Μία μεγάλη εκδήλωση διοργάνωσε το ΕΚΠΑ για να τη συμπλήρωση 50χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Σε αυτή παρευρέθηκε πλήθος προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστουδουλίδη, ενώ απεύθυνε χαιρετισμό η Προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα τελευτών του ιδρύματος στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30 και ο κ Γεράσιμος Σιάσος ήταν εκείνος που μίλησε πρώτος. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρύτανης υπενθύμισε ότι το ΕΚΠΑ τόσο ως ίδρυμα όσο και ως πανεπιστημιακή κοινότητα στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου από τη δεκαετία του 1950 και πρωτοστάτησε στον αγώνα για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Από τα φλογερά ψηφίσματα υπέρ του δικαιώματος του λαού της Κύπρου στην αυτοδιάθεση, στις εκκλήσεις προς την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα να καταδικάσει την Τουρκική εισβολή και να σταθεί στο πλευρό του Κυπριακού λαού και βεβαίως τη συμμετοχή των φοιτητών του ΕΚΠΑ στις μεγάλες διαδηλώσεις για το Κυπριακό, τα παραδείγματα είναι πολλά.

Άλλωστε, το ΕΚΠΑ υπήρξε σημείο αναφοράς και του Κυπριακού Ελληνισμού, αφού πλήθος Κυπρίων σπούδασαν σε αυτό, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία Κυπρίων στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανάμεσα τους προσωπικότητες όπως οι νομικοί Νικόλαος Ι. Σαρίπολος και Νικόλαος Ν. Σαρίπολος και ο φιλόλογος Σίμος Μενάρδος. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ ήταν και ο Εθνάρχης Μακάριος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του πρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου.

Γεράσιμος Σιάσος: Το συλλογικό υποσυνείδητο όλων των Ελλήνων παραμένει σημαδεμένο από την εισβολή και κατοχή

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, κατά την προσφώνηση του αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της εισβολής, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ότι «πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από το 1974 και οι σκέψεις ολόκληρου του Ελληνισμού είναι στην Μαρτυρική Κύπρο. Το συλλογικό υποσυνείδητο όλων των Ελλήνων παραμένει σημαδεμένο από την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Κατά συνέπεια, κάθε “εφησυχασμός“ είναι ανεπίτρεπτος».

Αναφέρθηκε και στις σχέσεις του Ε.Κ.Π.Α. με την Κύπρο σημειώνοντας ότι «η σχέση του πρώτου και μεγαλύτερου Πανεπιστημίου με τη Κύπρο είναι μακρά, ισχυρή και αδιατάρακτη. Χάρη καταρχάς στην εκπαίδευση εκατοντάδων χιλιάδων Κυπρίων φοιτητών και φοιτητριών, επί δύο αιώνες στα αμφιθέατρα του Ε.Κ.Π.Α. Άλλωστε το Πανεπιστήμιο μας ήταν και το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα στη νοτιοανατολική Ευρώπη το 1837 και επί έναν αιώνα αποτέλεσε τον μοναδικό πυλώνα εκπαίδευσης όλων των Ελλήνων. Χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές επέστρεψαν στη Μεγαλόνησο συμβάλλοντας καθοριστικά στην πνευματική και οικονομική της ανάπτυξη. Είναι γνωστό εξάλλου ότι πολλές προσωπικότητες της σύγχρονης Κύπρου, όπως ο Εθνάρχης της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, έχουν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιό μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της ανεξαρτησίας και των αγώνων του Κυπριακού λαού, όπου ο Πρύτανης κ. Σιάσος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μια ιδιαίτερα σημαντική πλευρά των σχέσεων του Πανεπιστημίου με την Κύπρο αφορά το ζήτημα της ανεξαρτησίας της και των αγώνων του Κυπριακού λαού».

