Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι η βασική προτεραιότητα για τη δημοτική Αρχή Άνδρου, καθώς όπως τονίζει ο δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, για πολλά χρόνια, το νησί αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο συγκεκριμένο θέμα. «ΧΥΤΥ δεν υπάρχει ακόμη, η διαχείριση γίνεται μέσω δεματοποιητή, τον οποίο βρήκαμε καμένο και εκτός λειτουργίας όταν αναλάβαμε, με τα απορρίμματα σκορπισμένα στο χώρο του δεματοποιητή».

 Ποια έργα έχουν χαρακτηρίσει το πρώτο εξάμηνο της διοίκησής σας;

Η διαχείριση προβλημάτων της καθημερινότητας ήταν η πρώτη προτεραιότητα μας αυτό το εξάμηνο. Η Άνδρος, όπως και όλα σχεδόν τα νησιά, αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα έλλειψης νερού, λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας, γι΄ αυτό φροντίσαμε να προετοιμάσουμε το νησί ενόψει του καλοκαιριού. Ελέγχθηκαν, καθαρίστηκαν και διορθώθηκαν προβλήματα σε πηγές και δεξαμενές ύδρευσης, αντικαταστάθηκαν φθαρμένες σωλήνες και δίκτυα ύδρευσης, επισκευάστηκαν γεωτρήσεις, ενισχύθηκαν τα αντλιοστάσια και σε συνδυασμό με την τηλεμετρία που εφαρμόζεται σε μεγάλο μέρος του δικτύου, μας επιτρέπει να ελέγχουμε τις απώλειες.

Παράλληλα καταθέσαμε πρόταση για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης και «έξυπνων» υδρομετρητών. Προετοιμάσαμε το νησί για την αντιπυρική περίοδο, οργανώσαμε την Πολιτική Προστασία. Επισκευάσαμε-ανακατασκευάσαμε τις δύο παραλιακές πεζογέφυρες σε Χώρα και Μπατσί, καθαρίσαμε με ειδικό μηχάνημα 16 παραλίες του νησιού μας. Εξωραΐσαμε το κεντρικό λιμάνι με απαραίτητα έργα. Εκτελούμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και ταυτόχρονα προχωρούμε τις διαδικασίες για μεγάλα έργα πνοής, όπως ο Βιολογικός της Υδρούσας, Λιμενικά έργα και το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ.

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή;

Θα έλεγα πως αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα. Δυστυχώς, για πολλά χρόνια, το νησί αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο συγκεκριμένο θέμα. ΧΥΤΥ δεν υπάρχει ακόμη, η διαχείριση γίνεται μέσω δεματοποιητή, τον οποίο βρήκαμε καμένο και εκτός λειτουργίας όταν αναλάβαμε, με τα απορρίμματα σκορπισμένα χύδην στο χώρο του δεματοποιητή. Βρήκαμε επίσης ένα τελεσίγραφο από τις υπερκείμενες αρχές για την οριστική παύση της λειτουργίας του δεματοποιητή. Η ανακύκλωση τα τελευταία δυο χρόνια δεν λειτουργούσε στον βαθμό που θα έπρεπε και η κατάσταση έμοιαζε αδιέξοδη. Σήμερα, έξι μήνες μετά, υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας. Η κατασκευή ΧΥΤΥ και μονάδας κομποστοποίησης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρόκειται να ξεκινήσει πολύ σύντομα, ενώ ξεκινήσαμε εντατικοποίηση και επέκταση της ανακύκλωσης, ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων. Σύντομα θα ανακοινώσουμε περισσότερα για το θέμα.

Αντιμετωπίζει η Άνδρος πρόβλημα εξαιτίας του υπερτουρισμού;

Δε θα το έλεγα. Υπάρχει, βεβαίως, μια περίοδος από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 25 Αυγούστου που το νησί «βουλιάζει» από κόσμο, ωστόσο τα περιθώρια ως προς τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου είναι σημαντικά. Έχουμε δώσει από την 1η Ιανουαρίου, μεγάλη έμφαση στην εικόνα και την προβολή του νησιού μας. Παρατηρείται ήδη μια αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών, αφού η Άνδρος είναι ένας καταπληκτικός προορισμός πολύ κοντινός στην Αθήνα και το αεροδρόμιο και προσφέρει πολλές και διαφορετικές επιλογές στον επισκέπτη, σε τιμές απόλυτα λογικές. Οι εξαιρετικές παραλίες και το καλό φαγητό, σε συνδυασμό με τις μοναδικές εκδηλώσεις πολιτισμού, όπως το Φεστιβάλ Άνδρου που φέτος κλείνει τα 10 του χρόνια, τις εικαστικές προτάσεις του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ιδρύματος Κυδωνιέως και της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, τα πανηγύρια και τις εκδηλώσεις των συλλόγων, σε κάθε γωνιά του νησιού, όλα αυτά μαζί, κάνουν το καλοκαίρι στην Άνδρο να έχει κάθε μέρα γιορτή.