To 2007 ο Λιονέλ Μέσι πόζαρε σε φωτογραφίες με ένα μωρό στα αποδυτήρια του Καμπ Νου της Βαρκελώνης για μια φωτογράφιση σε φιλανθρωπικό ημερολόγιο. Αυτό που δεν ήξερε τόσο ο φωτογράφος, όσο και ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής είναι ότι αυτό το μωρό θα έγραφε ιστορία στο Euro 2024.

Ο λόγος για τον νεογέννητο τότε Λαμίν Γιαμάλ που σε ηλικία 16 ετών, πλέον έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που σκοράρει στην ιστορία του τουρνουά.

Η ξεχασμένη από καιρό φωτογραφία του Μέσι και του Γιαμάλ επανεμφανίστηκε αφού ο πατέρας του ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα την ανέβασε στο Instagram την περασμένη εβδομάδα με το κείμενο: «Η αρχή δύο θρύλων».

«Ο Λαμίν ήταν πολύ φιλικός. Κέρδισε τον Μέσι με δύο χαμόγελα» εξομολογείται ο Χοάν Μονφόρτ, ο δημιουργός της φωτογραφίας που δυο δεκαετίες αργότερα προκάλεσε…πανικό στα social media.

Ο Οριόλ Κανάλς, τότε επικεφαλής μάρκετινγκ της Sport, ήταν εκεί. «Ο Μέσι εντυπωσιάστηκε περισσότερο από το μωρό παρά από την κάμερα», θυμάται ο Κανάλς για τον ντροπαλό Μέσι, ο οποίος είχε αρχίσει να ξεχωρίζει μετά το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Ο φωτογράφος δεν θυμόταν αυτά τα στιγμιότυπα μέχρι που ένας δημοσιογράφος από τη «Sport», όπου εργαζόταν τότε, του έστειλε μήνυμα με την εικόνα.. «Δεν είδα ότι ήταν ο Λαμίν, θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε παιδί. Εκείνη τη στιγμή είδα ότι ήταν με τον Μέσι, ο οποίος εκείνη την εποχή δεν ήταν ακόμα αυτό που είναι τώρα», τονίζει ο Μονφόρ.

Η ιστορία πίσω από την φωτογραφία

Το 2007, η «Sport» ετοίμασε ένα φιλανθρωπικό ημερολόγιο σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Μπαρτσελόνα και τη UNICEF, η οποία ήταν χορηγός των «μπλαουγκράνα» εκείνη την εποχή.

Ήταν η δεύτερη έκδοση του ημερολογίου, το οποίο κάθε μήνα περιλάμβανε μια εικόνα ενός παίκτη της ομάδας με παιδιά.

Μετά από την πρώτη έκδοση που ετοιμάστηκε βιαστικά με τη βοήθεια των οικογενειών των υπαλλήλων της εφημερίδας, το 2007, το ημερολόγιο δημιουργήθηκε με μεγαλύτερη προσοχή, επιλέγοντας παιδιά των οποίων οι εικόνες θα ταίριαζαν περισσότερο με τον τύπο βοήθειας που παρείχε η UNICEF σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε μια κλήρωση στη Ροκαφίνδα, γειτονιά της Ματαρό, μεταξύ των οικογενειών των παιδιών που ήθελαν να συμμετάσχουν.

Οι τυχεροί νικητές ήταν οι γονείς ενός μωρού 5 μηνών που ονομαζόταν Λαμίν Γιαμάλ και οι οποίοι προσκλήθηκαν σε μια φωτογράφιση στο «Καμπ Νου» τον Δεκέμβριο του 2007.

Ήταν η πρώτη φορά που οι γονείς του νυν αστέρα της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Ισπανίας είχαν βρεθεί στο μεγαλοπρεπές στάδιο, χωρίς να γνωρίζουν, φυσικά, τι θα συνέβαινε 16 χρόνια αργότερα.