός Γερμανού διαιτητή, πόσο μάλλον τιμωρημένου κατά το παρελθόν για εμπλοκή σε κύκλωμα στημένων αγώνων (σκάνδαλο Χόιτσερ), είναι προκλητικός. Για σχόλια εις βάρος του είχε τιμωρηθεί ο Τζουντ Μπέλινγχαμ, όταν ακόμη έπαιζε στην Ντόρμουντ. Μετά από ένα αμφιλεγόμενο πέναλτι σε ντέρμπι με την Μπάγερν ο Άγγλος αστέρας είχε κατακρίνει την Ομοσπονδία για το γεγονός πως επέλεξε έναν ρέφερι με βεβαρυμένο παρελθόν.

Συντονιστείτε

22:00 Ολλανδία – Αγγλία, ΕΡΤ1

Προηγουμένως δείτε κι αυτό…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.