Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των δικαστηρίων εισάγονται με τη διάταξη που κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε νομοσχέδιο που αφορά το ενέχυρο

Για πρώτη φορά δίνεται το δικαίωμα στους ίδιους τους ανώτατους δικαστές να έχουν δικό τους λόγο για την ανάδειξη της ηγεσίας στις κορυφαίες θέσεις της δικαιοσύνης με μυστική ψηφοφορία.

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Συγκεκριμενα σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση για την επιλογή προέδρων στον Αρειο Πάγο, Συμβούλιο Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο και την επιλογή Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα συνεδριάζουν στο εξής οι διοικητικές ολομέλειες των δικαστηρίων τον Απρίλιο κάθε χρόνου και θα ψηφίζουν με μυστική ψηφοφορία πέντε υποψηφίους για την προεδρία των ανωτάτων δικαστηρίων, τα ονόματα των οποίων θα αποστέλλονται στη Βουλή αλλά και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κατ΄αναλογία θα γίνονται ψηφίζονται προτάσεις και για τους αντιπροέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων με βάση τον αριθμό των θέσεων που πρόκειται να πληρωθούν μετά την αφυπηρέτηση των προκατόχων τους.

Συμμετοχή της Δικαιοσύνης

Η νέα διάταξη έρχεται να καλύψει την ανάγκη συμμετοχής και της ίδιας της δικαιοσύνης στην επιλογή της ηγεσίας της, ανοίγοντας έναν κύκλο συζήτησης για το θεσμικό αυτό ζήτημα που έχει κάτι επανάληψη τεθεί από τους ίδιους τους δικαστές, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς σε συζητήσεις με όριο το ίδιο το Σύνταγμα ενώ έχει απασχολήσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είχε υποβάλλει σχετικές συστάσεις.

Σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2024

Η νέα διάταξη που μεταβάλλει το τοπίο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης εισάγοντας και στάδιο προεπιλογής εκτός από τη Βουλή και τον κατάλογο δια χειρός των ίδιων των δικαστών θα ισχύσει από το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή από τις 16 Σεπτεμβρίο 2024.

Ετσι για τις φετινές επιλογές αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο και στο Συμβούλιο Επικρατείας αλλά και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η διαδικασία θα γίνει κανονικά με προεπιλογή από τη Βουλή και τελική απόφαση από το υπουργικό συμβούλιο ενώ από το επόμενο δικαστικό έτος οι υποψηφιότητες θα συνοδεύονται και από τη μυστική ψηφοφορία των ανώτατων δικαστών .