Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε αναπάντητη της νέα πρόκληση του Μιτσόσκι ο οποίος μίλησε για «Μακεδονία» και «Μακεδονική κυβέρνηση» στις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρία φρόντισε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα. Αρχικά τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η πρόοδος, η ασφάλεια και ευημερία βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στον Τζο Μπάιντεν που υπογράμμισε τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε τη διεύρυνση της συμμαχίας με την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα» τόνισε πρωθυπουργός. Στη συνέχει επεσήμανε: «Η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση των λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του επεσήμανε: «Πάνω απ όλα, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι».