Συνάντηση Εργασίας στα Γιάννενα για τις Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα με πρωτοβουλία του δημάρχου Θωμά Μπέγκα και συμμετοχή των έξι ελληνικών δήμων: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Τρίκαλα, Κοζάνη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη σημασία της κοινής διεκδίκησης εργαλείων και πόρων για την επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι έξι δήμοι – πιλότοι συζήτησαν την πρόοδο και τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα. Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν θα καθοδηγήσουν τα επόμενα κοινά βήματα που πρέπει να γίνουν.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα ήταν ότι η δικτύωση μέσω του Δικτύου Συνεργασίας των Δήμων της Ελλάδας για την Κλιματική Ουδετερότητα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τις κοινές διεκδικήσεις χρηματοδοτικών εργαλείων, τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την ενίσχυση αυτής της συνεργασίας, αποφασίστηκε η βελτίωση και συμπλήρωση του καταστατικού του δικτύου, καθώς και η νομική του κατοχύρωση ώστε να αποκτήσει και νομική οντότητα.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα από το αρμόδιο υπουργείο η διασφάλιση κοινού ενεργειακού χώρου στο δίκτυο ηλεκτρισμού για την προώθηση των απαραίτητων επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η διαμόρφωση ενός στοχευμένου για τους έξι δήμους προγράμματος «Εξοικονομώ», καθώς και η συνδιαμόρφωση μιας κοινής μεθοδολογίας καταγραφής και μέτρησης της μείωσης των ρύπων. Αυτό θα συνδυαστεί με τη λειτουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας παρακολούθησης των κλιματικών συμφώνων κάθε δήμου, προκειμένου να υπάρχουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα των παρεμβάσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση τόνισαν ότι η δέσμευση για επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030, 20 χρόνια νωρίτερα από τον ευρωπαϊκό στόχο, απαιτεί την κατάλληλη υποστήριξη από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να παραχθούν αποτελέσματα που θα χρησιμεύσουν ως πρότυπο για τους υπόλοιπους δήμους των χωρών – μελών της Ε.Ε.

Στη διήμερη συνάντηση συμμετείχαν: ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θωμάς Γιωτίτσας, ο δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκαλιάρης και ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης Γιώργος Αλεξανδρίδης, ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας του Δήμου Καλαμάτας Βασίλης Παπαευσταθίου, ο πρόεδρος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων Γιώργος Σταμτσής, ο προϊστάμενος αυτοτελούς τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Γραφείου Ανθεκτικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Παπαστέργιος, ο ειδικός συνεργάτης του δήμου Θεσσαλονίκης Χρυσόστομος Καλογήρου, και η ειδική συνεργάτης του Δημάρχου Τρικκαίων Κωνσταντίνα Ζαχαρή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.