Καιρός: Έρχεται καύσωνας διαρκείας – Τι είναι η θερμή επιβάρυνση

Επιμένουν οι ακραίες θερμοκρασίες, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τις επιπτώσεις του καύσωνα στην υγεία - Τι είναι η θερμή επιβάρυνση, ποιοι κινδυνεύουν

Νέο κύμα καύσωνα έρχεται για να μείνει στη χώρα, φέρνοντας έντονη επιβάρυνση στους πολίτες.

Σε 13 περιοχές, μάλιστα, το επίπεδο επικινδυνότητας, σύμφωνα με το σύστημα προειδοποίησης Heat Alarm του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι ακραίο, ενώ πολύ υψηλή είναι η θερμή επιβάρυνση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Σε αρκετές περιοχές της χώρας, μάλιστα, το θερμόμετρο σκαρφάλωσε πάνω από τους 41 βαθμούς, με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία να καταγράφεται στη Ζαχάρω Ηλείας.

Κι αυτή η κατάσταση, όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί καθώς όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, οι επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό συνθήκες θα έχουν διάρκεια.

Τι είναι η θερμή επιβάρυνση;

Ο βαθμός και η επικινδυνότητα της θερμής επιβάρυνσης εξαρτάται, πέρα από την θερμοκρασία, από την υγρασία, τον άνεμο, και την ακτινοβολία περιβάλλοντος, αλλά και από προσωπικές παραμέτρους (φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος, επίπεδο ένδυσης και σωματικής δραστηριότητας).

Στις επιβαρυμένες βιομετεωρολογικά περιοχές, η επικινδυνότητα είναι ακόμα υψηλότερη για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (65+), και ιδιαίτερα γυναίκες ηλικιωμένες, και για ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον.

Η εφαρμογή μέτρων προστασίας (π.χ. αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων μεταξύ 10:00 και 16:00) ιδιαίτερα για αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες κρίνεται απολύτως απαραίητη για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες, το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM εκδίδει προειδοποιήσεις σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας για ημέρες κατά τις οποίες η θερμή επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να προφυλάσσονται, ενώ να αποφεύγονται και οι εξωτερικές δραστηριότητες τις μεσημεριανές ώρες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες εκτιμήσεις του συστήματος HEAT-ALARM,επιμονή των πολύ θερμών για την εποχή καιρικών συνθηκών, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, αναμένεται την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης σε πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο στη νησιωτική και παράκτια Δυτική Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο και στην βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα.

Σημειώνεται ότι η επικράτηση ισχυρών ανέμων βόρειας διεύθυνσης πάνω από το Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση της επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης σε χαμηλά σχετικά επίπεδα (μέτριο έως υψηλό) καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου 10-12 Ιουλίου 2024 σε αυτές τις περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ανατολική Αττική, οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

«Όσο μεγαλύτερη έχουμε επικινδυνότητα τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο για την εμφάνιση κάποιων σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως είναι η θερμική εξάντληση ή ακόμα και ο θάνατος σε κάποιες περιπτώσεις», είπε ο Χρήστος Γιάνναρος, υπεύθυνος ερευνητικού έργου Ηeat Αlarm.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού, οι ετήσιοι θάνατοι που σχετίζονται με την ακραία ζέστη θα τετραπλασιαστούν τα επόμενα 25 χρόνια.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πολίτες να δίνουν βαρύτητα στα συμπτώματα, που τυχόν προέρχονται από θερμή επιβάρυνση του οργανισμού.

Έπειτα από τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει καταγραφεί, ο δήμαρχος Αθηναίων, αλλά και Καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Χάρης Δούκας, μίλησε στον Guardian, για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στην πιο «καυτή» πρωτεύουσα της Ευρώπης.

«Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε περισσότερα δέντρα, περισσότερα κλιματιζόμενα κοινοτικά κέντρα και περισσότερους σταθμούς νερού στους δρόμους και τις πλατείες μας», δήλωσε ο Χάρης Δούκας.

Σε συναγερμό 4 Περιφέρειες

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας , για αύριο Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.