Μεγάλωσε στα χρόνια της κρίσης και είδε τα όνειρά της να μπαίνουν σε…παύση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η νέα γενιά να γυρίσει την πλάτη στην πολιτική και την ενασχόληση με τα κοινά. Αυτή την απαξίωση προσπαθεί να αντιστρέψει ο θεσμός των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων που ιδρύονται στους δήμους τα τελευταία χρόνια.

Συνεδριάσεις τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, θέματα ημερήσιας διάταξης, εισηγήσεις του προέδρου και των τακτικών μελών, αποφάσεις: Αυτή είναι η  λειτουργία ενός Δημοτικού Συμβουλίου, με τη μόνη διαφορά ότι στα δημοτικά…έδρανα κάθονται νέοι.

Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων ιδρύθηκε το 2018 στον δήμο Θεσσαλονίκης ενώ σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 13, μεταξύ αυτών σε Λάρισα, Πειραιά, Σαλαμίνα, Καβάλα και Τρίκαλα. Μάλιστα, το πιο…φρέσκο είναι αυτό του δήμου Ελασσόνας, το οποίο ιδρύθηκε μόλις τον τελευταίο μήνα.

Περίπου ένα χρόνο πριν, ο δήμος Πειραιά, μετά από εισήγηση του ΟΠΑΝ, «καλωσόριζε» τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μώραλη, να δηλώνει τότε στα «ΝΕΑ» πως είναι πολύ σημαντικό, αυτή η γενιά που μεγάλωσε στα χρόνια της κρίσης, που ίσως αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα την πολιτική και την ενασχόληση με τα κοινά, να ενεργοποιηθεί, να αναδείξει ζητήματα που την αφορούν «και να βοηθήσει κι εμάς, στο Δημοτικό Συμβούλιο να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες πολιτικές για τη νεολαία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται την άποψη, την όρεξη και την αισιοδοξία των νέων. Είμαι βέβαιος ότι οι νέες και οι νέοι του Πειραιά θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους και θα είμαστε κοντά τους, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά  το εγχείρημα αυτό στην πόλη μας».

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Λάρισας έπαιρνε σάρκα και οστά. Όπως εξηγεί στο CityHub ο σημερινός πρόεδρος του Συμβουλίου Νέων, Αλέξανδρος Τσάτσος, τα συμβούλια είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα, μια πρώτη επαφή των νέων έως 30 ετών με τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές διαδικασίες. «Μέσα από τα συμβούλια οι νέοι διαμορφώνουμε πολιτικά επιχειρήματα, άποψη και γνώμη για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας». Προσθέτει δε, πως το…νεανικό συμβούλιο είναι μία αντιγραφή του τυπικού Δημοτικού Συμβουλίου στο οργανωτικό κομμάτι. «Η διενέργεια δράσεων, φεστιβάλ και ημερίδων με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων για θέματα που τους απασχολούν αλλά και οι συζητήσεις για θέματα της καθημερινότητας της πόλης είναι οι δύο άξονες, πάνω στους οποίους κινείται το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Λάρισας». Μάλιστα, κάποιες από τις προτάσεις της νεολαίας θα μπορούν να έρθουν προς συζήτηση στο κανονικό Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο κύριος Τσάτσος, το μεγάλο στοίχημα των Συμβουλίων Νεολαίας είναι να καταφέρουν να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο τη συμμετοχή των νέων. «Έχει παρατηρηθεί πως στην αρχή είναι πολύ δυναμική η συμμετοχή, αλλά με την πάροδο των ετών σε μια δημοτική θητεία η συμμετοχή φαίνεται να…ατονεί. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουν πολλά Συμβούλια Νέων».