«Δεν ξεχνούμε και ευχόμαστε να δούμε την Κύπρο ελεύθερη»

Ήδη στη δεκαετία του 1930 το Πανεπιστήμιο κινείται ενεργά στον αγώνα για την αυτοδιάθεση του νησιού. Στη δεκαετία του ’50 το Πανεπιστήμιο θα υποστηρίξει με πολλαπλούς τρόπους τον αγώνα του κυπριακού λαού: ειδικές εκδόσεις, επιτροπές για την διαφώτιση της κοινής γνώμης στο εξωτερικό, ψηφίσματα και διαμαρτυρίες, συμμετοχή των πρυτανικών αρχών σε εκδηλώσεις συμπαράστασης.

Υπενθύμισε, δε, το ηχηρό ψήφισμα που έστειλε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών προς όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου όπου εκφράζεται η ακράδαντη υποστήριξη του Ιδρύματος στον αγώνα της Κύπρου.

Η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στο νησί, επέβαλλε και πάλι την ενεργή παρέμβαση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέσα στο ταραγμένο κλίμα των πρώτων μεταπολιτευτικών ημερών το ΕΚΠΑ προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας με το οποίο καταγγέλλονταν οι τουρκικές θηριωδίες στο νησί, ενώ γινόταν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για την επίλυση του προβλήματος.

«Είναι αδιαμφισβήτητη η υποχρέωση μας να τιμούμε όσους με αυτοθυσία πολέμησαν για την προάσπιση της ελευθερίας και της ακεραιότητας της Κύπρου κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Η θυσία τους αποτελεί διαχρονικό σύμβολο ηρωισμού και πατριωτισμού, που οφείλουμε να διατηρούμε ζωντανή στη μνήμη μας.

Εκφράζουμε τη βεβαιότητά μας, ότι η ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου θα αποτελέσει και στο μέλλον έναν ισχυρό μοχλό προόδου για τις δύο χώρες, διατρανώνουμε την ολόπλευρη συμπαράστασή μας στον αγωνιζόμενο λαό της Κύπρου για ελευθερία, δικαιοσύνη και δικαίωση, ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ και ευχόμαστε να δούμε την Κύπρο ΕΛΕΥΘΕΡΗ σύμφωνα με τους μακροχρόνιους Αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού».

Ο κ. Σιάσος αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του ιδρύματος για την δημιουργία παραρτήματος του ΕΚΠΑ στην Κύπρο.  Με τίτλο «50 χρόνια είναι πάρα πολλά» προβλήθηκε βίντεο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακολούθησε προβολή σύντομου βίντεο που ετοίμασε το ΕΚΠΑ που παρουσίασε αρχειακό υλικό υπογραμμίζοντας τη διαρκή και άοκνη συμπαράσταση του αρχαιότερου και μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας στον αγώνα του κυπριακού λαού.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Παραμένει εθνικός στόχος η επίλυση του Κυπριακού

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου  η οποία υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας στον εθνικό στόχο για επίλυση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και σημειωσε πως για 5 δεκαετίες η Κύπρος είναι ημικατεχόμενη χώρα.

«Με οδύνη ο ελληνισμός ανακαλεί στη μνήμη του, κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, την αποτρόπαιη τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974, η οποία οδήγησε στην επί μισό αιώνα συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας. Πέντε δεκαετίες αργότερα, η Κύπρος παραμένει, δυστυχώς, ημικατεχόμενη χώρα.

Δεν ξεχνάμε ποτέ. Εξακολουθούμε να είμαστε προσηλωμένοι στον διαρκή αγώνα για την ανατροπή των εγκληματικών συνεπειών της βάρβαρης αυτής εισβολής, του ξεριζωμού και του βίαιου εκτοπισμού διακοσίων χιλιάδων Κυπρίων, της μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της σύλησης των ελληνικών πολιτιστικών μνημείων και της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης, αλλά και του προκλητικού, μέχρι και σήμερα, τουρκικού εποικισμού της αρχέγονης και ζώσας αυτής εστίας του ελληνισμού, τον βίαιο χωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Αυτονόητη υποχρέωση και ευθύνη μας είναι να συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειες των αγνοουμένων, μέχρι να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου από αυτούς.

