H κλιματική αλλαγή, μας απειλεί θανάσιμα! Διάβαζα ότι σύμφωνα με πρόβλεψη του Αστεροσκοπείου Αθηνών η αλλαγή αυτή έχει ένα πρόσημο ταξικό. Κάποιες περιοχές στον πλανήτη θα γίνουν αβίωτες και οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν βίαια. Δεν είναι όμως μόνον η ατμόσφαιρα σε αναστάτωση, είναι και οι λαοί, που ανασυντάσσονται πολιτικά χωρίς να διαθέτουν, μάλιστα, πολιτικούς άξιους να τους καθοδηγήσουν.

Το θλιβερό αυτό τοπίο προκαλεί την απελπισία στους λαούς, οδηγούνται σε εσωστρέφεια και αδιαφορούν για τα μελλούμενα, με ορατό αποτέλεσμα την αποχή τους από τις κάλπες στις ευρωπαϊκές χώρες σε πρόσφατες εκλογές. Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο 6 από τους 10 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες. Η πάντα ποθητή για ταλαιπωρημένους ανθρώπους «αλλαγή» που αποτελούσε το κύριο σύνθημα των Εργατικών, επικράτησε στη συνείδηση των πολιτών, που ήταν έτοιμοι από καιρό γι’ αυτήν την αλλαγή. Θριαμβευτής των εκλογών ο Κιρ Στάρμερ, αριστερός μάχιμος δικηγόρος , που εξελέγη βουλευτής μόλις πριν εννέα χρόνια, και δεν είναι μόνον αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από άλλους βρετανούς πολιτικούς που δραστηριοποιήθηκαν από τα φοιτητικά τους χρόνια, αλλά και η καταγωγή του από μια οικογένεια μεσαίας τάξης, από την οποία ήταν ο μόνος που έλαβε πανεπιστημιακή μόρφωση, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των πολιτικών που προέρχονται από ισχυρές, πλούσιες οικογένειες και με σπουδές σε ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια.

Η νίκη των Εργατικών και του Κιρ Στάρμερ είναι το επιστέγασμα της συστηματικής δουλειάς και της έγνοιας τους για την κοινωνία. Μετά τον Τζόνσον, που οδήγησε το κόμμα του στον εξευτελισμό, οι πολίτες επέλεξαν την σοβαρότητα στο πρόσωπο του Στάρμερ ενός πολιτικού μετριοπαθούς που έφθασε στην νίκη χωρίς εξαλλοσύνες, αποτελώντας πρότυπο πολιτικού για την εποχή μας. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του ήταν η «εκδοχή του 21ου αιώνα» της επιτυχημένης πορείας που είχε ακολουθήσει ο Τόνι Μπλερ.

Η μνήμη του Brexit ταλαιπωρεί ακόμη τους Βρετανούς, που είναι διχασμένοι. Ο Κιρ Στάρμερ είχε διοριστεί σκιώδης υπουργός, αρμόδιος για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τώρα είναι άγνωστο αν θα επαναδιαπραγματευθεί το θέμα. Στη σχέση του με την Ελλάδα και τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα μπλοκάρει πιθανή απόφαση του Βρετανικού Μουσείου για δανεισμό των Μαρμάρων στην Αθήνα. Είθε με την ίδια αυτή θετική διάθεση να αντιμετωπίσει την κυριότητα και την επιστροφή των Μαρμάρων στην κοιτίδα τους, εξάλλου το Εργατικό Κόμμα είχε εκφράσει θετική γνώμη προς το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε ανάστροφη πορεία από άλλες αντίστοιχες στην Ευρώπη, Οι εξελίξεις, όμως, στην Γαλλία, μετά τις επαναληπτικές εκλογές, έστειλαν το μεγάλο μήνυμα, που τιμά τις αρχές και τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Ο λαός της Γαλλίας ανέδειξε τη βαθιά δημοκρατική του συνείδηση πιέζοντας τους πολιτικούς για να συνέλθουν! Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν αντέχουν άλλο, αλλά και δεν απεμπολούν τις δημοκρατικές τους αρχές. Η Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να αφυπνιστεί και να επανέλθει στην ανθρωποκεντρική πολιτική, που αποτελεί τη βάση του οράματος των ιδρυτών της.

Αναμένονται τώρα εκλογές και στην Αμερική με την πιθανή επάνοδο του… αχαρακτήριστου Τραμπ, καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιμένει με γηραλέο πείσμα να συνεχίσει το έργο του, που τον εκθέτει καθημερινά. Πρόσφατα, εξάλλου, δήλωσε ότι μόνον εάν ο Θεός τού ζητήσει να βγει από την κούρσα, θα το κάνει! Αισθάνεται κοντά του ο Πρόεδρος τον Θεό, και …όπως φαίνεται είναι κοντά του… ας του μιλήσει, λοιπόν, ο ευλογημένος, για να σώσει την Αμερική, και όχι μόνον!

Αυτά …τρέχουν στον κόσμο και οδηγούν στην απόγνωση! Η έλλειψη ικανών ηγετών μαστίζει την ανθρωπότητα και φως δεν ανατέλλει. Μήπως… η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να… βοηθήσει και σε αυτό την ανθρωπότητα;

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.