Ηλιόλουστη προβλέπεται η αυριανή μέρα, με το κύμα ζέστης να επιμένει σε όλη τη χώρα και την θερμοκρασία να σημειώνει ανοδική τάση.

Αύριο Τετάρτη 10/07, στα Επτάνησα και στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα αναμένονται λίγες αραιές νεφώσεις και πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και τις Σποράδες αναμένεται μόνο ηλιοφάνεια, ενώ λίγες τοπικές βροχές ίσως σημειωθούν στον Έβρο.

Μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα επικρατήσουν στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται στους 38-40°C στα δυτικά, ηπειρωτικά και Επτάνησα, στους 38-39°C στα βόρεια, στους 39-40°C στα ανατολικά, ηπειρωτικά τμήματα και στους 33-37°C στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες παντού 4-5 μποφόρ στα Επτάνησα και 6-8 μποφόρ και στο Αιγαίο.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με τη θερμοκρασία στους 27-38°C ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5-7 μποφόρ στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες αραιές νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 26-38°C, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 μποφόρ στον Θερμαϊκό.

Την Πέμπτη αναμένονται μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τμήματα. Η υψηλή θερμοκρασία θα συνεχιστεί, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες.

Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει ελαφρά άνοδο και το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 39-40°C.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Συναγερμός σε έξι περιφερειακές ενότητες για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4) σήμανε για αύριο Τετάρτη 10 Ιουλίου, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Με φόντο τις δραματικές ώρες στην Πάτρα μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας εφιστά την προσοχή όλων λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε.

«Η αυριανή ημέρα είναι πολύ δύσκολη με δεδομένο ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι η πιο δύσκολη των τελευταίων 20 ετών.

Σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι σε δείκτη υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ, ενώ οι ριπές θα προσεγγίζουν τα 9 ακόμα και τα 10 μποφόρ.

Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, σχεδόν ολόκληρη η Πελοπόννησος, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Λέσβος και Χίος βρίσκονται στο πορτοκαλί, επομένως ειδικά σε αυτές τις περιοχές  η Πυροσβεστική, όλα τα σώματα ασφαλείας και οι ΟΤΑ είναι σε πολύ αυξημένη ετοιμότητα.

Την ίδια αυξημένη ετοιμότητα και υπευθυνότητα πρέπει να επιδείξουμε όλοι για να προστατεύσουμε και να προστατευθούμε από πυρκαγιές που μέσα σε ελάχιστα λεπτά μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες.»


Σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας

Λόγω του συναγερμού τίθεται σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυροσβεστικού σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών των πέντε περιφερειών τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα, για αυτές περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι αυτών των περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Εβδομάδα «κόλαση» με καύσωνα και μελτέμια

Μετά τον Ιούνιο, που ήταν από τους θερμότερους των τελευταίων δεκαετιών, και ο Ιούλιος προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολλυδά, παρατεταμένη ζέστη θα επικρατήσει στη χώρα μας και κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Όπως τονίζει σε ανάρτηση του, παρότι δεν προβλέπονται ιδιαίτερα ακραίες τιμές, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε επίπεδα κατά 6 περίπου βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή. Ανάσα δροσιάς θα έχουν μόνο οι ανατολικές περιοχές που επηρεάζονται από το μελτέμι, κυρίως οι Κυκλάδες και η Βόρεια Κρήτη.

Από την Παρασκευή 12/07 η ζέστη θα είναι περισσότερο αισθητή καθώς εξασθενεί το μελτέμι σε πολλές ανατολικές περιοχές και περιορίζεται στο Ανατολικό Αιγαίο, τις Ανατολικές Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Όπως τόνισε ο μετεωρολόγος του Mega Γιάννης Καλλιάνος, οι άνεμοι θα πνέουν 6-7 μποφόρ ενώ χαμηλή θα είναι η υγρασία στην καύσιμη ύλη με τον κίνδυνο για πυρκαγιές να είναι μεγάλος.

Η ζέστη θα παραμείνει μέχρι τις 20 Ιουλίου με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 38-40 βαθμούς Κελσίου.