Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό ζήτησε ο πρωθυπουργός

Για περίπου 40 λεπτά συνομίλησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ - Τα θέματα που συζητήθηκαν

Για πέμπτη φορά τον τελευταίο ένα χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν από κοντά. Αυτή τη φορά η συνάντησή τους ήταν μικρής διάρκειας και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σε αυτήν παρευρέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, αλλά και οι διπλωματικοί σύμβουλοι δύο ηγετών Άννα- Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Ήταν μια συνάντηση η οποία επιβεβαίωσε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοικτοί.

Μητσοτάκης και Ερντογάν βγήκαν μαζί από την αίθουσα που συνεδρίαζαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και συναντήθηκαν σε μία άλλη όπου και πραγματοποιήθηκε η ολιγόλεπτη συνάντηση. Εκεί μετά από τις καθιερωμένες φωτογραφίες και τα πλάνα που τραβήχτηκαν άρχισαν τη συζήτησή τους.

Αυτή κράτησε περίπου 40 λεπτά και σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ο πρωθυπουργός σε αυτήν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στις εμπορικές συναλλαγές των δύο πλευρών, αλλά και στην οριστικοποίηση της επόμενης συνάντησής τους στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας». Αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Η ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Ο Πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου μετέβη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να καλλιεργήσει το πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι αυτές θα συνεχιστούν ολοένα και περισσότερο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε, επίσης, ότι πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν ωφέλιμο για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την ειρήνης σε αυτές τις περιοχές».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.