Στη διάρκεια των πενήντα χρόνων,  η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να σταθεί στα πόδια της, με την αδελφική συνδρομή της Ελλάδας. Πριν ακριβώς είκοσι χρόνια έλαβε τη θέση που της αξίζει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Η οριστική και πλήρης δικαίωση του ιερού Κυπριακού αγώνα αποτελεί κοινή υπόθεση»

Από την πλευρά της, η Ελληνική Δημοκρατία δεν αποδέχθηκε τότε, ούτε πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει τα τετελεσμένα που επέβαλε ο Αττίλας στην Κύπρο. Το Κυπριακό αποτελεί μείζον διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα και η επίλυσή του, στο πλαίσιο πάντοτε των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ήταν και παραμένει ύψιστη εθνική προτεραιότητα και αταλάντευτος κοινός μας στόχος. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της Προσωπικής Απεσταλμένης του στην Κύπρο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τα μηνύματα ωστόσο της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς παραμένουν αρνητικά. Όσο η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία εμμένουν στις, εκτός πλαισίου των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, απαράδεκτες αξιώσεις τους, στις μεθοδεύσεις επιβολής νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, καθώς και στη συνεχιζόμενη εκστρατεία για διεθνή αναβάθμιση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Η τουρκική στάση όμως δεν πρόκειται να αποδυναμώσει την προσήλωση της Ελλάδας και της Κύπρου στον στόχο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, στη βάση πάντα των σχετικών Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εγκατάλειψη από την Τουρκία των απαράδεκτων θέσεών της και η ουσιαστική συμβολή της στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών θα δημιουργούσε συνθήκες μεγάλης πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η οριστική και πλήρης δικαίωση του ιερού Κυπριακού αγώνα αποτελεί κοινή υπόθεση και κορυφαία επιδίωξη του απανταχού ελληνισμού. Το χρωστάμε στην ιστορία. Η Κύπρος δεν είναι μόνον ο τόπος μιας μεγάλης εθνικής τραγωδίας, της οποίας οι πληγές είναι δυστυχώς ακόμη ανοιχτές. Είναι και ο τόπος που συμπυκνώνει τη μακρά παράδοση του ελληνικού τρόπου, της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Μία θεμελιώδης αναφορά της ιστορικής μας μνήμης και συνείδησης.

Υποκλινόμαστε στη μνήμη των χιλιάδων πεσόντων αδελφών μας και εκφράζουμε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους γενναίους, Κυπρίους και Ελλαδίτες μαχητές και άδολους πατριώτες, που αντιμετώπισαν τις υπέρτερες δυνάμεις του εισβολέα, θυσιάζοντας και τη ζωή τους, στη σκληρή και άνιση αναμέτρηση του 1974».

Νίκος Χριστοδουλίδης: Θέλουμε, επανένωση με βιώσιμη λύση, χωρίς στρατό κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις

Ο Κύπριος πρόεδρος σε μία συναισθηματικά φορτισμένη αλλά και με πολιτικά μηνύματα ομιλία διαμήνυσε ότι 50 χρόνια μετά «δεν υποχωρούμε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν παραιτούμαστε, δεν ξεχνάμε».

«Η Τουρκία εισέβαλλε στην Κύπρο χαράσσοντας με το τρόπο ιταμό το μέλλον της. 50 χρόνια είναι πολλά , πάρα πολλά..» είπε και σημείωσε την αποφασιστικότητα της Λευκωσίας για λύση επανένωσης προς όφελος «όλων των νομίμως διαμενόντων» στην Κύπρο και της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.

«Όλα όσα απαράδεκτα και καταδικαστέα διαδραματίζονται στην Ουκρανία και συγκεντρώνουν την ορθή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, διαπράχθηκαν στην ευρωπαϊκή Κύπρο» υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στην διεθνή κοινότητα. Μίλησε για καθημερινές προσπάθειες της Τουρκίας για διάβρωση της ιστορικής αλήθειας και νομιμοποίηση των τετελεσμένων αλλά όπως είπε παραμένει ο εισβολέας και παρανόμως κατέχων το 37% της γης μας.

