Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τη δημιουργία ενός νέου πόλου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, του πέμπτου μεγαλύτερου με βάση το ενεργητικό του. Ο λόγος για τις Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα που βαίνουν προς συγχώνευση.

Οι μέτοχοι των δύο τραπεζών, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και Thrivest των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, ήλθαν την περασμένη εβδομάδα σε κατ΄ αρχήν συμφωνία για τους όρους του deal.

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε σχετικά η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της διορίας που είχε δώσει μέχρι την περασμένη Παρασκευή.

Πλέον, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η οριστικοποίηση ορισμένων νομικών ζητημάτων του εγχειρήματος, προκειμένου το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ να εγκρίνει το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή με βάση την προθεσμία της κεντρικής τράπεζας που αναμένει τις υπογραφές των δύο πλευρών, θα ανοίξει ο δρόμος για τη νομική συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων και την εξυγίανση των ισολογισμών τους, με χρήση των κρατικών εγγυήσεων από τον τρίτο κύκλο του προγράμματος Ηρακλής.

Αποκαλυπτήρια

Τα αποκαλυπτήρια για το μέγεθος της αύξησης κεφαλαίου που θα διενεργηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο, το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, αλλά και τις βασικές πτυχές του επιχειρησιακού σχεδίου της νέας τράπεζας, αναμένονται στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 16 Ιουλίου.

Το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα εξαρτηθεί από το εύρος της αποενοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που θα αποφασιστεί. Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για μία αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 600 – 650 εκατ. ευρώ.

Σε αυτήν πέραν της Thrivest, θα συμμετάσχει το ΤΧΣ, που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της, αλλά και ο e-ΕΦΚΑ, ενώ δεν αποκλείεται να εισφέρουν χρήματα και τρίτοι επενδυτές.

Εφόσον το χρονοδιάγραμμα αυτό τηρηθεί, μέσα στο 2025 θα ολοκληρωθεί η λειτουργική ενοποίηση των Attica Bank και Παγκρήτιας.

Με βάση το ενεργητικό και τις καταθέσεις, το ενοποιημένο σχήμα θα διαθέτει το πέμπτο μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά, αμέσως μετά τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Το άθροισμα των δανείων σήμερα ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ. Εφόσον όμως αποενοποιηθούν περί τα 3 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, το ύψος του χαρτοφυλακίου της θα πέσει στα 2,3 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, τα υπόλοιπα των καταθέσεων πελατείας διαμορφώνονται σήμερα στη ζώνη των 6 δισ. ευρώ περίπου.

Ως εκ τούτου, ο λόγος δάνεια προς καταθέσεις θα είναι ο χαμηλότερος στον κλάδο, γεγονός που σε συνδυασμό με την επάρκεια κεφαλαίων μετά την επερχόμενη έκδοση νέων μετοχών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των εργασιών του νέου πιστωτικού ιδρύματος.

Το όραμα

Όπως είχε δηλώσει πριν από περίπου ένα χρόνο σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού, κεντρικός στόχος του εγχειρήματος είναι «να δημιουργηθεί μια μεγάλη, υγιής και κερδοφόρα μη συστημική τράπεζα που θα αποτελεί μια ισχυρή εναλλακτική επιλογή για ιδιώτες και επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με την ίδια, επιδίωξη είναι να σταθεί με χρηματοδοτικές λύσεις δίπλα στις επιχειρήσεις, ακόμη και σε εκείνες που δυσκολεύτηκαν στο παρελθόν, αλλά έχουν εξυγιανθεί.

«Η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση και προσοχή, αλλά είναι επίσης απαραίτητο η ρευστότητα να κατευθυνθεί και στις ΜμΕ με σωστό πλαίσιο και κανόνες, εάν θέλουμε να αναπτυχθεί το 90% της ελληνικής οικονομίας», είχε επισημάνει η κυρία Βρεττού.

Πρόσθεσε δε πως «ακόμα και εκείνες που δυσκολεύτηκαν στο παρελθόν, αλλά έχουν εξυγιανθεί, θα βρουν σε μας ανοικτές πόρτες επικοινωνίας και συνεργασίας. Η Attica Bank διεκδικεί τον ρόλο που της αναλογεί ως η μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα της χώρας, σταθερά δίπλα στις επιχειρήσεις και τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους».

Πηγή: ot.gr