Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι σκιές και το «τρολάρισμα» διαρκείας για τα οικονομικά

Όσο η νυν ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχωρίζει προεδρικές περιόδους τόσο θα δίδονται αφορμές για υπονοούμενα από «ανώνυμες πηγές» για κακοδιαχείριση και αδιευκρίνιστη προέλευση χρημάτων - Οι εξελίξεις με την Αυγή και το πλάνο εξορθολογισμού των οικονομικών.

Η πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής άφησε τα σημάδια της στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι ήταν μάρτυρες του λεκτικού επεισοδίου που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Θύμιο Γεωργόπουλο έξω από την κλειστή πόρτα διέκριναν ξεκάθαρα πως εντός κι εκτός Κουμουνδούρου εξακολουθεί να υφέρπει μια μάχη διαρκείας που αφορά τη διαχείριση των οικονομικών και τη διάχυση των πόρων.

Όχι ένα τωρινό φαινόμενο

Ως γνωστόν πια ο Στ. Κασσελάκης δεν παρέλαβε έναν εύρωστο ΣΥΡΙΖΑ. Για διάφορους λόγους όπως αναπτύχθηκαν, το «ταμείον είναι μείον» από καιρό. Κι αυτό τού βάζει εμπόδια στα εκάστοτε σχέδιά του. Η διευκόλυνση που ο ίδιος είχε κάνει πριν από τα Χριστούγεννα, για να καλυφθούν τα δώρα των εργαζόμενων, ήταν η πρώτη ένδειξη της περίπλοκης εξίσωσης.

Ακολούθησε η απομάκρυνση του οικονομικού διευθυντή Θύμιου Γεωργόπουλου, όπως και της Παγώνας Πρίσκου – επί σειρά ετών στελέχους του λογιστηρίου. Θεώρησε τότε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πως έπρεπε ν’ αλλάξουν κάποια πρόσωπα. Μέχρι που ήρθαν οι υπόνοιες για «μαύρα χρήματα» στην προ-Κασσελάκη εποχή. Μια εξέλιξη που φούντωσε αναπόφευκτα την αντιπαράθεση «νεοπροεδρικών» και «παλαιοπροεδρικών».

Τα «μαύρα χρήματα»

Casus belli αποτέλεσε εν τέλει η εξ αποστάσεως εντολή για αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου της ιστορικής Αυγής. Ήταν μια «καυτή πατάτα» που ο νυν πρόεδρος είχε από καιρό κληθεί να διαχειριστεί, καθώς τα μαθηματικά δεν έβγαιναν. Μόνο που ο βιαστικός και σχεδόν άκομψος τρόπος που είχε επιλέξει για να δρομολογήσει τις εξελίξεις, χωρίς να μιλήσει με τους εργαζόμενους που αντέδρασαν δικαιολογημένα παραμένοντας απλήρωτοι, ανέδειξε φρέσκιες εσωτερικές παθογένειες.

Στόχος της ηγετικής ομάδας είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών, διότι «ξέρετε πού έχουν πάει τα εκτυπωτικά και το χαρτί;» όπως ρώτησε ρητορικά η Θεοδώρα Τζάκρη. Γι’ αυτό και την Πέμπτη (11/7) στην Πολιτική Γραμματεία η αρμόδια οικονομική επιτροπή θα καταθέσει την (όπως όλα δείχνουν αρνητική) εισήγησή της για τα κομματικά Μέσα, καθώς δεν διαφαίνεται βιώσιμο σχέδιο καθημερινής έκδοσης.

Προς υπεράσπισή του τότε ο Στ. Κασσελάκης είχε υποστηρίξει πως «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει μαύρο χρήμα» μόνο και μόνο για «να αποφευχθούν επίπονες αλλά αναγκαίες οικονομικά αποφάσεις». Άρα, μάλλον, κάποιος άλλος ΣΥΡΙΖΑ, του προηγούμενου, έπαιρνε τέτοιο χρήμα και κάλυπτε τρύπες.

Ακολούθησε και εκείνη η δήλωση του Ευάγγελου Αποστολάκη («ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα;»), με συνέπεια έκτοτε κι ως σήμερα η κουβέντα για τα οικονομικά να αποτελεί μείζον ζήτημα εσωτερικής λειτουργίας. Ήταν, συν τοις άλλοις, και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του Αλέξη Τσίπρα.

Οι στρογγυλοποιήσεις έδωσαν τη θέση στα τρολς

Σαφώς κι έγιναν, όπως θα συνεχίσουν να γίνονται, απόπειρες για διευκρινίσεις, στρογγυλοποιήσεις και αποποιήσεις. Χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα, διότι είχαν θιχθεί προσωπικότητες με μακρύ παρελθόν στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κεντρική Επιτροπή οι διαφωνούντες με το προεδρικό μπλοκ ύψωσαν τη φωνή τους.

Από τη στιγμή δε που αυτή η εσωτερική περιδίνηση μεταφέρθηκε ως αντικείμενο αντιπαράθεσης στο διαδίκτυο, η κατάσταση ξέφυγε κι άλλο του ελέγχου. Ανώνυμοι λογαριασμοί που παραδοσιακά πρόσκεινται σε πρόσωπα ή στρατόπεδα ενεργοποιήθηκαν αυτόματα, ως ασπίδα του ενός ή του άλλου, κι η σφοδρή μάχη έφτασε τα όρια ενός άκρατου «τρολαρίσματος» – κυρίως στο Χ.

Φυσικά εμπλεκόμενοι ή μη συνέχισαν να επιχειρηματολογούν υπέρ και κατά. Ορισμένοι έκριναν πως οι ανώνυμοι αυτοί λογαριασμοί είναι υποκινούμενοι – ενδεχομένως δε και χρηματοδοτούμενοι. Άλλο ένα σημείο τριβής είχε μόλις αναδειχθεί.

Ένας διαρκής κύκλος αντιπαράθεσης

Φερ’ ειπείν ο Θύμιος Γεωργόπουλος επανήλθε για να μιλήσει σε ανάρτησή του για «συκοφάντες» και «δήθεν υπέρβαση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ της εκλογικής χρηματοδότησης που έλαβε το κόμμα μας για τις διπλές εθνικές εκλογές (Μαΐου και Ιουνίου) το 2023».

Ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε ειρωνικά αυτούς όλους να ενημερωθούν πως «και για τις δύο εκλογικές διαδικασίες έχουν συνταχθεί αναλυτικές καταστάσεις εσόδων – δαπανών, έχουν υποβληθεί εντός 2μήνου από την ημερομηνία διεξαγωγής της κάθε μίας εκλογικής αναμέτρησης, έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές επιτροπές του δημοσίου και δεν μας έχει καταλογιστεί (έστω για τυπικούς λόγους) ούτε ένα ευρώ».

Μάλιστα έβαλε κατά «πηγών του ΣΥΡΙΖΑ», απαιτώντας «αυτό το καλαμπούρι να τελειώνει». Ειδάλλως τα όποια στοιχεία διαθέτουν να δοθούν σε εισαγγελείς και ορκωτούς λογιστές προς έλεγχο.

Τα κονδύλια, η ανάσα δροσιάς και το ξέφωτο

Η εκπρόσωπος Τύπου, Βούλα Κεχαγιά, είχε καταστήσει ήδη σαφές ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε έχει τρολς και μαύρα ταμεία», διότι την ίδια ώρα δεν υπάρχει καν η δυνατότητα καταβολής των αμοιβών των εργαζομένων του κόμματος. Ήταν μια συνέχεια της γραμμής Κασσελάκη, ο οποίος είχε ισχυριστεί (πάλι αμφιλεγόμενα σε σχέση πάντα με το παρελθόν) πως «από τις 24 Σεπτεμβρίου και μετά σας εγγυώμαι ότι δεν υπάρχουν κονδύλια που να έχουν πάει σε τρολ».

Βέβαια ο Κώστας Ζαχαριάδης, της εσωτερικής αντιπολίτευσης, προέτρεψε «όλοι αυτοί οι φανατικοί υποστηρικτές οι οποίοι αναπτύσσουν μια δυναμική δήθεν στον όνομα της ηγεσίας στο ίντερνετ να το περιορίσουν» και «τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία να πάρουν μια ανάσα δροσιάς».

Από την πλευρά της η προκάτοχός της Δώρα Αυγέρη, μιλώντας για όλα αυτά υποστήριξε ότι «τα οικονομικά του ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει στο ξέφωτο» και πως οι όποιες οφειλές είναι κυρίως προς προμηθευτές όχι προς τράπεζες. «Πιο διαφανής και κρυστάλλινη αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης ενός κόμματος όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει παντού κι ας μας βαράνε αυτοί που μιλάνε και πετάνε την μπάλα στην εξέδρα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η πρώην βουλευτής.

Το δίχως άλλο τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει -σ’ αυτήν την περίσταση- πενηνταράκια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.