«Η μη λύση δεν είναι λύση»

Η Τουρκία, είπε, σήμερα μιλά για κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών και δήλωσε εμφατικά πως η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην συμφωνημένη στο πλαίσιο του ΟΗΕ μορφή λύσης (δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία) και είναι πανέτοιμη να εμπλακεί σε συνομιλίες υπό τα Η.Ε για την επίτευξη λύσης.  Υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις και στον συμβιβασμό, όμως, διαμήνυσε καθώς ως κράτος – μέλος της ΕΕ δεν θα συμπράξει σε ψευδεπίγραφη και θνησιγενή διευθέτηση που θα ισοδυναμεί με δύο κράτη.

«Η μη λύση δεν είναι λύση» διαμήνυσε ο κ. Χριστοδουλίδης λέγοντας πως «δεν συμβιβαζόμαστε με την διχοτόμηση γιατί στην ατζέντα μας είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας». Τόνισε ότι σε συνεννόηση με την Αθήνα «πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε διεξόδους ακόμη και στα πιο ακανθώδη ζητήματα του Κυπριακού, ακόμη κι αν ο εχθρός που πρέπει να γίνει τουλάχιστον συνεργάτης, δεν συνεργάζεται επί ίσοις όροις και στην βάση της νομιμότητας. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για εμάς από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας ».

Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για ανάγκη διάρρηξης του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλίων το συντομότερο δυνατόν με ζητούμενο «την απελευθέρωση και την επανένωση της χώρας και του λαού σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών, δημοκρατίας για όλους τους πραγματικούς κατοίκους».

Αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς του ΕΚΠΑ και της Κύπρου και μίλησε για τον ρόλο που διαδραματίζει το Ίδρυμα στην εκπαίδευση αλλά και για τον ελληνισμό. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρύτανης παρέδωσε αναμνηστικά μετάλλια στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και  την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Γιώργος Νταλάρας τραγούδησε το τραγούδι «Ηρώων Γη» σε μουσική του Δημήτρη Λάγιου και στίχους του ήρωα του Κυπριακού Αγώνα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που εκτελέστηκε το 1957.

Ποιοί παραβρέθηκαν

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι:  ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, ο π. Πρωθυπουργός κ. Αντώνιος Σαμαράς, ο π. Πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο υπουργός Οικονομίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης,  ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η Αναπλ. Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανος Γκίκας, Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάκης Κεραυνός, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σταμάτιος Κριμιζής, ο π. Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Επίτιμος Καθηγητής κ. Μιχαήλ Σταθόπουλος, ο π. Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Επίτιμος Καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο π. Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Επίτιμος Καθηγητής κ. Χρήστος Κίττας, ο π. Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Ομ. Καθηγητής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Βουλευτής κ. Δημήτριος Μάντζος, ο Εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. Βουλευτής κ. Γιώργος Λαμπρούλης, Εκπρόσωπος της Κ.Ο. Νέας Αριστεράς Βουλευτής και Π. Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, ο Εκπρόσωπος της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας κ. Χρήστος Αρίδας, η Γενική Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Αλίκη Χατζή, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Ομ. Καθηγητής κ. Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης, κ. Τερέζα Αγγελάτου, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Σταύρος Αυγουστίδης, ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Αθήνα Mr. Zsolt Sandor, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα κ. Μιχαήλ Διάμεσης, ο Πρέσβης ε.τ. κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, ο τ. Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, π. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης Κύπρου Ομότιμη Καθηγήτρια Μαίρη Κουτσελίνη, η Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Νίκη Μαριόλη, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κ. Ιωάννης Συμεωνίδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός, κ. Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος, κ. Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος, κ. Δημήτριος Μάλλιος, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος κ. Πολυχρόνης Κουλούρης, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας-Υποπτέραρχος (1) Επιτελάρχης ΓΕΑ κ. Βασίλειος Μπρούμας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεράς Μητροπόλεως Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας κ. Γαβριήλ, η Πρόεδρος του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών Ομ. Καθηγήτρια κ. Στέλλα Πριόβολου, ο Διευθυντής από το Σπίτι της Κύπρου κ. Διομήδης Νικήτας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας κ. Γιώργος Συλλούρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος κ. Όμηρος Παπασσάβας, κ.α.


Δείτε ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης