Συνταγή για παραδοσιακή μπακαλιαρόπιτα από την Κεφαλονιά

Παραδοσιακή συνταγή της Κεφαλονιάς που θα σας κάνει να νοσταλγήσετε ένα καλοκαίρι στο νησί με φρέσκο ψαράκι. Εύκολη πίτα που κουβαλάει τη γλύκα και την αρμύρα της θάλασσας. Μόλις τη φτιάξετε, με σπιτικό ή όχι φύλλο, θα καταλάβετε για πόση νοστιμιά μιλάμε.

Συνταγή για παραδοσιακή μπακαλιαρόπιτα από την Κεφαλονιά

Παραδοσιακή συνταγή της Κεφαλονιάς που θα σας κάνει να νοσταλγήσετε ένα καλοκαίρι στο νησί με φρέσκο ψαράκι. Εύκολη πίτα που κουβαλάει τη γλύκα και την αρμύρα της θάλασσας. Μόλις τη φτιάξετε, με σπιτικό ή όχι φύλλο, θα καταλάβετε για πόση νοστιμιά μιλάμε.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

40λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

60λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 12 μερίδες

  •  1 πακέτο φύλλο κρούστας
  •  800 γρ. μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο και ψιλοκομμένο
  •  3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια σε φέτες
  •  2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  •  1 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
  •  1 φλιτζ. του καφέ ρύζι καρολίνα
  •  1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες
  •  1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  •  1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  •  1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  •  1 φλιτζ. του καφέ μαύρη σταφίδα
  •  1 φλιτζ. του καφέ κουκουνάρι
  •  2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  •  1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  •  Αλάτι, πιπέρι
  •  100 γρ. αγελαδινό βούτυρο λιωμένο φρέσκο για τα φύλλα

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι –ξερό και φρέσκο–, το πράσο και το σκόρδο με λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

  2. Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο ψιχουλιασμένο σε πολύ μικρά κομματάκια, το μπαχάρι, το ρύζι, τον πελτέ, τη σταφίδα και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε, δυο-τρεις φορές βόλτες σε δυνατή φωτιά.

  3. Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία, ρίχνουμε στο μείγμα τον μαϊντανό, τον άνηθο, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη γέμιση να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

  4. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε στη βάση του τα μισά φύλλα από το πακέτο, ζαρωμένα και πολύ καλά βουτυρωμένα το καθένα.

  5. Απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα του πακέτου, επίσης ζαρωμένα και πολύ καλά βουτυρωμένα το καθένα.

  6. Σχηματίζουμε με τα φύλλα που εξέχουν περιμετρικά του σκεύους ένα μικρό κόθρο και τον βουτυρώνουμε. Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας σε κομμάτια, τη βουτυρώνουμε καλά και τη ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε την μπακαλιαρόπιτα στους 180°C, μέχρι να ροδίσει καλά.

Μικρά Μυστικά

Στην Κεφαλονιά η πίτα αυτή φτιάχνεται με σπιτικό φύλλο, που της δίνει άλλη γεύση. Αν λοιπόν ανοίξετε το δικό σας, υπολογίστε δύο φύλλα για τη βάση και άλλα δύο για την επιφάνεια.