5 το πρωί: Το ερώτημα της επόμενης μέρας στη Γαλλία – Η ατζέντα Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον – Οι φόβοι της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία στο Ψυχικό

Μετά την ιστορική ανατροπή στις κάλπες των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, η επόμενη μέρα αποτελεί και αυτή με τη σειρά της μια πρόκληση αναφορικά με το πρόσωπο που θα αναλάβει την θέση του πρωθυπουργού.

1

Οι έδρες των κομμάτων στη Γαλλία και η πρόκληση του σχηματισμού κυβέρνησης

  • Οι έδρες: Η μεγάλη ανατροπή του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, που σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα έφερε πρώτο το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 182 έδρες, δεύτερη τη συμμαχία Μαζί του Μακρόν με 168 έδρες και τρίτη την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση με 143 έδρες διέψευσε παταγωδώς τις δημοσκοπήσεις και δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με την επόμενη ημέρα και τον σχηματισμό κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές είναι 577 στο σύνολό τους, οπότε για την επίτευξη πλειοψηφίας απαιτούνται τουλάχιστον 289.
  • Η δύσκολη εξίσωση: Το μεγάλο ερωτηματικό που τίθεται πλέον είναι εάν αυτή η νίκη θα αξιοποιηθεί ή θα οδηγήσει σε ακυβερνησία. Το δημοκρατικό μέτωπο, δηλαδή κυρίως οι βουλευτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου και του Μαζί, συγκεντρώνουν άνετα πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση: έχουν 350 βουλευτές στους 577 (για πλειοψηφία απαιτούνται τουλάχιστον 289). Όμως τα πρώτα σημάδια σχετικά με το εάν θα μπορέσουν να συνασπιστούν δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, του μεγαλύτερου και πιο ακροαριστερού από τα κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου, δήλωσε αρνητικός στις διαπραγματεύσεις με το Μαζί του Μακρόν. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από την άλλη, ζήτησε «σύνεση» και επέστησε την προσοχή στο ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «δεν απάντησε στο ερώτημα του ποιος θα κυβερνήσει».
  • Ο προσωρινός πρωθυπουργός: Παράλληλα, ο πρόεδρος Μακρόν αποφάσισε την παραμονή του Γκαμπριέλ Ατάλ στην πρωθυπουργία της χώρας, προσωρινά, παρά την παραίτηση του τελευταίου, η οποία δεν έγινε δεκτή. Ο κ. Μακρόν πήρε αυτήν την απόφαση καθώς το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει ακόμα προτείνει κάποιο πρόσωπο από τις τάξεις του για τη θέση του πρωθυπουργού.
2

Τα τρία ανοιχτά μέτωπα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

  • Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης: Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται με την προσοχή στραμμένη σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Μία από τις προτεραιότητες του στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να είναι η νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
  • Η ένταση με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία: Στη Σύνοδο όμως ο Πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τις ηγεσίες της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Η ένταση στις διμερείς σχέσεις είναι διαρκής και κλιμακώνεται. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει θέμα παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
  • Η πρόταση Μητσοτάκη-Τουσκ: Το ελληνικό ενδιαφέρον, ωστόσο, επικεντρώνεται περισσότερο στην κοινή πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του πολωνού ομολόγου του Ντόναλντ Τουσκ για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και συμπληρωματική λειτουργία με τις δομές του ΝΑΤΟ.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Τι φοβάται η ΕΛ.ΑΣ για τη δολοφονία στο Ψυχικό

  • Ποιο ήταν το θύμα; Ο 54χρονος θεωρείτο ο πιο δραστήριος τοπογράφος στα νησιά των Κυκλάδων, ενώ φέρεται ως στενός συνεργάτης του Δήμου Μυκόνου και ένας εκ των συντακτών του νέου σχεδίου δόμησης του νησιού. Σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες, «ο 54χρονος ίσως προχωρούσε σε μελέτες για τυχόν αυθαιρεσίες και εμπόδια νομιμοποίησης σε ακίνητα τεράστια αξίας, για τα οποία υπήρχαν διαμάχες μεταξύ επιχειρηματιών».
  • Τι φοβάται η ΕΛ.ΑΣ; Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η ΕΛΑΣ, καθώς πρόκειται για την δεύτερη -μετά του Καραϊβάζ- δολοφονία ατόμου εκτός μαφίας με «συμβόλαιο θανάτου» και υπάρχει φόβος για εγκληματική συνέχεια λόγω των άνομων συμφερόντων στη Μύκονο. Η έρευνα των αρχών εστιάζει γύρω από τα ερωτήματα για τον κύκλο των ύποπτων ενεργειών στο νησί.
  • Το ποινικό παρελθόν του δράστη: Ο 44χρονος είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε απαγωγές, δολοφονίες και εκβιασμούς και το 2017 καταδικάστηκε για τη δολοφονία επιχειρηματία στην Πεντέλη. Το 2019 το «έσκασε» δύο φορές από τις φυλακές για να κάνει ληστείες και τον Απρίλιο του 2022 αποφυλακίστηκε.
4

Δεν αποσύρεται ο Μπάιντεν από την κούρσα

  • Η επιστολή: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους Δημοκρατικούς συναδέλφους του χθες ότι παραμένει «σταθερά αφοσιωμένος» στην κούρσα του 2024 για τον προεδρικό θώκο, λέγοντας ότι θα τρέξει γι’ αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους και να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.
  • Εντείνονται οι πιέσεις: Την ίδια ώρα, πυκνώνουν οι φωνές για απόσυρση του προέδρου και επιλογή ενός νέου υποψηφίου που θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον Τραμπ καταστροφικό ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου. Μάλιστα, ορισμένα στελέχη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κάλεσαν τον Μπάιντεν να αποσυρθεί κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Κυριακή.
  • Διαβεβαιώσεις και από τον Λευκό Οίκο: Η εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ προκάλεσε εικασίες ότι μπορεί να πάσχει από συμπτώματα νευρολογικής διαταραχής, όπως η νόσος του Πάρκινσον. Ωστόσο, τη Δευτέρα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε τις φήμες λέγοντας ότι: «υποβάλλεται σε θεραπεία ο πρόεδρος για τη νόσο του Πάρκινσον; Όχι. (…) Παίρνει φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον; Όχι».
5

Προ των πυλών ζέστη διαρκείας με 40αρια

  • Ο καιρός σήμερα: Συνεχίζονται και σήμερα, Τρίτη, οι συνθήκες καύσωνα σε όλη τη χώρα με τον υδράργυρο να πλησιάζει τους 40°C. Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με θερμοκρασία 26-38 °C ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 6-8 μποφόρ στις γύρω θαλάσσιες περιοχές. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 24-38 °C.
  • Σε πορτοκαλί συναγερμό: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
  • Έρχονται 40αρια: Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου, έως τις 15 Ιουλίου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 37-39°C. Σε κλειστές πεδινές περιοχές, μακριά από θάλασσα, αναμένεται έως και 1-2 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία, ενώ στα πιο ορεινά και παραθαλάσσια μέρη 3-6 βαθμούς χαμηλότερη.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις