ΠαΣοΚ: Αλλαγή σκηνικού – Πότε ανακοινώνει η Διαμαντοπούλου – Τι ενοχλεί τον Γ. Παπανδρέου

«Η εσωκομματική αναμέτρηση στο ΠαΣοΚ είναι η πλέον κρίσιμη από τα χρόνια της κρίσης» εκτιμά η Αννα Διαμαντοπούλου η οποία ανακοινώνει την υποψηφιότητά της και αλλάζει τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί.

Πόσοι χωράνε στην κούρσα για την εκλογή προέδρου στο ΠαΣοΚ; Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή επτά και προεξοφλείται και μια όγδοη συμμετοχή, αυτή της Άννας Διαμαντοπούλου. Δεν έχει άδικο η πρώην υπουργός όταν παρατηρεί ότι αυτή η εσωκομματική αναμέτρηση στο ΠαΣοΚ είναι η πλέον κρίσιμη από τα χρόνια της κρίσης. Όχι, μόνο γιατί το πολιτικό σύστημα δείχνει να ρευστοποιείται. Αλλά και γιατί, σε πείσμα αρκετών προβλέψεων, το ΠαΣοΚ δεν εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη. Έφτασε κάποια στιγμή στα όρια της εισόδου στη Βουλή αλλά σήμερα είναι ένα υπαρκτό και υπολογίσιμο πολιτικό μέγεθος, ικανό να κινήσει νήματα στο πολιτικό σκηνικό.

Η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα. Η ίδια εμφανίζεται ξεκάθαρη, λέγεται, ότι η πλάστιγγα της απόφασης έγειρε οριστικά πριν από περίπου δέκα ημέρες. Θα πρέπει, όπως επισημαίνεται, να συμβεί κάτι συνταρακτικό για να αλλάξουν τα πράγματα.

Αλλαγή σκηνικού και ισορροπιών

Η παρουσία της Άννας Διαμαντοπούλου στη μάχη για την ηγεσία του ΠαΣοΚ αλλάζει το σκηνικό και τις ισορροπίες και τους προσδίδει άλλο ενδιαφέρον. Δεν πρόκειται για μια απλή συμμετοχή για την τιμή των όπλων. Η κυρία Διαμαντοπούλου έρχεται να μπει σφήνα ανάμεσα στους Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ήταν τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο. Τώρα η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη, η μάχη πιο σκληρή και το θέαμα πολλά υποσχόμενο. Το αν η διαδικασία καταφέρει να κόψει εισιτήρια, αν καταφέρει να σηκώσει κόσμο από τον καναπέ, είναι μια πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση. Η συμμετοχή δεν θα κρίνει μόνο το βαθμό επιτυχίας της διαδικασίας αλλά σε μεγάλο βαθμό και τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων στον καθοριστικό πρώτο γύρο. «Αν η κοινωνία έρθει να ψηφίσει έχει καλώς. Αν όχι, χάσαμε» έλεγε προ ημερών υποψήφιος σε συνομιλητή του.

Κεντροδεξιά σενάρια

Λίγο μετά τις δηλώσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου έμπειρο στέλεχος του ΠαΣοΚ σχολίαζε: « Η Άννα δεν είναι μια λύση μόνο για το ΠαΣοΚ. Είναι μια λύση και για τον Μητσοτάκη». Δηλαδή; Δηλαδή, η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, έχει γίνει μια πιο δύσκολη υπόθεση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα ΠαΣοΚ με αρχηγό την Άννα Διαμαντοπούλου θα είναι πιο φιλικό προς τη ΝΔ, πιο πρόσφορο για συνεργασίες και, σε κάθε περίπτωση, προτιμότερο από κάθε σχήμα στα δεξιά της ΝΔ. Μόλις άρχισαν τα κεντροδεξιά σενάρια.

Η πρώην υπουργός έχει άλλη ανάγνωση για τις πολιτικές εξελίξεις και το μετεκλογικό σκηνικό. Σύμφωνα με συνομιλητές της, εκτιμά ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πορεία αποδυνάμωσης, «αν μπεις στη τσουλήθρα της δεύτερης τετραετίας δύσκολα σταματάς». Θεωρεί, λοιπόν, ότι το ΠαΣοΚ με αλλαγή ηγεσίας και την προβολή μιας θετικής ατζέντας μπορεί να διεκδικήσει στα ίσα τις επόμενες εκλογές. Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις επόμενες εθνικές κάλπες, αν δεν διεξαχθούν πρόωρα, είναι περίπου τρία χρόνια. Πολλά μπορούν να γίνουν.

Πώς (ξανα)μοιράζεται η τράπουλα

Σε κάθε περίπτωση η κομματική τράπουλα ξαναμοιράζεται και οι υπάρχουσες ισορροπίες διαταράσσονται. Ποιος ωφελείται και ποιον μπορεί να πλήξει η υποψηφιότητα της κυρίας Διαμαντοπούλου;

Σε μια πρώτη ανάγνωση η παρουσία της κυρίας Διαμαντοπούλου δεν φαίνεται να πλήττει σοβαρά τον Νίκο Ανδρουλάκη στη μάχη για την είσοδο στο δεύτερο γύρο αν και είναι πιθανό να επηρεάσει τη στάση προσώπων του «εκσυγχρονιστικού μπλοκ» που τον υποστηρίζουν. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, πάντως, αποκτά ένα ακόμα υπολογίσιμο αντίπαλο στην προσπάθεια για την επανεκλογή του και αυτό είναι μια σοβαρή εξέλιξη. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η παρουσία της κυρίας Διαμαντοπούλου στη μάχη για την ηγεσία ίσως επηρεάσει το εκλογικό ακροατήριο του Χάρη Δούκα, που πάντως είναι πολυσυλλεκτικό, λιγότερο του Παύλου Γερουλάνου και του Μιχάλη Κατρίνη και σίγουρα θα συμπιέσει τις υποψηφιότητες τόσο της Μιλένας Αποστολάκη όσο και της Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Σε κάθε περίπτωση η μάχη του πρώτου γύρου γίνεται όλο και πιο δύσκολη και οι διεργασίες για πιθανές συμμαχίες στο δεύτερο γύρο ακόμα πιο περίπλοκες.

Τι ενοχλεί τον Γιώργο Παπανδρέου

Στο πλαίσιο αυτό, άπαντες ψάχνουν να βρουν ποιες δυνάμεις μπορούν να μετακινηθούν και προς τα πού, ενώ τα βλέμματα όλων στρέφονται στη στάση που θα κρατήσουν πρόσωπα όπως ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην Πρωθυπουργός έχει μιλήσει τόσο με τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και με τον Χάρη Δούκα και τον Παύλο Γερουλάνο. Αλλά, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, δεν έχει την πρόθεση να ταχθεί υπέρ κάποιας υποψηφιότητας η κατά κάποιας άλλης. «Θα πρέπει να κοπούν αυτά» είπε σε συνομιλητή του αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που τον φέρουν να εμπλέκεται στην εσωκομματική μάχη, δείχνοντας ενόχληση. Αυτή τη στιγμή, πάντως, το καλούμενο «παπανδρεικό στρατόπεδο» δεν δείχνει να έχει μια συμπαγή στάση, να ακολουθεί κάποια «γραμμή». Ένα σημαντικό μέρος του βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα λόγω και της στήριξης του Μανώλη Χριστοδουλάκη. Υπάρχουν όμως δυνάμεις που συντάσσονται με τις υποψηφιότητες του Νίκου Ανδρουλάκη, του Μιχάλη Κατρίνη αλλά και του Παύλου Γερουλάνου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.