Όταν υπάρχουν εκδηλώσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, είναι αδύνατον κάποια στιγμή να μην συναντηθούν οι ΜητσοτάκηςΕρντογάν, έστω και για λίγο, όπως είχαν συμφωνήσει στην Διακήρυξη των Αθηνών.

Συνεπώς, μπορεί να μην είχε προγραμματισθεί η συνάντηση στην Ουάσιγκτον (όπως επέμεναν έως την τελευταία στιγμή κάποια κύκλοι εδώ στην Αθήνα), αλλά πραγματοποιείται. Αντικείμενο της συνάντησης κυρίως η επισκόπηση όσων έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωμάτης (διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού) Άννα Μαρία Μπούρα, ο μόνιμος επιτετραμμένος στο ΝΑΤΟ, πρέσβης Νίκων Νικολαΐδης ενώ από την πλευρά Ερντογάν, μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Η συνάντηση θα γίνει στις 4 μμ τοπική ώρα, 11 ώρα Ελλάδος. Η συνάντηση αυτή επί της ουσίας «επισφραγίζει» την παράταση του άτυπου ελληνοτουρκικού μορατόριουμ.

Ρεσιτάλ προκλητικότητας Ερντογάν

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε σε ρεσιτάλ προκλητικότητας. Χαρακτήρισε το ψευδοκράτος (ή όπως την αποκαλούν μόνον στην Τουρκία «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου») πλήρες μέλος των Τουρκογενών κρατών. Και πρόσθεσε: «Από αυτή την άποψη, η προσέγγισή τους, ιδιαίτερα του Αζερμπαϊτζάν, έχει φτάσει σχεδόν στην ίδια θέση με εμάς. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Σούσα, όπως γνωρίζετε, η «Βόρεια Κύπρος» ήταν εκεί, συμμετείχε σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής».

Το έδαφος της Κύπρου είναι αυτό που θα «συναντηθούν» ξανά Μητσοτάκης και Ερντογάν. Ο Πρωθυπουργός στις 20 Ιουλίου θα βρίσκεται στη Λευκωσία. Είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα βρεθεί στη Κύπρου την θλιβερή επέτειο της τραγωδίας και η αναμφίβολα η παρουσία του εκπέμπει έναν ισχυρό συμβολισμό. Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στα Κατεχόμενα, παρακολουθώντας την παρέλαση που διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, ενώ προβαίνει σε όλο και πιο προκλητικές δηλώσεις, σε μια προσπάθεια παγίωσης της προοπτικής της λύσης δύο κρατών.

Η Τουρκία και το μήνυμα στα Σκόπια

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά.

Αλλά το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας, όσον αφορά στο να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα», υπογράμμισε χθες για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τον άλλοτε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ στο Council on Foreign Relations.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε νέες προειδοποιήσεις προς τα Σκόπια, κατηγορώντας τη νέα κυβέρνηση της γείτονος ότι δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Ένα από τα θεμελιώδη, αν όχι τα πιο θεμελιώδη δόγματα, πτυχές αυτής της συμφωνίας είχε να κάνει με το όνομα Βόρεια Μακεδονία που χρησιμοποιείται erga omnes.

Και αυτό είναι κάτι που είναι πολύ ξεκάθαρο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα. Όταν ακούω ότι η νέα κυβέρνηση αναφέρεται στη χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας εντός της χώρας, έχω σοβαρές ανησυχίες. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας», είπε με νόημα

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Κύπρο, στα 50 χρόνια κατοχής, κάτι που χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και κάλεσε όλους να εργασθούν για λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ήταν μια εξαιρετική ομιλία σε «δεξαμενές σκέψεων