Έχεις ποτέ αναρωτηθεί αν θα μπορούσες να ελέγξεις την υγεία σου απλά βγάζοντας μια selfie; Τώρα οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε κάτι πολύ κοντά σε αυτό! Μάλιστα, η νέα τους ανακάλυψη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τη γήρανση και την υγεία.

Σκέψου ότι το πρόσωπό σου μπορεί να «πει» μια ιστορία για τη βιολογική σου ηλικία και την κατάσταση της υγείας σου – όχι μόνο μέσω των ρυτίδων ή των γκρίζων μαλλιών, αλλά μέσω της θερμοκρασίας του. Αυτό ακριβώς εξετάζουν ερευνητές στην Κίνα με το «ThermoFace».

Είναι σαν ένα high-tech checkup υγείας, αλλά αντί να τρυπάει και να «τρυπάει» τους ασθενείς, απλώς εξετάζει τα θερμικά μοτίβα στο πρόσωπό τους.

Με απλά λόγια, το «ThermoFace» είναι ένας νέος τρόπος χρήσης ειδικών φωτογραφικών μηχανών που βλέπουν τη θερμότητα που προέρχεται από το πρόσωπό μας.

Αυτές δεν θα είναι οι συνηθισμένες μας selfies – είναι θερμικές εικόνες που δείχνουν πόσο θερμά ή ψυχρά είναι τα διάφορα σημεία του προσώπου μας.

Αυτά τα θερμικά μοτίβα μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για τα επίπεδα κυτταρικής λειτουργίας του οργανισμού σου ή ακόμη και να αναδείξουν ορισμένα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism, καθώς μεγαλώνουμε, τμήματα του προσώπου μας (όπως η μύτη και τα μάγουλα) γίνονται πιο ψυχρά. Αυτό αρχίζει να συμβαίνει γύρω στα 50 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες.

Η μέθοδος «ThermoFace» υπερείχε στο να μαντεύει τη «θερμική ηλικία» των ανθρώπων – δηλαδή κάτι σαν την ηλικία του σώματός σας με βάση αυτά τα θερμικά μοτίβα.

Μπορούσε ακόμη και να εντοπίσει σημάδια προβλημάτων υγείας, όπως η λιπώδης ηπατική νόσος, με εντυπωσιακή ακρίβεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαφορά μεταξύ της πραγματικής μας ηλικίας και της «θερμικής» συνδέεται με την ταχύτητα με την οποία τα κύτταρα και οι ιστοί του σώματός μας χάνουν τη λειτουργική τους ικανότητα.

Γιατί θα πρέπει να σε ενδιαφέρουν όλα αυτά τα πράγματα σχετικά με τη θερμοκρασία του προσώπου σου;

Φαντάσου να κάνεις το καθιερώμενο τσεκ απ σου απλά κοιτάζοντας σε μια ειδική κάμερα. Δεν θα υπάρχουν βελόνες, ούτε αίθουσες αναμονής – μόνο γρήγορη και εύκολη ενημέρωση για την υγεία σου. Το «ThermoFace» θα μπορούσε να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τυχόν προβλήματα υγείας πριν γίνουν σοβαρά.

Στο μέλλον, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για όλα τα είδη ελέγχων υγείας, όχι μόνο για θέματα γήρανσης και μεταβολισμού.

«Ελπίζουμε να εφαρμόσουμε τη θερμική απεικόνιση του προσώπου σε κλινικά περιβάλλοντα, καθώς διαθέτει σημαντικές δυνατότητες για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση ασθενειών», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.