Ο Δήμος Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομική Διεύθυνση Ν. Χανίων βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό για την αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου όγκου κλαδιών που συσσωρεύονται στους δημόσιους χώρους, δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Χανίων.

Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας και Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., Μιχάλης Τσουπάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Γιάννης Μανούσακας (Βλαντάς), ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων, Πύραρχος Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης, ο Β’ Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, Αστυνομικός Διευθυντής Γιώργος Σαρικάκης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ανεξέλεγκτη εναπόθεση κλαδιών και ογκωδών απορριμμάτων από τους καθαρισμούς ιδιωτικών οικοπέδων, η οποία εντείνεται ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων στην πλατφόρμα https://akatharista.apps.gov.gr. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί τεράστιο φόρτο εργασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου Χανίων και αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς, ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο.

Ο Δήμαρχος Χανίων δήλωσε: «Δυστυχώς, η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που δημιούργησε το κεντρικό κράτος. Η πίεση στους ιδιοκτήτες για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, χωρίς την ενημέρωση ότι η ευθύνη της διαχείρισης των κλαδιών βαραίνει τους ίδιους, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες».

Ο κ. Τσουπάκης ανέφερε: «Τους τελευταίους 6 μήνες, ως Δήμος Χανίων και Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., έχουμε κληθεί να διαχειριστούμε όγκο απορριμμάτων ίσο με τον συνολικό όγκο του προηγούμενου έτους. Μόνο τον Ιούνιο λάβαμε πάνω από 2000 αιτήματα». Ζήτησε από τους πολίτες να μην πετούν τα υπολείμματα των καθαρισμών σε δημόσιους χώρους και να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Πρασίνου για οδηγίες.

Ο κ. Μανούσακας δήλωσε: «Ως Περιφέρεια Κρήτης, ήρθαμε να δούμε από κοντά το πρόβλημα και να συμβάλουμε στην εύρεση λύσεων. Θεωρώ ότι πρόκειται για αστοχία του κεντρικού κράτους».

Ο κ. Τσιλιμιγκάκης τόνισε: «Βρισκόμαστε εδώ για να δώσουμε οδηγίες προς τους πολίτες ώστε να είναι καθαρά τα οικόπεδα και να έχουμε μια καλύτερη αντιπυρική περίοδο. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πρόκειται για κοινό έργο και κοινό αποτέλεσμα».

Στη διάρκεια της σύσκεψης, αποφασίστηκε η διενέργεια εντατικών ελέγχων και η επιβολή αυξημένων προστίμων στους παραβάτες από κοινά μεικτά κλιμάκια των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ώστε να γίνει αντιληπτός ο μεγάλος κίνδυνος από την αλόγιστη ρίψη υλικών στους δημόσιους χώρους.